Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte slané jogurtové mléko ayran? Nejoblíbenější turecký nápoj zvládnete udělat sami doma
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Možná jste se s ním setkali v tureckých restauracích. Osvěžující jogurtový nápoj ayran se nepije jako klasické mléčné koktejly, ale úplně běžně místo vody, limonády nebo džusu. Turci si jej dávají klidně ke grilovanému masu nebo ke kebabu, a to hlavně proto, že usnadňuje trávení.

Nejoblíbenější turecký nápoj

Ayran nebo také česky ajran se nejčastěji spojuje s Tureckem, oblíbený je ovšem v různých podobách téměř ve všech zemích Blízkého a Středního východu, ve Střední Asii i na Balkáně. Za jeho objev však vděčíme turkickým národům, mezi něž patří právě Turci. S Tureckem je ayran neoddělitelně spjat a je vlastně téměř národním nápojem. Mají ho tu rádi stejně jako černý čaj, který vám tu rovněž nabídnou téměř všude, a kromě toho, že ho připravují v restauracích, prodávají ho i rovnou hotový v kelímcích nebo v krabicích jako u nás jogurtové mléko.

Trochu jako tzatziki

Turecký ayran je příbuzný indického nápoje lassi, který je v českých indických restauracích populární hlavně ve sladké mangové verzi. Stejně tak oblíbené je i lassi banánové, jež se v Indii obvykle doslazuje jen cukrem, případně se do něj přidává šafrán. V Pákistánu nebo v Bangladéši se pije lassi i slané a dochucené různými druhy koření. V Íránu se zase podobný nápoj pije pod názvem doogh. Do něj se ovšem často místo obyčejné vody dává voda perlivá. Turecký ayran se v základní verzi dělá jen z jogurtu, vody a soli, alternativou je použití kefíru, které nápoji dodá ještě zajímavější chuť. Někdy se ayran připravuje i s okurkovou šťávou (nebo s na drobné kostičky nakrájenými okurkami), jež nahradí část vody, a navíc s rozdrceným česnekem a pepřem. V tom případě pak vznikne trochu tekutější podoba dipu či salátu tzatziki nebo tarator. Na Balkáně se ayran často podává na snídani nebo k obědu s pečivem, jako je banitsa či börek. Ayranu se podobá také bangladéšský nápoj borhani s chilli hořčičnými semínky a koriandrem, či indický chaas s mátou.

Zdroj vápníku a minerálů

Hlavním cílem ayranu a podobných nápojů je v horkém počasí, které v těchto zemích panuje, trochu zchladit organizmus. Zároveň pomocí slaného nápoje dodáme tělu sůl, již ve vedrech vypotíme. Vhodnější je v tom případě himalájská sůl, nejlépe černá, díky níž doplníme spoustu minerálů. Kromě toho je ayran, jak se píše na stránkách Nutritionadvance.com, ideálním zdrojem vápníku a bílkovin. Vzhledem k tomu, že hlavní ingrediencí je jogurt, jenž je zdrojem probiotik, napomáhá ayran obnovit i střevní mikroflóru. Jeho složení je vlastně celkově promyšlené. Jeho součástí bývá také často máta, která ulevuje při zažívacích potížích, a různé druhy koření, třeba římský kmín či kurkuma, jež usnadňují trávení.

Napěňte ho

Příprava ayranu je mimořádně jednoduchá a rozhodně vás domácí ayran vyjde levněji než ty kupované. Jediné, co potřebujete, je kvalitní jogurt, voda a trocha soli, případně lístky máty. Všechny ingredience pak stačí jen promíchat ve džbánu a podávat. Další možností je vše smíchat v mixéru. Tak vám vznikne krásně našlehaný ayran, který je snad ještě lepší. Před podáváním ho nezapomeňte vychladit.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více