Holka u plotny radí: Jak na dušenou mrkev, aby chutnala všem? Zásadní jsou dvě suroviny!
4. 10. 2021 Vaření
Mrkev je levná, zdravá a dobrá zelenina. Ne vždy a ne všem ale chutná. Dá se tomu ovšem pomoci, a to i s jídlem, které si pamatujeme z našeho dětství. Jak udělat nejlepší dušenou mrkev jako od babičky nám dnes poradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.
Co dělá dobrou mrkev ještě lepší
Z kuchyně se line jemná vůně másla, nasládlé aroma mrkve a svěžest citronu. Ano, přesně tyhle tři ingredience slouží jako základ ke správné přípravě i dochucení dušené mrkve. „Já tohle jídlo doslova zbožňuji od dětství, později jsem je vařila svým dětem a i ony si je zamilovaly. Jak na mrkev mě naučila babička, která vařila podle staré školy a tak nešetřila poctivými ingrediencemi,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny a zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. A my dodáváme, že postupů na dušenou mrkev je samozřejmě více. Dnes si ovšem představíme ten klasický, babičkovský.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Budete potřebovat: 500 g kvalitní mrkve, 50 g másla, trochu soli, šťávu z citronu, 20 g hladké mouky, 50 ml smetany, trochu cukru a na ozdobení lístky petrželky. „Moje babička postupovala tak, že očištěnou mrkev vždycky uvařila v mírně osolené vodě do poloměkka. Slupky z mrkve přitom nevyhazovala, obvykle je přidávala do vývaru, nebo uschovala na později v mrazničce. Vařenou mrkev posléze scedila, vývar ponechala stranou, a jakmile zelenina vychladla, protlačila babička mrkev přes klasické vykrajovátko na brambory,“ popisuje Šárka rodinný postup při přípravě tohoto jídla a dodává, že pak je potřeba na másle osmahnout mouku a udělat klasickou jíšku. „Tu babička zalila tím odloženým vývarem z mrkve a dost často tam přidala i trochu masového vývaru. Vše prošlehala metličkou, přidala předvařenou mrkev a smetanu a společně vše dovařila,“ vysvětluje Šárka s tím, že někdy smetana není nutná složka, i bez ní bude mrkev perfektní. „Je potřeba ji jen správně dochutit. Dá se postupovat i opačně, tedy, že nejdříve podusíte mrkev na másle. Pak je ale nutné mrkev předtím nakrájet na malé kostičky, nebo na plátky, zkrátka, jak vám to vyhovuje. Mrkev podušená na másle je sice o něco chutnější, ale tento postup je trochu pracnější, asi proto se u nás doma nedělal,“ dodává Holka u plotny. K dušené mrkvi se jako příloha nejlépe hodí vařené brambory a pokud chcete, dejte si ji i s vařeným vajíčkem nebo s vařeným hovězím masem. „Právě hovězí maso z polévky a trocha vývaru přimíchaná do dušené mrkve byly u nás doma tou poslední pověstnou třešničkou na dortu,“ uzavírá Šárka.
Jde to i jinak
Máte rádi mrkev, ale chcete se vyhnout smetaně a mouce? Zkuste si udělat třeba tradičný tuniský salát ommek houria, nebo mrkev poduste na cibuli, slanině a víně. Pak je to dokonalá lehká příloha k jakémukoliv masu, třeba k pečenému kuřeti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rychlá a jednoduchá nudlová polévka. Jak nejlépe uvařit těstoviny do polévky
Rychlá polévka s těstovinami Polévka s těstovinami, hlavně zeleninová, představuje velmi rychlou variantu polévky. Může být hotová doslova za pár… Číst více
16 receptů na domácí slané pečivo: Upečte si rohlíky, kaiserky, bagety nebo dalamánky
V našem výběru najdete jen ověřené a spolehlivé recepty na slané pečivo. Můžete si podle nich upéct výborné a křupavé rohlíky, rohlíky hotové do… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Pečeme s Ivou: Výborné domácí kaiserky voní máslem a snadno se připravují
Milujete housky nebo kaiserky z obchodu? Když na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 19 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14
Komentáře
13. 10. 2021 22:19