Pravý turecký ayran

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Nápoje 16 názorů

Suroviny

2 dl bílého jogurtu
1 dl vody
1/2 KL soli
trochu drobně posekané máty
nebo malý stroužek česneku
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt s vodou a solí našleháme do pěny a ochutíme podle své chuti, někdo přidá mátu - může být i sušená, někdo přidá česnek.

  2. Myslím, že místo máty by se daly použít i jiné bylinky, např. meduňka, bazalka nebo jiné podle vlastní chuti. Máta se používá v teplejších krajinách hlavně pro svoje „ochlazovací vlastnosti“.
    Ayran se pije na Balkánu, v Turecku i v arabsky mluvících zemích a jeho varint je spousta.
    Je to skvělé a zdravé pití, které v letním horku přijde vhod.

  3. Já upřednostňuji česnek. Navíc se přiznám, že ředění ayranu dělám obráceně, dávám víc vody než jogurtu, připadá mi to jaksi pitelnější, prostě víc zaženu žízeň. Ale upravit si to podle svého může každý. Mně to moc chutná a vychlazené to opravdu osvěží.

Poznámka

Odpůrcům solení: soli se dává relativně málo a navíc sůl v nápoji slouží k tomu, aby tělo dostalo zpět alespoň část soli, kterou ve vedru vypotí. Používám růžovou himalájskou sůl, která obsahuje dost minerálů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 120 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravý turecký ayran

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    magdalenka: dík za komentář:-8. Jak už ti napsala Eja57, toto je nápoj, a i když je tarator opravdu hodně chuťově podobný, tak je to přece jen malinko něco jiného.;-) Zkus a sama uvidíš, jak to náramně zažene žízeň, osvěží to v horku jako nic jiného a navíc trochu doplníš vypocené soli a minerály. Ale s tou solí opatrně,;-) nic se nemá přehánět, vždyť to znáš.:-D A navíc: je to hned hotové, skoro bez práce. Mně se zrovna teď dodělala várka domácího jogurtu, tak budu mít na pár dní vystaráno:-) Vedra asi právě začaly:-D Moc zdravím!:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    magdalenka: jenže tohle je fakt NÁPOJ - vyzkoušej:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    V lete si robím tarator, je to podobné, len s nastrúhanou uhorkou...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozná: Tuhle radu s výsevem si musím uložit, moc si jí cením.:yes: Když jsem byla mladá, (to už je dávno;-):-D) , tak jsem bydlela na Děčínsku v obci, kudy protéká Labe. Tenkrát se tam na březích nějak tahle česneková petrželka vysemenila a voda semena unášela dál a dál, bylo jí všude plno. Ale po pár letech, asi proto, že byla voda v Labi víc a víc špinavá, ta pažitka zanikla, úplně se vytratila. Tam se jí dříve dobře dařilo, ale jestli proto, že tam byla humózní zem nebo proto, že tam bylo dost vláhy, to nevím. Ale přeju, aby se ti rozrostla a měla jsi z ní radost.:-K:-D Určitě se zadaří:yes: Díky a zdravím! :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Já vysela do substrátu sáček semínek na zahradu minulý rok na jaře a velmi špatně to klíčilo. Mám pár kořínků asi 7 , ale asi je třeba sázet do jamky 8-10 semínek ať jsou hustě vedle sebe, jako obyčejná pažitka. Nikde jsem nesehnala už na přesazení trs této pažitky. Trhovci to prý nepěstují , že to lidé nekupují, ale zatím se jde každý utlouct , kdo ochutná. Používám všude ,kde jde česnek, teda když není ořezaná, doufám, že se rozroste.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozná: Moc velký dík za upřesnění množství česnekové pažitky, :-K Asi to zkusím, ale jen s obyč. pažitkou, česnekovou nemám.:-(. Příští jaro si ji ale vyseju (do květníku). ;-):-8 Taky prima nápad, s tou pažitkou.:-D:yes: Zmínka o "židovské svatbě" mně rozesmála, ale je to přesně tak, ayran má být dochucený jen náznakově, ne aby to úplně přebilo tu osvěžující jogurtovou chuť;-):-D Moc díky za rychlou odpověď :yes: a zdravím!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Jen bych se velmi přimlouvala za JOGURT a ne "jogurt" s dvaceti přísadami a trvanlivostí půl roku:-((
    A ani ne smetanový, za mne nejlepší selský, Hollandia apod. Mimochodem - k masu má oblíbená kombinace na dochucení je špetka chilli a trocha limetkové nebo citronové kúry:yes: Pořádně vychladit...:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Eja57: Díky za pěkný a přínosný komentář. :-8 No sice jsem to s tou okurkovou vodou nezkoušela, tak o tom nemoho psát, ale někde jsem o tom četla, že je to moc dobré a osvěžující. Alespoň budou mít kuchaři a kuchařinky, kteří to chtějí zkusit, další možnou variantu !: yes: A v Turecku se prý vypije víc ayranu než ostatních studených nápojů! :-O Prý to pijí právě i k jejich masovým i jiným pokrmům, to máš pravdu.:-D;-) Zdravím!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mamlajdo, česneková pažitka třeba do kysané smetany 200 g kelímek 6-7 snítek /výhonků/ dlouhých 15-20 cm. Zamíchat osolit nechat 10 minut proležet ochutnat. Přidávám kopr a je to mazání "omáčka" k langošům ! Takže do 400 ml nápoje bych dala asi stejné množství , nemusí to být jako o židovské svatbě. ;-) Pažitka je hodně aromatická!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Zní to dost divoce, ale ayran je v horku výborný jako nápoj k masovým jídlům typu kebab, šašlik, ke grilovanému masu apod. - podle mne v tomto případě je skoro lepší poměr jogurt: voda 1:1.
    Mimochodem - jednou jsem nechávala vypotit na cedníku nastrouhané okurky a vodu z nich jsem přidala do ayranu - skvělé!

