Husí játra na cidru s jablkovou rýží se šafránem

Suroviny

500 g husích jater
120 ml cidru
200 g rýže ( měla jsem Basmati )
špetka šafránu
2 jablka
80 g másla
olivový olej
čerstvě mletý bílý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do vody na přípravu rýže přidáme šafrán a uvaříme ji obvyklým způsobem.

  2. Jablka zbavíme jadřinců a neoloupaná nakrájíme na kostičky.

  3. V hlubší pánvi rozehřejeme 2/3 másla, přidáme jablka a velmi krátce podusíme.

  4. Vmícháme uvařenou rýži a dochutíme solí.

  5. Játra omyjeme a osušíme.

  6. V pánvi rozehřejeme olivový olej se zbytkem másla a zprudka je opečeme. Podlijeme cidrem a zredukujeme ho na polovinu.

  7. Játra osolíme, opepříme, nakrájíme na plátky a hned podáváme s připravenou rýží a vychlazeným cidrem.

Poznámka od kuchařky

Husí játra nejsou běžně k sehnání, myslím, že by dobře šla použít krůtí.

Cidre není cider

http://www.vitalia.cz/clanky/ktery-z-nich-je-priro...

Komentáře k receptu Husí játra na cidru s jablkovou rýží se šafránem

  • casino casino

    Tonja:
    Za svou maličkost si říkám, že nemusím vědět všechno, že :-8
    No jsem ale žádostiv, jak z tohoto lingvistického dilematu vybruslíte :-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    maris: :yes:

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    Tonja: je rozdíl ve výrobě. Teď Ti momentálně neřeknu jaký, ale četla jsem o tom zajímavý článek, zkusím ho najít, ale už je to delší doba, tak nevím, jestli se mi to povede.:-8
    Před časem to byl jiný článek, ale tady to vysvětlují taky;-)
    https://magazin.recepty.cz/clanky/cider-a-cidre-ro...

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    casino: cider vs. cidre; je to totéž, jen v jiné řeči (francouzsky a anglicky)

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    maris: Cider a Cidre je totéž, cidre je francouzsky, cider je anglicky. V angličtině je téměř 1/3 slov převzatých z francouzštiny, některé jsou mírně upravená, některé ne. Např. vlákno (fiber, fibre), lepidlo (adhésif - francouzsky, adhesive - anglicky), garáž, kuráž atd. atd.

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    casino:

    Marie Svarcova: Cidre i cider je totéž, cidre je francouzsky, cider je anglicky.

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    maris: To jsou věci... taky z toho mám v hlavě guláš, dosud jsem žila v blahé nevědomosti, že je jen jeden druh, ale různí výrobci :-8:-8

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    casino::-)) - ochutnávat, porovnávat;-):-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Cidre vs. Cider

    maris:
    No jo, no..., já taky móóóc "pěkně" děkuju;-)
    Zatím jsem žil v blažené nevědomosti, že je to jedno :-8
    Leč, kdo si to má včíl pamatovat, co je co;-(
    Asi by to chtělo nějakou mnemotechnickou pomůcku, že?:-*

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    maris:moc Vám děkuji, stačilo otevřít odkaz - je to moc dobře udělané. Hezký den :yes::-8

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    Marie Svarcova: já to sama vysvětlit neumím - je to pro mě alchymie:-), ale do Poznámky jsem dala odkaz na článek, myslím, že v něm je to napsané hezky a srozumitelně i pro nás laiky;-):-)
    Díky:-)

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    Nádherné :yes: ale mám prosbu : můžete mi prosím vysvětlit rozdíl :
    cider
    Webové definice

    Cidre [sidr] je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě, v Česku byl donedávna prakticky neznámý. O jeho původu a rozšíření se vedou dlouhodobé spory, vznik výroby cidru je pravděpodobně spojen s oblastí dnešního Baskicka.
    ---------------------------

    Cider značky Strongbow. Cidre [sidr] je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě (Spojené ...
    .....................................
    Moc děkuji :-)

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    Moc vám všem děkuji, mám z vašich komentářů velkou radost:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásná kombinace surovin:-p:yes:No a foto;-)bez komentáře:yes::-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Luxusně připraveno Maruško, foto úžasné :yes::yes::-K:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: husí játra husí játra recept co je cidr jak uvařit husí játra ryže se šafranem játra s hruškami recept husí játra jak upravit husí vnitřnosti husí játra recepty recept na husí játra husi prsa s jablky na cideru husí játra na cibulce a jablkách priprav ryze.na.shusi úpravy husího masa jatra cidrem jak upravit mražená husí játra husa s jablky a ciderem kachni prsa s safranem kachní prsa se šafránem husí játra s hruškou