

Husí játra na cidru s jablkovou rýží se šafránem
Suroviny
- 500 g husích jater
- 120 ml cidru
- 200 g rýže ( měla jsem Basmati )
- špetka šafránu
- 2 jablka
- 80 g másla
- olivový olej
- čerstvě mletý bílý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Do vody na přípravu rýže přidáme šafrán a uvaříme ji obvyklým způsobem.
Jablka zbavíme jadřinců a neoloupaná nakrájíme na kostičky.
V hlubší pánvi rozehřejeme 2/3 másla, přidáme jablka a velmi krátce podusíme.
Vmícháme uvařenou rýži a dochutíme solí.
Játra omyjeme a osušíme.
V pánvi rozehřejeme olivový olej se zbytkem másla a zprudka je opečeme. Podlijeme cidrem a zredukujeme ho na polovinu.
Játra osolíme, opepříme, nakrájíme na plátky a hned podáváme s připravenou rýží a vychlazeným cidrem.
Poznámka od kuchařky
Husí játra nejsou běžně k sehnání, myslím, že by dobře šla použít krůtí.
Cidre není cider
http://www.vitalia.cz/clanky/ktery-z-nich-je-priro...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Husí játra na cidru s jablkovou rýží se šafránem
-
Tonja:
Za svou maličkost si říkám, že nemusím vědět všechno, že
No jsem ale žádostiv, jak z tohoto lingvistického dilematu vybruslíte -
maris:
-
Tonja: je rozdíl ve výrobě. Teď Ti momentálně neřeknu jaký, ale četla jsem o tom zajímavý článek, zkusím ho najít, ale už je to delší doba, tak nevím, jestli se mi to povede.
Před časem to byl jiný článek, ale tady to vysvětlují taky
https://magazin.recepty.cz/clanky/cider-a-cidre-ro... -
casino: cider vs. cidre; je to totéž, jen v jiné řeči (francouzsky a anglicky)
-
maris: Cider a Cidre je totéž, cidre je francouzsky, cider je anglicky. V angličtině je téměř 1/3 slov převzatých z francouzštiny, některé jsou mírně upravená, některé ne. Např. vlákno (fiber, fibre), lepidlo (adhésif - francouzsky, adhesive - anglicky), garáž, kuráž atd. atd.
-
casino:
Marie Svarcova: Cidre i cider je totéž, cidre je francouzsky, cider je anglicky. -
maris: To jsou věci... taky z toho mám v hlavě guláš, dosud jsem žila v blahé nevědomosti, že je jen jeden druh, ale různí výrobci
-
casino:
- ochutnávat, porovnávat
-
Cidre vs. Cider
maris:
No jo, no..., já taky móóóc "pěkně" děkuju
Zatím jsem žil v blažené nevědomosti, že je to jedno
Leč, kdo si to má včíl pamatovat, co je co
Asi by to chtělo nějakou mnemotechnickou pomůcku, že? -
maris:moc Vám děkuji, stačilo otevřít odkaz - je to moc dobře udělané. Hezký den
-
Marie Svarcova: já to sama vysvětlit neumím - je to pro mě alchymie
, ale do Poznámky jsem dala odkaz na článek, myslím, že v něm je to napsané hezky a srozumitelně i pro nás laiky
Díky -
Nádherné
ale mám prosbu : můžete mi prosím vysvětlit rozdíl :
cider
Webové definice
Cidre [sidr] je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě, v Česku byl donedávna prakticky neznámý. O jeho původu a rozšíření se vedou dlouhodobé spory, vznik výroby cidru je pravděpodobně spojen s oblastí dnešního Baskicka.
---------------------------
Cider značky Strongbow. Cidre [sidr] je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě (Spojené ...
.....................................
Moc děkuji -
Moc vám všem děkuji, mám z vašich komentářů velkou radost
-
Krásná kombinace surovin
No a foto
bez komentáře
-
Luxusně připraveno Maruško, foto úžasné