Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Zdroj: Pixabay, congerdesign, Pixabay License

Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4. dubna totiž připadá přímo mezinárodní svátek této kořenové zeleniny, která se dá zpracovat naslano i nasladko, pomáhá našim očím, ale také našemu zažívání.

Milovníci mrkve, spojte se!

Existuje řada oficiálních mezinárodních dnů, asi tedy není překvapení, že některé z nich jsou spojeny s jídlem. 4. duben patří oranžové kořenové zelenině, která skvěle chutná s masem, v kombinaci s pečenými brambory, ve sladkých i slaných salátech, je možné připravit z ní polévku nebo i zdravé smoothie. Už jste to možná uhodli; dnes je Mezinárodní den mrkve, který se podle oficiální stránek tzv. Carrot Day koná již od roku 2003. Jak byste jej měli oslavit? Je to jasné; každé jídlo i nápoj, který dnes pozřete, by měl obsahovat mrkev! V dobách více přiznivých pro setkávání také fanoušci karotky pořádají mrkvové večríky, kde se kromě pojídání mrkvových dobrot také producírují v oranžovém oblečení, nebo rovnou v kostýmech mrkve.

Kořen zdraví z Kazachstánu

Podle studie Carrot Anthocyanins Genetics and Genomics: Status and Perspectives to Improve Its Application for the Food Colorant Industry pochází domestikovaná, tedy záměrně pro spotřebu pěstovaná mrkev z oblasti Střední Asie, kam přišla pravědpoboně z Persie a vyvinula se z tzv. divoké mrkve, jejíž kořen se ovšem nejí, protože je příliš hořký. Na území dnešního Kazachstánu nebo Uzbekistánu věděli, co dělají. Mrkev, kterou nyní známe a jíme, je totiž plná zdravá prospěšných věcí. Možná nejznámějším účinkem konzumace mrkve je, že pomáhá zlepšovat zrak. Mrkev totiž obsahuje betakaroten, ale také lutein a zeaxanthin. Všechny tyto látky posilují zdraví očí, především pak ale provitamín A. Jeho nedostatek způsobuje tzv. noční slepotu, čili špatné vidění ve zhoršených světelných podmínkách. Dejte si každý den jednu velkou mrkev a budete mít oči jako rys!

Mrkev dále pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Vědecký výzkum z roku 2003, v jehož rámci byly sledované subjekty pravidelně krmeny mrkví, zjistil, že u konzumentů mrkve se hladina cholesterolu snížila o 11 %. Každý subjekt snědl každé ráno 200 gramů této zeleniny v syrovém stavu. Z vitamínů je mrkev bohatá na céčko, ale rovněž na vitamín E a vitamín K1, který je důležitý pro metabolismus kostí a cév, ale i pro zdravou srážlivost krve.

Proti průjmu i ztrátě paměti

Mrkev je obzvlášť blahodárná pro trávící ústrojí, může na něj fungovat dokonce přímo jako lék. Ať už vás trápí průjem, nebo naopak zácpa - s obojím si oranžová zelenina poradí. Záleží to na úpravě. Syrová díky vysokému obsahu vlákniny zabrání vzniku zácpy, vařené mrkvové pyré je zase dobré na průjem, a to díky antiseptickým vlastnostem mrkve. Ale pozor! Neplatí to pro miminka; těm může větší množství tepelně upravené mrkve ze stejných důvodů způsobit bolestivou koliku.

Podle studie vědců z nemocnice Brigham and Women’s Hospital v americkém Bostonu z roku 2007 má v mrkvi obsažený betakaroten pozitivní účinky při prevenci ztráty paměti a rozvíjení demence. Zároveň v zelenině najdeme i pektin, který na sebe váže až 80 % těžkých kovů z prostředí, a tak chrání organismus před intoxikací rakovinotvornými látkami. Mrkev rovněž pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a je dobrá pro zdravé srdce. Vědecký výzkum z roku 2005, v jehož rámci byly sledované subjekty pravidelně krmeny mrkví - každý spořádal ke snídani 200 g této zeleniny v syrovém stavu - zjistil, že u konzumentů mrkve se hladina cholesterolu snížila o 11 %.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více