Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Zdroj: unplash, Daniel Lloyd Blunk-Fernández

Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé uhlíky ještě položit? Skvělou rychlovkou jsou párky či klobásy. A aby to mělo trochu stylu, dopřejte je sobě i svým návštěvám pěkně v houskovém obalu, s pořádnou porcí zeleniny i omáček. Poradíme tajné fígle, jak to udělat co nejlépe!

V rohlíku, nebo v housce?

U nás oblíbená varianta pro spojení párku a pečiva je klasika za pár korun: párek v rohlíku. V Americe na to jdou jinak, speciální žemli podélně rozříznou, naplní zeleninou, přihodí grilovaný, ohřátý nebo pečený párek, posypou strouhaným sýrem, případně zakápnou nějakým dobrým dipem, a poměrně slušná porce jídla, hot-dog, je na světě! Proč to nezkusit taky? Vlastně na tom není nic těžkého a místo žemle můžete klidně použít třeba menší bagetu.

Pečivo je základ

Bude-li se chtít skutečně blýsknout, pečivo na hot-dog nekupujte, ale udělejte si je sami doma. Variací je spousta a návštěvě pak můžete nabídnout kromě klasické bagety nebo rohlíku třeba bagety brynzovésýrové s celerovou natí, nebo bagety se slunečnicovými semínky. Pečivo je lepší upéct den předem, bude se pak lépe krájet. Zároveň je můžete před naplněním posypat na řezu, velmi opatrně, trochou cukru a krátce ogrilovat. Cukr zkaramelizuje a vytvoří křupavou krustičku. Jen se to s ním, pochopitelně, nesmí přehnat.

Co dát dovnitř

Samozřejmě máme na mysli, co kromě párku či klobásy. Americký hot-dog totiž dělají úžasným právě všechny možné přísady. Skvělá je například nastrouhaná kyselá okurka, ale zkusit můžete i méně obvyklé kvašené okurky, případně kvašenou zeleninu pickles. Nic nezkazí ani kysané zelí či nakrájená nebo nastrouhaná čerstvá zelenina. Mějte různé ingredience připravené v mističkách a hosté si tak mohou vybrat, jak přesně chtějí mít ten svůj hot-dog ochucený.

Párky moc nepárejte

Když už si dáte tu práci, že chystáte grilovačku pro přátele a ještě pečete domácí bagetky, stojí za to koupit kvalitní párky s vysokým obsahem masa. Máte-li tu možnost, můžete si samozřejmě udělat domácí párky podle našeho receptu. Párky před grilováním nechte chvíli venku stát, aby nebyl teplotní šok pro uzeniny tak velký. A před grilováním je, na rozdíl od špekáčků, nikdy nenařezávejte. Veškerá šťavnatost by byla ta tam. S tím taky souvisí, že párky stačí grilovat krátce, jinak by byly vysušené. Párky můžete před grilováním také namarinovat, nebo použít šťavnatější klobásy. A když už jsme u té šťavnatosti, hot-dogům prospěje i plátek křupavé slaniny. Přihoďte jej na gril, když budete dělat párky.

Velkolepé finále

Máte opečené housky, připravenou zeleninu i párky už na grilu. To je dobře, jen to chce ještě poslední tečku. Něco jako třešničku na dort. Tou bude v případě hot-dogů vybraný dip, klidně i kečup nebo hořčice, případně oblíbená pikantní omáčka. Připravenu můžete mít i křupavou osmaženou cibulku, sušenou smaženou cibulku, nebo fantastickou karamelizovanou cibuli na pivě.  A konečně, nakonec hot-dogy posypte strouhaným sýrem! Ano, víme, že tohle jídlo se nedá jíst moc „kulturně“ a asi po něm ani nezhubnete, ale na zahradě, na terase, nebo zkrátka u grilování s rodinou či přáteli nechte dietu i uhlazenost stranou. Hlavně si užijte společné chvíle s dobrým jídlem!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více