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozná: Díky za pěkný komentář! :yes: Já jsem tento nápoj poznala teprve předloni a musím říct, že v těch loňských vedrech, které byly, jsem si ten ayran moc užívala. Zaujala mně ta poznámka o česnekové pažitce, jestli zkusíš, prosím napiš řádeček jak to chutná a kolik jsi pažitky použila.:-);-) Věřím, že to bude také moc dobré. Já dělala vždy s česnekem, ale toho se dává relativně málo na to množství, jen malý stroužek nebo půl normálního (nebo když mi seděla na rameni lenora, použila jsem sušený, ale nikomu ani muk;-):-D), udělá to jen příchuť a také to z úst nebylo cítit.;-):-8 Dík a zdravím!:-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: To si určitě v horku udělám , tělo si to žádá, takový osolený a hustý chlazený nápoj! Už je v oblíbených. Zkusím s česnekovou pažitkou, ta sice chutná jako česnek ,ale v puse to nezůstane, takže nikdo nepozná , že jste jedli česnek. :yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Za tu fotku jsem šťastná jako blecha:-D a za pochvalu ještě víc:;-):-8. Mám zkrátka šťasný den! Zravím a díky!:-K:yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    MamlajdaD: Není vůbec zač, jsem ráda, že se líbí. Jen chybělo denní světlo, možná příští fotka bude lepší. Jinak mi to opravdu chutná. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    mika59: Moc a moc děkuji za tu úžasně hezkou fotografii:-K:-K. Mám z té fotky upřímnou a velikou radost:-8:yes:. A navíc žasnu nad tou "nadsvětelnou rychlostí", s jakou u receptu fotka přistála.;-):-D Moc veliký dík!:yes::-!

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: turecky napoj turecký kysaný nápoj ayran turecký jogurtový nápoj ayran recept ajran turecký ajran turecký napoj z jogurtu turecký airan turecký jogurt domaci ayran ajran turecký nápoje jak se dělá ayran ayran-cesnekova omáčka kysaný turecký nápoj turecké nápoje ayran foto turecký nápoj ayran turecký nápoj z jogurtu a vody ajran zdravi