Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý turecký ayran

Hodnocení receptu je 4,9 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie457 kJ /
109 kcal
Bílkoviny10,67 g
Tuky2,67 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 1,69 g
Sůl4,13 g
Sacharidy10,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jogurt s vodou a solí našleháme do pěny a ochutíme podle své chuti, někdo přidá mátu - může být i sušená, někdo přidá česnek. Krok 2: Myslím, že místo máty by se daly použít i jiné bylinky, např. meduňka, bazalka nebo jiné podle vlastní chuti. Máta se používá v teplejších krajinách hlavně pro její „ochlazovací vlastnosti“.
Ayran se pije na Balkánu, v Turecku i v arabsky mluvících zemích a jeho varint je spousta.
Je to skvělé a zdravé pití, které v letním horku přijde vhod. Krok 3: Já upřednostňuji česnek. Navíc se přiznám, že ředění ayranu dělám obráceně, dávám víc vody než jogurtu, připadá mi to jaksi pitelnější, prostě víc zaženu žízeň. Ale upravit si to podle svého může každý. Mně to moc chutná a vychlazené to opravdu osvěží.

Zveřejněno 31. 5. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Odpůrcům solení: soli se dává relativně málo a navíc sůl v nápoji slouží k tomu, aby tělo dostalo zpět alespoň část soli, kterou ve vedru vypotí. Používám růžovou himalájskou sůl, která obsahuje dost minerálů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý turecký ayran

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4ZN2

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý turecký ayran

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4ZN2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Ayran se pije hodně v Turecku. je tam tak rozšířený, že ho dostanete všude tam, kde můžete dostat teplé jídlo. Důležité je, aby byl vychlazený a nesmí stát, všude vám ho při koupi došlehají, musí se tvořit pěna. Na chuť musíte vnímat především jogurt, přísady máty je nepatrně, někdo si jí ani nevšimne. Přestože jsme ayranu v Turecku vypili litry a litry, a v různých oblastech, nikdy jsem nezaznamenal v ayranu česnekovou příchuť.
Jezdíme často do Německa a tam se dá ayran koupit "u Turků" v bistrech a také v kelímcích v supermarketech (jako u nás např. zakysaná smetana). Pijeme ayran i v Německu, kde žije několik milionů Turků, ale česnekovou příchuť jsem ani tam nezaznamenal.
Ayran u nás před lety vyráběla Mlékárna Moravia s podtitulem "jogurtový nápoj". Byl autentický a velmi dobrý. Pak změnili recepturu, podtitul byl "mléčný nápoj" a ten už se nedal pít - bylo to jen slané mléko. Prodával ho Kaufland a už 2 či 3 roky ho není vidět.
Ale abych příliš nemudroval - kdo ayran ještě nezná, ať si ho zkusí udělat, určitě si ho oblíbí.

magdalenka: dík za komentář:-8. Jak už ti napsala Eja57, toto je nápoj, a i když je tarator opravdu hodně chuťově podobný, tak je to přece jen malinko něco jiného.;-) Zkus a sama uvidíš, jak to náramně zažene žízeň, osvěží to v horku jako nic jiného a navíc trochu doplníš vypocené soli a minerály. Ale s tou solí opatrně,;-) nic se nemá přehánět, vždyť to znáš.:-D A navíc: je to hned hotové, skoro bez práce. Mně se zrovna teď dodělala várka domácího jogurtu, tak budu mít na pár dní vystaráno:-) Vedra asi právě začaly:-D Moc zdravím!:-K

V lete si robím tarator, je to podobné, len s nastrúhanou uhorkou...

magdalenka: jenže tohle je fakt NÁPOJ - vyzkoušej:yes:

Veronika.Hrozná: Tuhle radu s výsevem si musím uložit, moc si jí cením.:yes: Když jsem byla mladá, (to už je dávno;-):-D) , tak jsem bydlela na Děčínsku v obci, kudy protéká Labe. Tenkrát se tam na březích nějak tahle česneková petrželka vysemenila a voda semena unášela dál a dál, bylo jí všude plno. Ale po pár letech, asi proto, že byla voda v Labi víc a víc špinavá, ta pažitka zanikla, úplně se vytratila. Tam se jí dříve dobře dařilo, ale jestli proto, že tam byla humózní zem nebo proto, že tam bylo dost vláhy, to nevím. Ale přeju, aby se ti rozrostla a měla jsi z ní radost.:-K:-D Určitě se zadaří:yes: Díky a zdravím! :-8

Veronika.Hrozná: Moc velký dík za upřesnění množství česnekové pažitky, :-K Asi to zkusím, ale jen s obyč. pažitkou, česnekovou nemám.:-(. Příští jaro si ji ale vyseju (do květníku). ;-):-8 Taky prima nápad, s tou pažitkou.:-D:yes: Zmínka o "židovské svatbě" mně rozesmála, ale je to přesně tak, ayran má být dochucený jen náznakově, ne aby to úplně přebilo tu osvěžující jogurtovou chuť;-):-D Moc díky za rychlou odpověď :yes: a zdravím!

