Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Je vaše lednice plná? Možná v ní máte těchto 9 potravin, které tam ale rozhodně nepatří!
Zdroj: nrd, Unsplash.com

Je mnoho potravin, které bez skladování v lednici nevydrží. Řeč je hlavně o masu a mléčných výrobcích. Existuje však mnoho takových, s nimiž lednici jenom zbytečně přeplňujeme a co víc - některé z nich v chladu vůbec nemají, co dělat. Lednice je velmi specifické prostředí, které rozhodně není vhodné pro všechny druhy jídla.

Jablka

Jablka vydrží týden nebo i dva při pokojové teplotě, ale v lednici začnou velmi rychle ztrácet svou chuť a moučnět. Jablka dále produkují přírodní plyny, kvůli kterým může ostatní ovoce přezrávat daleko rychleji. A v lednici rozhodně takový plyn mít nechcete. Enzymy v jablcích jsou zároveň daleko aktivnější při pokojové teplotě, což dělá jablka daleko výživnější.

Banány

Banány, velmi podobně jako jablka, umí udržet živiny daleko lépe mimo lednici. Chladné teploty zpomalují proces zrání banánů, navíc je v lednici daleko větší koncentrace vlhkosti, díky které banány hnědnou až černají. Pokud banány opravdu chcete uchovat na delší dobu, nakrájejte je na menší kolečka a v sáčku vložte do mrazáku. Takové banány jsou ideální surovina pro smoothies.

Okurky

Okurky si v lednici dobře rozhodně nevedou. Obsahují obrovské množství vody, a proto se v lednici velmi snadno promění ve vodovou hmotu, v níž naprosto chybí původní živiny. Místo toho zkuste okurky uchovávat ve spíži, ale dávejte pozor, abyste na ně nezapomněli. Pokud chcete mít okurky studené, protože si je chcete dát na oči nebo z nich připravit čerstvý salát, můžete je do lednice přechodně vložit. Lepší nápad je ale kolečka okurek vykoupat v ledové vodě.

Chléb

Nic nevysuší chléb takovým způsobem jako lednice. Při nižších teplotách se z chleba stává doslova guma bez chuti. Chléb také funguje podobně jako houba co se zápachu týče a je schopný vtáhnout do sebe veškerý odér lednice, což jeho chuti rozhodně nepřidává. Nejlepší je zřídit si na pečivo chlebník, ve kterém váš chléb zůstane vláčný a chutný po delší dobu.

Mrkve

Mrkve mohou po delší době v lednici dokonce začít hnít, zcvrkávat se a měnit se ve vodovou hmotu. Důležité je mrkev skladovat na místě bez přímého slunečního svitu a bez přílišné vlhkosti. Pokud mrkev krájíte a máte v plánu ji podávat jako oblohu, je možnost vložit ji ve vodní lázni do lednice. Ale jenom v tom případě, pokud ji do pár hodin budete konzumovat.

Cereálie

Lednice není místem určeným pro cereálie. Díky vlhkosti lednice přestanou cereálie být tak křupavé. Lepší je skladovat je na suchém tmavém místě, jako je spíž nebo nějaká skříňka.

Čokoláda

Může to být překvapivé, ale čokoláda by v lednici místo mít neměla. Podle odborníků na čokoládu by měla být skladována ideálně při teplotě 18° - 19,5°C, což je o dost vyšší teplota, než je obyčejně v lednici. Čokoládu uchovávejte v lednici pouze při letních teplotách, kdy se může kompletně roztéct.

Citrusy

Zrající ovoce je typicky sladké, což znamená, že při uchovávání citrusů v pokojové teplotě jim umožníte dozrát a získat tak přírodně sladší chuť. Citrusy, které neměly dostatek času na dozrání, mohou být spíše kyselejší. Proto je ideální nechat potraviny jako citrony, pomeranče, mandarinky, grapefruity a limety raději ve spíži. Pokud však máte chuť na studené pomeranče, vložte je do lednice maximálně dvě hodiny před jejich konzumací.

Kečup

V kontrastu se všeobecným přesvědčením, kečup v lednici být vůbec nemusí, a to ani poté, co se lahev otevře. Kečup bývá plný konzervantů, proto pokud se do lahve nedostane nic z venku, nemusíte se příště strachovat, až si ním budete chtít dochutit své oblíbené párky.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více