Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý turecký ayran

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

31. 5. 2019 18:45

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie457 kJ / 109 kcal
Bílkoviny10,67 g
Tuky2,67 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 1,69 g
Sůl4,13 g
Sacharidy10,67 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Odpůrcům solení: soli se dává relativně málo a navíc sůl v nápoji slouží k tomu, aby tělo dostalo zpět alespoň část soli, kterou ve vedru vypotí. Používám růžovou himalájskou sůl, která obsahuje dost minerálů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Tonja

11. 4. 2021 22:04

Ayran se pije hodně v Turecku. je tam tak rozšířený, že ho dostanete všude tam, kde můžete dostat teplé jídlo. Důležité je, aby byl vychlazený a nesmí stát, všude vám ho při koupi došlehají, musí se tvořit pěna. Na chuť musíte vnímat především jogurt, přísady máty je nepatrně, někdo si jí ani nevšimne. Přestože jsme ayranu v Turecku vypili litry a litry, a v různých oblastech, nikdy jsem nezaznamenal v ayranu česnekovou příchuť.
Jezdíme často do Německa a tam se dá ayran koupit "u Turků" v bistrech a také v kelímcích v supermarketech (jako u nás např. zakysaná smetana). Pijeme ayran i v Německu, kde žije několik milionů Turků, ale česnekovou příchuť jsem ani tam nezaznamenal.
Ayran u nás před lety vyráběla Mlékárna Moravia s podtitulem "jogurtový nápoj". Byl autentický a velmi dobrý. Pak změnili recepturu, podtitul byl "mléčný nápoj" a ten už se nedal pít - bylo to jen slané mléko. Prodával ho Kaufland a už 2 či 3 roky ho není vidět.
Ale abych příliš nemudroval - kdo ayran ještě nezná, ať si ho zkusí udělat, určitě si ho oblíbí.

MamlajdaD MamlajdaD

2. 6. 2019 21:15

magdalenka: dík za komentář:-8. Jak už ti napsala Eja57, toto je nápoj, a i když je tarator opravdu hodně chuťově podobný, tak je to přece jen malinko něco jiného.;-) Zkus a sama uvidíš, jak to náramně zažene žízeň, osvěží to v horku jako nic jiného a navíc trochu doplníš vypocené soli a minerály. Ale s tou solí opatrně,;-) nic se nemá přehánět, vždyť to znáš.:-D A navíc: je to hned hotové, skoro bez práce. Mně se zrovna teď dodělala várka domácího jogurtu, tak budu mít na pár dní vystaráno:-) Vedra asi právě začaly:-D Moc zdravím!:-K

Eja57 Eja57

2. 6. 2019 14:56

magdalenka: jenže tohle je fakt NÁPOJ - vyzkoušej:yes:

magdalenka magdalenka

2. 6. 2019 14:31

V lete si robím tarator, je to podobné, len s nastrúhanou uhorkou...

MamlajdaD MamlajdaD

1. 6. 2019 19:11

Veronika.Hrozná: Tuhle radu s výsevem si musím uložit, moc si jí cením.:yes: Když jsem byla mladá, (to už je dávno;-):-D) , tak jsem bydlela na Děčínsku v obci, kudy protéká Labe. Tenkrát se tam na březích nějak tahle česneková petrželka vysemenila a voda semena unášela dál a dál, bylo jí všude plno. Ale po pár letech, asi proto, že byla voda v Labi víc a víc špinavá, ta pažitka zanikla, úplně se vytratila. Tam se jí dříve dobře dařilo, ale jestli proto, že tam byla humózní zem nebo proto, že tam bylo dost vláhy, to nevím. Ale přeju, aby se ti rozrostla a měla jsi z ní radost.:-K:-D Určitě se zadaří:yes: Díky a zdravím! :-8

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

1. 6. 2019 17:42

MamlajdaD: Já vysela do substrátu sáček semínek na zahradu minulý rok na jaře a velmi špatně to klíčilo. Mám pár kořínků asi 7 , ale asi je třeba sázet do jamky 8-10 semínek ať jsou hustě vedle sebe, jako obyčejná pažitka. Nikde jsem nesehnala už na přesazení trs této pažitky. Trhovci to prý nepěstují , že to lidé nekupují, ale zatím se jde každý utlouct , kdo ochutná. Používám všude ,kde jde česnek, teda když není ořezaná, doufám, že se rozroste.

