Už jste jedli hovězí s čokoládou? Tyto sladko-slané recepty prostě musíte zkusit!
27. 10. 2020 Vaření
Mleté hovězí s čokoládou, vepřové nudličky s mangem, slanina s javorovým sirupem, nebo jelení steak s rybízem… Už jste vyzkoušeli spojení slané a sladké chuti? Je to mimořádný gastronomický zážitek, když víte, co se k čemu hodí. Poradíme vám!
Drůbeží s broskví i ananasem
Socialistický evergreen byl po revoluci mnohými odmítán, ale v posledních letech se zase s úspěchem vrací. Jemný kuřecí steak s broskví a sýrem dohromady zkrátka chutná báječně. Podobně můžete drůbeží maso kombinovat třeba s ananasem na asijský způsob nebo s meruňkami a rýží jako turecký pilaf. Anebo zkuste kuře nadívané sušenými švestkami, případně krůtu pečenou na jablkách s medem.
Vepřové se švestkami i mangem
Také libové vepřové maso se dá krásně skloubit s různými druhy ovoce. Vepřová panenka je výborná plněná sušenými švestkami a slaninou, ke grilované krkovičce se hodí višňová omáčka nebo hruškové čatní, úspěch mají také vepřové nudličky na asijský způsob s mangem a rýží, bůček při pečení zase můžete potírat meruňkovou marmeládou, anebo jej rovnou péct s jablky. A propos, když už jsme u bůčku, najdete-li odvahu, udělejte si někdy banánové lívanečky s javorovým sirupem doplněné dokřupava opečenou slaninou. Chutná to lépe, než to zní.
Hovězí s čokoládou
Ano, zní to zvláštně, ale jakmile ochutnáte proslulou texaskou specialitu chilli con carne, pochopíte, že čokoláda je právě ta pověstná poslední třešnička na dortu. Dává se jí do jídla sice jen málo, pouhé dvě až tři kostičky, ale svoji roli v něm sehraje i tak. Čokoláda patří také do mexické omáčky mole s kuřecím masem a vůbec se v Mexiku docela dost používá ve vaření. V Británii je pro změnu populární steak s omáčkou čokoládovo-kávovou. Čokoláda se ale také hodí k jehněčímu masu nebo k pečeným vepřovým žebírkům. Zkuste ji třeba použít do marinády!
Zvěřina s brusinkami a perníkem
Zvěřina má výraznou chuť, proto si můžete dovolit ji spojit také s něčím výrazným. Tradičním doplňkem jsou povidla, šípky, navinulá jablka, hodí se k ní i brusinky, ostružiny anebo perníková omáčka či perníkové knedlíky, jelikož právě směs perníkového koření k masu tohoto typu skvěle ladí. Dušené daňčí nebo jelení maso je například skvělé i s rozinkami a rybízem a rybízové želé je univerzálním doplňkem k jakékoliv minutkové úpravě zvěřiny, třeba k srnčím steakům.
Ryby s povidly a mandlemi
Kapr na černo. Česká klasika s kořenovou zeleninou, kde nesmějí chybět ani povidla, rozinky a mandle. Nejoblíbenější česká ryba si rozumí i se zázvorem, ke štice se naopak doporučují pomeranče. Uzený pstruh opět ladí s rybízem nebo výraznou brusinkovou omáčkou. A samozřejmě, k jakékoliv úpravě ryby patří vždycky citron. I kdyby měl být jen jako ozdoba na závěr.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vykoledujte si nejlepší kuchařky se slevou 40%: Exkluzivní velikonoční akce na Toprecepty.cz
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 7 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 10 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 13 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
V čem a jak opékat toustový chléb. Poradíme začátečníkům
V čem obalit vanilkové rohlíčky? Úžasné voňavé cukroví dotvoříme nejlépe domácím vanilkovým cukrem
Velikonoční jidáše: Sladké kynuté pečivo je krásně vláčné, voní medem a mělo by se jíst ještě horké na Zelený čtvrtek ráno