Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špičkou dolů a dál od dveří lednice. Víte, jak nejlépe skladovat vejce?
Zdroj: Unsplash, Caroline Attwood

Jste rádi, když v lednici najdete na vajíčka aspoň nějaké místo a nebo přemýšlíte, kde jim bude nejlépe? Mnoho lidí má přihrádku na ně ve dvířkách lednice, další je jen dávají v krabici do police a někteří je mají uložené v chladné komoře. Víte ale, jaký postup je ten nejvhodnější?

Do dvířek nepatří

Skladování vajíček sice není žádná velká věda, pokud je ale budete mít uložena správně, odvděčí se vám delší trvanlivostí nebo zkrátka tím, že vydrží delší dobu v dobré kondici. Minimální trvanlivost vajec je podle stránek Akademiekvality.cz 28 dnů od data snášky. Pokud jsou dobře skladovaná, vydrží vám až 5 týdnů. Před umístěním do lednice vejce rozhodně neumývejte, narušila by se tak ochranná vrstva na povrchu skořápky a dovnitř by se dostaly bakterie. Nejvhodnější je uchovávat vejce v lednici, pokud ale máte k dispozici komoru s ideální teplotou, můžete je s klidem umístit i tam. Skladována by měla být při teplotě do 18 °C. Nejlépe se jim ovšem daří teplotě od +2 do +8 °C. Neměli byste je ale příliš často přendávat z velkého tepla do zimy a obráceně, aby nedošlo k poničení tenké blány pod skořápkou. V tom případě je větší riziko vzniku plísní i toho, že se do vejce dostanou třeba bakterie salmonely. Je proto nutné sledovat, zda se vejce nerosí. Rozhodně jim nedělá dobře pobyt na přímém slunci, ale ani vlhko. Aby se vám rychle nezkazila, je nejlepší je mít v nejchladnější části lednice, což rozhodně nejsou tak oblíbená dvířka. Naopak je lepší je dát co nejdál od dvířek, aby na ně při každém otevření lednice nešel teplý vzduch, takže klidně až někam k zadní stěně ledničky.

Vejce jedině špičkou dolů

Přestože mnoho lidí dává vejce do lednice v papírové krabici, v níž je koupili v obchodě, je lepší pořídit speciální děrovaný stojan na vajíčka. Je totiž potřeba, aby kolem vajec mohl cirkulovat vzduch. Do stojanu nebo i do krabice je umísťujte podle webu Ceskavejce.cz špičkou dolů. Vespodu vajíčka jsou totiž uloženy póry, jimiž vejce přijímá kyslík, což tímto způsobem umožníte. V případě ale, že už máte vajíčka v lednici 10 dnů, doporučuje se je převrátit. Během té doby se totiž žloutek dostane až ke skořápce, kde je větší riziko nákazy. Otočením tak zabráníte jeho přichycení právě ke skořápce. Stojan s vejci určitě nedávejte poblíž nějakých aromatických potravin, třeba sýrů. I když vajíčka chrání skořápka, i tak mají vzhledem k její pórovitosti tendenci snadno nasávat pachy.

Test čerstvosti se sklenicí s vodou

Máte  v lednici vajíčka, u nichž si nejste jisti jejich stářím? Indikátorem stáří je žloutek – čím je vejce starší, tím je žloutek tekutější a nejde oddělit od bílku. Bílek také nesmí být zakalený a samozřejmě by vejce nemělo nějak zapáchat. Špatná vejce poznáte i podle toho, že když s nimi zatřesete, vydají šplouchavý zvuk. Pokud se vám ale vejce nechce hned rozbíjet, zkuste snadný test a vhoďte vajíčko do sklenice s vodou. Když klesne ke dnu, můžete si je klidně uvařit k snídani naměkko. Pokud vejce pomalu stoupá nahoru, už není v úplně nejlepší kondici, ale do těsta se ještě hodí. Jestliže ale ihned vypluje na povrch, rovnou ho vyhoďte. Znamená to, že se pod skořápku již dostalo větší množství vzduchu, který má negativní vliv na kvalitu vajec. Trvanlivost vajec prodloužíte i tak, že je uvaříte natvrdo. Uvařené vajíčko vám pak vydrží v lednici ještě týden.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více