MamlajdaD MamlajdaD

1. 6. 2019 10:59

Veronika.Hrozná: Moc velký dík za upřesnění množství česnekové pažitky, :-K Asi to zkusím, ale jen s obyč. pažitkou, česnekovou nemám.:-(. Příští jaro si ji ale vyseju (do květníku). ;-):-8 Taky prima nápad, s tou pažitkou.:-D:yes: Zmínka o "židovské svatbě" mně rozesmála, ale je to přesně tak, ayran má být dochucený jen náznakově, ne aby to úplně přebilo tu osvěžující jogurtovou chuť;-):-D Moc díky za rychlou odpověď :yes: a zdravím!

Eja57 Eja57

1. 6. 2019 10:59

Jen bych se velmi přimlouvala za JOGURT a ne "jogurt" s dvaceti přísadami a trvanlivostí půl roku:-((
A ani ne smetanový, za mne nejlepší selský, Hollandia apod. Mimochodem - k masu má oblíbená kombinace na dochucení je špetka chilli a trocha limetkové nebo citronové kúry:yes: Pořádně vychladit...:yes:

MamlajdaD MamlajdaD

1. 6. 2019 10:42

Eja57: Díky za pěkný a přínosný komentář. :-8 No sice jsem to s tou okurkovou vodou nezkoušela, tak o tom nemoho psát, ale někde jsem o tom četla, že je to moc dobré a osvěžující. Alespoň budou mít kuchaři a kuchařinky, kteří to chtějí zkusit, další možnou variantu !: yes: A v Turecku se prý vypije víc ayranu než ostatních studených nápojů! :-O Prý to pijí právě i k jejich masovým i jiným pokrmům, to máš pravdu.:-D;-) Zdravím!

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

1. 6. 2019 08:38

Mamlajdo, česneková pažitka třeba do kysané smetany 200 g kelímek 6-7 snítek /výhonků/ dlouhých 15-20 cm. Zamíchat osolit nechat 10 minut proležet ochutnat. Přidávám kopr a je to mazání "omáčka" k langošům ! Takže do 400 ml nápoje bych dala asi stejné množství , nemusí to být jako o židovské svatbě. ;-) Pažitka je hodně aromatická!

Eja57 Eja57

1. 6. 2019 08:00

Zní to dost divoce, ale ayran je v horku výborný jako nápoj k masovým jídlům typu kebab, šašlik, ke grilovanému masu apod. - podle mne v tomto případě je skoro lepší poměr jogurt: voda 1:1.
Mimochodem - jednou jsem nechávala vypotit na cedníku nastrouhané okurky a vodu z nich jsem přidala do ayranu - skvělé!

MamlajdaD MamlajdaD

31. 5. 2019 22:39

Veronika.Hrozná: Díky za pěkný komentář! :yes: Já jsem tento nápoj poznala teprve předloni a musím říct, že v těch loňských vedrech, které byly, jsem si ten ayran moc užívala. Zaujala mně ta poznámka o česnekové pažitce, jestli zkusíš, prosím napiš řádeček jak to chutná a kolik jsi pažitky použila.:-);-) Věřím, že to bude také moc dobré. Já dělala vždy s česnekem, ale toho se dává relativně málo na to množství, jen malý stroužek nebo půl normálního (nebo když mi seděla na rameni lenora, použila jsem sušený, ale nikomu ani muk;-):-D), udělá to jen příchuť a také to z úst nebylo cítit.;-):-8 Dík a zdravím!:-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

31. 5. 2019 21:39

MamlajdaD: To si určitě v horku udělám , tělo si to žádá, takový osolený a hustý chlazený nápoj! Už je v oblíbených. Zkusím s česnekovou pažitkou, ta sice chutná jako česnek ,ale v puse to nezůstane, takže nikdo nepozná , že jste jedli česnek. :yes:

MamlajdaD MamlajdaD

31. 5. 2019 20:02

Za tu fotku jsem šťastná jako blecha:-D a za pochvalu ještě víc:;-):-8. Mám zkrátka šťasný den! Zravím a díky!:-K:yes:

mika59 mika59

31. 5. 2019 19:54

MamlajdaD: Není vůbec zač, jsem ráda, že se líbí. Jen chybělo denní světlo, možná příští fotka bude lepší. Jinak mi to opravdu chutná. :-K:-K:-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: turecky napoj turecký kysaný nápoj ayran turecký jogurtový nápoj ayran recept ajran turecký ajran turecký napoj z jogurtu turecký airan turecký jogurt domaci ayran ajran turecký nápoje jak se dělá ayran ayran-cesnekova omáčka kysaný turecký nápoj turecké nápoje ayran foto turecký nápoj ayran turecký nápoj z jogurtu a vody ajran zdravi

Suroviny: jogurt bílý, voda, sůl, máta,

TopRecepty.cz

Pravý turecký ayran

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4ZN2