Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na dušenou mrkev, aby chutnala všem? Zásadní jsou dvě suroviny!
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Mrkev je levná, zdravá a dobrá zelenina. Ne vždy a ne všem ale chutná. Dá se tomu ovšem pomoci, a to i s jídlem, které si pamatujeme z našeho dětství. Jak udělat nejlepší dušenou mrkev jako od babičky nám dnes poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.

Co dělá dobrou mrkev ještě lepší

Z kuchyně se line jemná vůně másla, nasládlé aroma mrkve a svěžest citronu. Ano, přesně tyhle tři ingredience slouží jako základ ke správné přípravě i dochucení dušené mrkve. „Já tohle jídlo doslova zbožňuji od dětství, později jsem je vařila svým dětem a i ony si je zamilovaly. Jak na mrkev mě naučila babička, která vařila podle staré školy a tak nešetřila poctivými ingrediencemi,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. A my dodáváme, že postupů na dušenou mrkev je samozřejmě více. Dnes si ovšem představíme ten klasický, babičkovský.

Jak na to

Budete potřebovat: 500 g kvalitní mrkve, 50 g másla, trochu soli, šťávu z citronu, 20 g hladké mouky, 50 ml smetany, trochu cukru a na ozdobení lístky petrželky. „Moje babička postupovala tak, že očištěnou mrkev vždycky uvařila v mírně osolené vodě do poloměkka. Slupky z mrkve přitom nevyhazovala, obvykle je přidávala do vývaru, nebo uschovala na později v mrazničce. Vařenou mrkev posléze scedila, vývar ponechala stranou, a jakmile zelenina vychladla, protlačila babička mrkev přes klasické vykrajovátko na brambory,“ popisuje Šárka rodinný postup při přípravě tohoto jídla a dodává, že pak je potřeba na másle osmahnout mouku a udělat klasickou jíšku. „Tu babička zalila tím odloženým vývarem z mrkve a dost často tam přidala i trochu masového vývaru. Vše prošlehala metličkou, přidala předvařenou mrkev a smetanu a společně vše dovařila,“ vysvětluje Šárka s tím, že někdy smetana není nutná složka, i bez ní bude mrkev perfektní. „Je potřeba ji jen správně dochutit. Dá se postupovat i opačně, tedy, že nejdříve podusíte mrkev na másle. Pak je ale nutné mrkev předtím nakrájet na malé kostičky, nebo na plátky, zkrátka, jak vám to vyhovuje. Mrkev podušená na másle je sice o něco chutnější, ale tento postup je trochu pracnější, asi proto se u nás doma nedělal,“ dodává Holka u plotny. K dušené mrkvi se jako příloha nejlépe hodí vařené brambory a pokud chcete, dejte si ji i s vařeným vajíčkem nebo s vařeným hovězím masem. „Právě hovězí maso z polévky a trocha vývaru přimíchaná do dušené mrkve byly u nás doma tou poslední pověstnou třešničkou na dortu,“ uzavírá Šárka.

Jde to i jinak

Máte rádi mrkev, ale chcete se vyhnout smetaně a mouce? Zkuste si udělat třeba tradičný tuniský salát ommek houria, nebo mrkev poduste na cibuli, slanině a víně. Pak je to dokonalá lehká příloha k jakémukoliv masu, třeba k pečenému kuřeti.

Komentáře

zhlasek

13. 10. 2021 22:19

Vypadá to chutně, ale nějak tam nevidím, kdy se přidává ten citron. Já dusím mrkev na másle a přidávám cukr a citron. šťávu hned na začátku. Pak to trošku zahustím. Chuť je vynikající, ale jelikož přidáním citronu mrkev ztuhne, dusím to dlouho. Když ho přidám až nakonci, tak je mrkev sladká a sladkokyselý je jen ten mišmaš okolo.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více