Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko: Fantastický holandský řízek! Víte, jak ho mít co nejvíce šťavnatý?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Milujete jídla z mletého masa a rádi s nostalgií vzpomínáte na to, jak dobře a poctivě vařívala vaše babička? Jeden ze soutěžících v posledním díle kulinární show spojil tyhle dvě věci dohromady a pod taktovkou své babičky „vystřihl“ parádní dobrotu, ze které si i porotci sedli na zadek!

Když velí babička

V dnešním díle soutěže MasterChef Česko doprovázejí soutěžící rodinní příslušníci. V případě Paola je tím doprovodem jeho babička Ludmila. Soutěžící mají za úkol uvařit jídlo inspirované rodinnou fotografií. A v tomto vsadil Paolo na klasiku a společně s babičkou připravili holandský řízek s bramborovou kaší. Jestli porotcům řízek chutnal a co na to babička, to neprozradíme, ale pojďte si s námi připomenout, jak se klasický oblíbený holanďák dělá a čím se dá ještě vylepšit!

Český luxus s holandským názvem

Jak už jsme psali dříve, holandský řízek nemá s Holandskem nic společného, svůj název jídlo získalo patrně podle sýra, který se do něj přidává. A tím je gouda nebo eidam. Oba tyto sýry pocházejí z Holandska, konkrétně z měst Gouda a Edam, podle nichž také získaly svá jména. A podle jejich původu se zase pojmenoval řízek z mletého tučnějšího masa, zjemněného právě sýrem.

Bez čeho se neobejde

Ať už jde o sekanou či karbanátky, pro jídla z mletého masa je typická hlavně jedna věc, a tou je šťavnatost. Tu dodává jednak právě to, že je maso pomleté, ale také to, z jakého druhu masa se pokrm dělá. V tomto případě bychom měli pro jednou zapomenout na diety. Nejlepší holanďák bude z tučnějšího vepřového masa, například z bůčku. A jemnost či šťavnatost podpoří právě přidaný sýr. Chuťově lepší je rozhodně gouda, ale zvolit můžete i jiný druh, pokud rádi experimentujete, zkuste třeba nivu. Ale myslete na to, že moc výrazný sýr může přebít chuť masa. Dává se ho tam totiž poměrně dost, celkově by sýr měl tvořit zhruba třetinu váhy masa. Máte-li tedy 600 g mletého bůčku, přihoďte do něj 200 g nahrubo nastrouhané goudy. A pro zjemnění přidejte ještě 200 ml studeného mléka nebo smetany. Studená tekutina se s masem lépe spojí a zároveň mléko či smetana opět přidají na šťavnatosti. Chuť holanďáku doladíte najemno nasekanou petrželkou a špetkou muškátového oříšku. Nezapomeňte maso také dobře osolit, ale předem! Mleté maso nejdříve nasolte, nechte v chladu hodinku odležet a až pak přidávejte další suroviny. Jak je známo, sůl na sebe váže vodu, takže se nasolené mleté maso pak lépe spojí s přidanou tekutinou, ať už to bude mléko či smetana. Nakonec přidejte vejce a rukama navhlčenýma ve vodě tvořte silnější placičky a obalte je v trojobalu. Na přesný postup se můžete podívat v našem videu:

Správné smažení

Holandské řízky by se měly smažit ve vyšší vrstvě vhodného tuku a pozvolna. Jaký tuk zvolíte, je na vás, ale mezi nejlepší pro tento případ patří sádlo nebo olej. Řízky smažte asi 4 minuty z každé strany, podle toho, jak silné holanďáky máte. Pak nechte přebytečný tuk vsáknout do papírové utěrky a řízky podávejte nejlépe s bramborovou kaší.

TIP

TIP

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více