Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé podzimní osvěžení: Cider chutná studený i teplý a použít ho můžete i do jídla
Zdroj: Freepik, rawpixel.com

Pivo je na vás příliš hořké a víno zase silné? Zkuste cider. Říká se, že tento převážně jablečný nápoj je ideální hlavně pro ženy. Za poslední roky se stal cider doslova hitem a rozšířila se i nabídka v obchodech. Napadlo vás ale ho použít i na vaření? Jde to úplně stejně jako v případě piva a vína.

Něco jako jablečné víno

Jen stěží najdete nápoj, který by tak patřil k podzimu jako cider. Snad jedině víno, s nímž má tento nápoj společného to, že se také vyrábí řízeným alkoholovým kvašením ovocného moštu, v tomto případě jablečného. Cider je tak vlastně něco jako jablečné víno, jen s nižším množstvím alkoholu a většinou bublinkami navíc. Je výbornou alternativou, když se vám nechce si dávat víno nebo pivo. Není kyselý jako víno, ani hořký jako pivo a ani sladký jako limonáda. Ještě nedávno se dalo u nás koupit jen pár druhů cideru. V současnosti je nabídka v obchodech opravdu široká. Můžete zkusit cider od velkých zahraničních společností prodávaný často v plechovkách i řemeslné cidery od malých výrobců vyráběné s opravdovou pečlivostí, která je znát na chuti. Často se tyto cidery dělají i ze speciálních odrůd jablek, které se míchají, aby bylo dosaženo té nejlepší chuti.

Sladký, suchý, s bublinkami i bez

Cider se tedy vyrábí z jablek, méně často z hrušek, z nichž se nejprve vylisuje šťáva neboli mošt, který se nechá zkvasit. Poté ještě probíhá zrání v dřevěných sudech, skleněných demižonech nebo plastových barelech, v nerezových tancích nebo v láhvích - doba zrání může být různá a odráží se v chuti cideru. Cider, který zraje v tancích, se po dozrání filtruje, aby byl dokonale průzračný, pak se stáčí do lahví a pasteruje pro uchování trvanlivosti. Cidery mohou být více či méně perlivé, některé jsou zcela bez bublinek, do jiných se bublinky (tedy oxid uhličitý) uměle přidávají. Podle množství cukru se cidery stejně jako víno rozdělují na sladké, polosladké, polosuché i extra suché. Mohou mít různou barvu od světlé, přes žlutou až po zlatavou. Některé cidery se ještě ředí, mohou tak mít nižší i vyšší obsah alkoholu, od 0,5 % až po 8,2 %. Nápoje s vyšším obsahem alkoholu už jsou označovány jako jablečné víno.

Rozlišují se hlavní dva druhy ciderů – francouzský cidre a anglický cider. Který z nich byl první, není jasné, v každém případě se ale dost odlišují. Francouzský cidre spíš chutná jako kvašený mošt, je víc šumivý a má blíž k vínu nebo spíš k šampaňskému, a to i způsobem výroby. Nechává se ještě dokvasit v láhvích o objemu 0,7 l, které bývají opatřeny i stejným špuntem jako šampaňské. Dozrávání v lahvích může způsobit menší zákal na dně, který ale ničemu nevadí. Pokud je nápoj vyroben z hrušek, neříká se mu cidre ale poiré. Je i sladší. Anglický cider má spíš blíž k pivu, některé cidery jsou tak suché, až jsou lehce nahořklé. Bývají k dostání v plechovkách i menších lahvích jako pivo. Jablečný mošt se v jeho případě prokvašuje úplně a lahvuje se již hotový produkt, který už nijak nedozrává. Anglický cider se často ředí vodou a někdy se do něj přidává oxid uhličitý. Cider i cidra se vyrábějí také v jiných zemích světa, trochu jiné jsou severské cidery, které bývají sladší a víc připomínají limonády. Často mají i různé příchutě, třeba po malinách, jahodách i exotickém ovoci.

K masu, do polévky i do koláče

I cidery můžete párovat s jídlem stejně jako vína či piva. Suché cidery se hodí spíš k masu či k rybě, ty polosladké klidně podávejte třeba k dezertu. Stejně tak můžete cider používat jako ingredienci do různých jídel, a to úplně stejným způsobem, jako byste používali víno či pivo. Cider dodá pokrmu specifickou ovocnou chuť a také trochu kyselosti. Ani při vaření se neodbývejte nějakým horším ciderem. Platí to samé, co v případě vína – do jídla patří cider, který byste s chutí i vypili. A stejně jako u párování se řiďte tím, že do slaných jídel se hodí spíš suché cidery, ve sladkých samozřejmě lépe vyniknou sladké. A kam s ním?

Cider se hodí pod maso při pečení, do marinád na maso před grilováním, do polévek (třeba do dýňové) i k zelenině. Výborně se snoubí s pečenou drůbeží, vepřovým i jehněčím, v Belgii na něm připravují mušle, ve Francii husí játra a ve Španělsku i pikantní salám chorizo společně se zeleninou. Můžete jej přilít i do dušeného kysaného zelí, které připravujete ke kachně. V sladkém cideru pak můžete třeba podusit jablka společně s kořením, než je dáte do koláčů. Cider báječně zdůrazní chuť ovoce a jablka pečená v cideru jsou vynikající i jako samostatný dezert. Stačí je jen dozdobit zmrzlinou nebo kysanou smetanou a máte hotovo.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více