Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý houbový guláš zvládnete raz dva. Pozor si musíte dát pouze na jednu věc!
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Také patříte do obrovské rodiny houbařů a jak je to jen možné, vyrážíte do lesa a vracíte se s plným košíkem? Pak máte kolikrát možná z té omamné vůně neodolatelné nutkání uvařit si něco rychle a hned. Houbový guláš může být tím pravým jídlem!

Houbové recepty

Houby jsou natolik univerzální surovina, že je využijete kromě sladké kuchyně snad do všeho. Připravit se dají jako lákavý předkrm, třeba v podobě houbové pomazánky nebo křupavých houbových škvarků, bývají součástí mnoha polévek i omáček a dá se z nich uvařit i parádní guláš, který nadchne vegetariány i „masožravce“. Příprava tohoto jídla je navíc velice jednoduchá a rychlá. Zvládnou to kuchařští začátečníci i starší děti. Jak na to?

Základem je cibule

Na parádní houbový guláš potřebujete jen cibuli, čerstvé houby, olej či sádlo, mletou sladkou papriku, sůl, pepř, česnek, kmín, mouku a vývar. Nejdříve začněte cibulí, kterou oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pak ji osmahněte v hrnci na rozehřátém tuku. Smažte cibuli pozvolna, aby změkla a byla medově hnědá, ale nesmí se připálit, guláš by pak získal lehce nahořklou příchuť. Osmahnutou cibuli zaprašte moukou a mletou paprikou a velmi krátce osmahněte. Na papriku je taky potřeba dávat pozor, rychle se připálí. Cibulovou směs zalijte vývarem, důkladně prošlehejte, přidejte houby, kmín, sůl, pepř a utřený česnek a společně vše vařte doměkka. Tohle je naprostý základ a jak na něj si můžete zopakovat v našem videu. Ale řekneme si ještě, jak se dá základní guláš vylepšit.

Skromné vychytávky

Jednoduché jídlo skýtá velkou výhodu. Můžete drobnou změnou parádně ovlivnit výslednou chuť. U houbového guláše to je několik věcí. Například lze guláš připravovat na sádle se škvarky. Postupujte následovně: Na rozehřátém sádle osmahněte škvarky, pak přidejte houby, sůl a kmín a poduste doměkka. Až poté houby zaprašte moukou a paprikou a zalijte vývarem. Při dušení se z hub krásně uvolní šťáva a dodá to guláši intenzivnější chuť. Potřebujete-li vydatnější jídlo, osmahněte na sádle nejdříve na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a k dušeným houbám přidejte ještě na kostičky nakrájené brambory. Vše vařte společně do změknutí. Anebo připravte houbový buřtguláš. Postupujte stejně jako v předchozím případě a společně s bramborami přidejte k houbám také nakrájený točený salám. Jak vidíte, možností je hodně. A kdo chce mít jídlo bez lepku, může guláš zahustit nastrouhanými syrovými bramborami, kdo bez masa, obejde se bez slaniny i masového vývaru. I zeleninový či houbový vývar chuť guláše parádně pozvedne. Tak ať vám chutná!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více