MamlajdaD: Já vysela do substrátu sáček semínek na zahradu minulý rok na jaře a velmi špatně to klíčilo. Mám pár kořínků asi 7 , ale asi je třeba sázet do jamky 8-10 semínek ať jsou hustě vedle sebe, jako obyčejná pažitka. Nikde jsem nesehnala už na přesazení trs této pažitky. Trhovci to prý nepěstují , že to lidé nekupují, ale zatím se jde každý utlouct , kdo ochutná. Používám všude ,kde jde česnek, teda když není ořezaná, doufám, že se rozroste.

Jen bych se velmi přimlouvala za JOGURT a ne "jogurt" s dvaceti přísadami a trvanlivostí půl roku:-((
A ani ne smetanový, za mne nejlepší selský, Hollandia apod. Mimochodem - k masu má oblíbená kombinace na dochucení je špetka chilli a trocha limetkové nebo citronové kúry:yes: Pořádně vychladit...:yes:

Eja57: Díky za pěkný a přínosný komentář. :-8 No sice jsem to s tou okurkovou vodou nezkoušela, tak o tom nemoho psát, ale někde jsem o tom četla, že je to moc dobré a osvěžující. Alespoň budou mít kuchaři a kuchařinky, kteří to chtějí zkusit, další možnou variantu !: yes: A v Turecku se prý vypije víc ayranu než ostatních studených nápojů! :-O Prý to pijí právě i k jejich masovým i jiným pokrmům, to máš pravdu.:-D;-) Zdravím!

Zní to dost divoce, ale ayran je v horku výborný jako nápoj k masovým jídlům typu kebab, šašlik, ke grilovanému masu apod. - podle mne v tomto případě je skoro lepší poměr jogurt: voda 1:1.
Mimochodem - jednou jsem nechávala vypotit na cedníku nastrouhané okurky a vodu z nich jsem přidala do ayranu - skvělé!

Veronika.Hrozná: Díky za pěkný komentář! :yes: Já jsem tento nápoj poznala teprve předloni a musím říct, že v těch loňských vedrech, které byly, jsem si ten ayran moc užívala. Zaujala mně ta poznámka o česnekové pažitce, jestli zkusíš, prosím napiš řádeček jak to chutná a kolik jsi pažitky použila.:-);-) Věřím, že to bude také moc dobré. Já dělala vždy s česnekem, ale toho se dává relativně málo na to množství, jen malý stroužek nebo půl normálního (nebo když mi seděla na rameni lenora, použila jsem sušený, ale nikomu ani muk;-):-D), udělá to jen příchuť a také to z úst nebylo cítit.;-):-8 Dík a zdravím!:-)

Mamlajdo, česneková pažitka třeba do kysané smetany 200 g kelímek 6-7 snítek /výhonků/ dlouhých 15-20 cm. Zamíchat osolit nechat 10 minut proležet ochutnat. Přidávám kopr a je to mazání "omáčka" k langošům ! Takže do 400 ml nápoje bych dala asi stejné množství , nemusí to být jako o židovské svatbě. ;-) Pažitka je hodně aromatická!

Za tu fotku jsem šťastná jako blecha:-D a za pochvalu ještě víc:;-):-8. Mám zkrátka šťasný den! Zravím a díky!:-K:yes:

MamlajdaD: To si určitě v horku udělám , tělo si to žádá, takový osolený a hustý chlazený nápoj! Už je v oblíbených. Zkusím s česnekovou pažitkou, ta sice chutná jako česnek ,ale v puse to nezůstane, takže nikdo nepozná , že jste jedli česnek. :yes:

mika59: Moc a moc děkuji za tu úžasně hezkou fotografii:-K:-K. Mám z té fotky upřímnou a velikou radost:-8:yes:. A navíc žasnu nad tou "nadsvětelnou rychlostí", s jakou u receptu fotka přistála.;-):-D Moc veliký dík!:yes::-!

MamlajdaD: Není vůbec zač, jsem ráda, že se líbí. Jen chybělo denní světlo, možná příští fotka bude lepší. Jinak mi to opravdu chutná. :-K:-K:-K

Měla jsem rozdělaný jogurt a zajímala mě chuť. Musím říct ..výborné, dala jsem jogurt s vodou 1:1. Mátu a trochu meduňky. Určitě příště vyzkouším s česnekem a rozhodně budu dělat častěji. Přidala jsem foto, pokud nevadí.

Tématické fráze:
turecky napoj, turecký kysaný nápoj, ayran, turecký jogurtový nápoj, ayran recept, ajran, turecký ajran, turecký napoj z jogurtu, turecký airan, turecký jogurt, domaci ayran, ajran turecký nápoje, jak se dělá ayran, ayran-cesnekova omáčka, kysaný turecký nápoj, turecké nápoje, ayran foto, turecký nápoj ayran, turecký nápoj z jogurtu a vody, ajran zdravi

Suroviny:
jogurt bílý, voda, sůl, máta,

Přidat fotografie receptu