Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejlepších mrkvových moučníků: Upečte si skvělé mrkvové řezy nebo šátečky bez cukru!
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Máte chuť na něco sladkého, ale zároveň nechcete moc hřešit? Mrkvové moučníky jsou to pravé! Sladkost této zeleniny vám pomůže snížit množství cukru v dobrotách a mrkev vám ještě navíc dodá cenné vitaminy a vlákninu. A bonus navíc? Málokdo pozná, že jí zdravější dezert.

Fenomenální dorty
Jak už jsme dříve psali, původ mrkvového dortu je sporný. Každopádně, recept na něj uvedl v roce 1814 Antoine Beauvilliers, bývalý šéfkuchař Ludvíka XVI. v druhém díle své knihy L'art du cuisinier neboli Umění kuchařské. Dort se stal natolik populárním, že byl podle knihy The art of French cookery doslovně kopírován v mnoha konkurenčních kuchařkách a tím pádem se rychle rozšířil do celého světa. Obzvlášť oblíben byl ovšem během druhé světové války, a to zejména kvůli přídělovému systému. Cukru i dalších drahých surovin bylo málo, tak se dort z levné mrkve hodil. Totéž platí dnes, když potřebujete ušetřit, ale zároveň si pochutnat. Inspirujte se některým z našich receptů na korpus. Čím dort naplníte, to je jen na vás. Levnější verze je z pudinkového krému, dražší z krému z Mascarpone.

Mrkvové řezy
Každá hospodyňka ví, že řezy patří mezi nejsnazší, ale i nejoblíbenější moučníky. Jsou rychle připravené, nepotřebujete žádné speciální vybavení a naplnit je po upečení, či nějak dozdobit, můžete dle své fantazie. Zkuste třeba zajímavé řezy s vůní perníku, nebo luxusnější verzi s nadýchaným pudinkovo-smetanovým krémem a pomerančem, případně super jednoduché mrkvové řezy s čoko polevou. Vybírejte zde:

Drobné pohoštění
Blíží se Vánoce, byť se to zatím zdá daleko, ale některé hospodyňky už teď přemýšlejí, čím nazdobí sváteční stůl. Skvělým tipem nejen pro diabetiky je mrkvové cukroví. Jeho výhodou totiž je, že do něj nepřijde vůbec žádný cukr! Sladké je i tak díky mrkvi. Pokud si cukroví nakonec obalíte v cukru, je jen na vás. Podobně jsou na tom i mrkvové šátečky. Do těsta se sice dává lžíce cukru, ale můžete ji vynechat. A naplnit šátečky lze dle libosti klidně i džemem bez cukru. A pokud vám cukr nevadí, upečte muffiny s mrkví. Dejte je dětem na svačinu a uvidíte, jak si smlsnou!

 

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka janatka

14. 10. 2021 12:03

Vypadá to vše lákavě, určitě něco vyzkouším. Některé znám, vyzkouším i jiné. Dříve se mi to nějak nedařilo, ( bylo to hutné) nevím čím to bylo. Postupem času ( nevzdala jsem to ) se daří.:-8 Hurá do toho.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více