Už jste jedli hovězí s čokoládou? Tyto sladko-slané recepty prostě musíte zkusit!
27. 10. 2020 Vaření
Mleté hovězí s čokoládou, vepřové nudličky s mangem, slanina s javorovým sirupem, nebo jelení steak s rybízem… Už jste vyzkoušeli spojení slané a sladké chuti? Je to mimořádný gastronomický zážitek, když víte, co se k čemu hodí. Poradíme vám!
Drůbeží s broskví i ananasem
Socialistický evergreen byl po revoluci mnohými odmítán, ale v posledních letech se zase s úspěchem vrací. Jemný kuřecí steak s broskví a sýrem dohromady zkrátka chutná báječně. Podobně můžete drůbeží maso kombinovat třeba s ananasem na asijský způsob nebo s meruňkami a rýží jako turecký pilaf. Anebo zkuste kuře nadívané sušenými švestkami, případně krůtu pečenou na jablkách s medem.
Vepřové se švestkami i mangem
Také libové vepřové maso se dá krásně skloubit s různými druhy ovoce. Vepřová panenka je výborná plněná sušenými švestkami a slaninou, ke grilované krkovičce se hodí višňová omáčka nebo hruškové čatní, úspěch mají také vepřové nudličky na asijský způsob s mangem a rýží, bůček při pečení zase můžete potírat meruňkovou marmeládou, anebo jej rovnou péct s jablky. A propos, když už jsme u bůčku, najdete-li odvahu, udělejte si někdy banánové lívanečky s javorovým sirupem doplněné dokřupava opečenou slaninou. Chutná to lépe, než to zní.
Hovězí s čokoládou
Ano, zní to zvláštně, ale jakmile ochutnáte proslulou texaskou specialitu chilli con carne, pochopíte, že čokoláda je právě ta pověstná poslední třešnička na dortu. Dává se jí do jídla sice jen málo, pouhé dvě až tři kostičky, ale svoji roli v něm sehraje i tak. Čokoláda patří také do mexické omáčky mole s kuřecím masem a vůbec se v Mexiku docela dost používá ve vaření. V Británii je pro změnu populární steak s omáčkou čokoládovo-kávovou. Čokoláda se ale také hodí k jehněčímu masu nebo k pečeným vepřovým žebírkům. Zkuste ji třeba použít do marinády!
Zvěřina s brusinkami a perníkem
Zvěřina má výraznou chuť, proto si můžete dovolit ji spojit také s něčím výrazným. Tradičním doplňkem jsou povidla, šípky, navinulá jablka, hodí se k ní i brusinky, ostružiny anebo perníková omáčka či perníkové knedlíky, jelikož právě směs perníkového koření k masu tohoto typu skvěle ladí. Dušené daňčí nebo jelení maso je například skvělé i s rozinkami a rybízem a rybízové želé je univerzálním doplňkem k jakékoliv minutkové úpravě zvěřiny, třeba k srnčím steakům.
Ryby s povidly a mandlemi
Kapr na černo. Česká klasika s kořenovou zeleninou, kde nesmějí chybět ani povidla, rozinky a mandle. Nejoblíbenější česká ryba si rozumí i se zázvorem, ke štice se naopak doporučují pomeranče. Uzený pstruh opět ladí s rybízem nebo výraznou brusinkovou omáčkou. A samozřejmě, k jakékoliv úpravě ryby patří vždycky citron. I kdyby měl být jen jako ozdoba na závěr.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více