Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších řízků: Prezidentský, smetanový farářský nebo obrácený z bůčku vás nadchnou!
Zdroj: Toprecepty, mika59

Šťavnaté maso, křupavý nebo naopak měkoučký lahodný obal, k tomu pár brambor nebo bramborový salát… Kdo by odolal? Jestli stejně jako my také milujete řízky, připravili jsme pro vás dvanáct těch nejoblíbenějších z našeho webu. Vyberte si podle své chuti!

Klasika, která nezklame

Co znamená trojobal, se kdysi děti učily už na základní škole. Hladká mouka, vejce a strouhanka patří mezi dokonalé kombinace. Když navíc zvolíte pro řízek správně šťavnaté maso, skoro nemůžete udělat chybu. A které maso se pro řízek nejlépe hodí? Mezi všemi asi vévodí vepřová krkovička, která je prorostlá tukem, díky kterému je řízek velmi šťavnatý. Na druhé straně jsou ale lidé, kterým právě tukové části v mase vadí. Dobrou alternativou jsou pak vepřová kýta nebo pečeně, případně v dietnější verzi kuřecí prsa či stehna bez kůže. Jídlem slavnostním byl a stále zůstává řízek telecí. Pokud vás klasika nudí, můžete si maso vylepšit, když je předem marinujete třeba v hořčici nebo v jogurtu.  

V lahodném těstíčku  

Mezi hodně oblíbené patří také řízky v těstíčku. Na rozdíl od těch klasických sice nejsou na povrchu křupavé, ale zato jsou maximálně šťavnaté. Ostatně obal masa, ať už jde o klasický trojobal nebo právě o těstíčko, pomáhá zajistit, že se maso uvnitř při smažení nevysuší. Na řízky v těstíčku se nejlépe hodí maso určené pro minutkovou úpravu, nejobvyklejší je kuřecí, typicky pak kuřecí prsa. Těstíčko má ještě jednu výhodu, a sice tu, že je můžete ochutit dle libosti, anebo zvolit pro samotné těstíčko jiné suroviny, než jsou obvyklé mouka a vajíčko, třeba nastrouhané brambory, nebo mouku smíchanou s vejci a sýrem.

Obrácené řízky 

Pro řízky obrácené neboli řízky naruby platí, že se nejdříve obalují ve strouhance a až potom ve vajíčku. Strouhanku je navíc dobré do řízku pořádně vtlačit, někdy i přímo vklepat, aby na mase pěkně držela. Řízky naruby můžete připravit z jakéhokoliv masa, zkuste podle našich receptů třeba klasické vepřové, nebo méně obvyklý, ale fantastický bůček s česnekem, případně obrácené hovězí řízky pečené v troubě.

Speciality na neděli

Možná máte už mnoho předchozích druhů řízků úplně v malíčku a rádi byste zkusili něco jiného. Pak právě pro vás máme tyhle super dobroty. Každý z následujících řízků je jiný, ale žádný vám neudělá ostudu na jakékoliv rodinné oslavě. Prezidentské řízky jsou zapečené v troubě se salámem a pod peřinkou z vajec a sýra, řízky farářské jsou ještě vylepšené smetanou a v maminčiných uzených řízcích vás potěší kombinace uzených rolek a sýra. Zkrátka, je z čeho vybírat!

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více