Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
19. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Holandský řízek patří ke klasikám, které by neměly chybět v menu žádné poctivé české jídelny. Kdo by si ale myslel, ža tato smažená pochoutka k nám přišla ze země větrných mlýnů a tulipánů, velmi by se mýlil...
Holanďák je náš!
Řízek, kus skvělého masa v trojobalu, považuje mnoho Čechů stále za sváteční jídlo. Někteří jím dokonce nahrazují tradičního kapra u štědrovečerní tabule. A není divu. Opravdu dobrý řízek není jen tak! Chce to znát pár kuchařských fíglů a koupit kvalitní maso, nejlépe telecí nebo třeba z vepřové panenky, a to rozhodně není nejlevnější záležitost. Řízky do české kuchyně patří stejně jako guláš nebo svíčková na smetaně. Existuje jich mnoho druhů a jeden z nich je opravdu ryze tuzemským vynálezem.
Mohlo by vás zajímat
Řeč je o Holandském řízku. Ačkoliv není známo, kdo, kde a kdy přesně jej v českých zemích poprvé uvařil, má se za to, že v podobě, v jaké jej známe dnes, se v jídelníčku zdejších lidí usadil někdy po druhé světové válce. Holandský řízek se připravuje tak, že se mleté vepřové maso, často bůček, smíchá se strouhaným tvrdým sýrem. K tomu se přidá vejce, někdy i petržel a ze směsi se pak tvarují malé bochánky, které se "oblékají" do standardního trojobalu a smaží jako každý jiný řízek.
Tak proč se jim tedy říká Holandské, když jsou vyloženě české? Původ toho názvu je třeba hledat v původu sýra, který se do "Holanďáků" dává. Je to nejčastěji gouda, případně eidam. Oba tyto sýry pocházejí právě z Holandska, konkrétně z měst Gouda a Edam, podle nichž také získaly svá jména.
Mohlo by vás zajímat
Cesta řízku historií
Kde se vlastně vzalo smažené obalené maso? Některé legendy mluví o smažených kusech masa posypaných zlatem, které údajně už ve středověku připravovali arabští kupci s tím, že pokrm měl dokonce uzdravovat. Poněkud pevněji v kramflecích se jeví údaj, že se řízky podobné těm, které dnes známe a milujeme, začaly smažit někdy ve 12. století v Itálii, konkrétně v Miláně. Právě zde o mnoho století později tou dobou už zavedenou pochoutku objevil český šlechtic a rakouský maršál Josef Václav Radecký z Radče.
Mohlo by vás zajímat
Roku 1848 Radecký představil jídlo, které si během pobytu v Itálii zamiloval, samotnému Františku Josefu I. Radeckého řízek však nebyl rozklepaný, smažil se i s kostí, a obalen byl ve směsi strouhanky a parmezánu. Císaři šťavnaté jídlo také ihned zachutnalo, a tak se řízek dostal do oblasti Rakouska. Tam přišel jeho obal o parmezánovou složku, protože tento sýr nebyl ve Vídni k dostání. Rovněž tam z receptu odstranili maso s kostí a začaly jej rozklepávat. To proto zřejmě lidé věří, že správný "Vídeňák" má být přes celý talíř, ačkoliv šéfkuchaři naopak radí dělat řízky o něco menší a tlustší.
A z Vídně už to pak byl jen skok do Čech. Tady ale něco jako řízky připravovala už Magdalena Dobromila Rettigová, která ve své nejslavnější kuchařce uváděla recept na obalované smažené karbanátky se slaninou a cibulkou, ale také návod na plněný telecí řízek, který se, bohužel, příliš neujal.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
16 báječných sladkých dobrot se želatinou, na které se nám sbíhají sliny
Želatinu známe jako sladký barevný přeliv přes ozdobně naskládané ovoce na moučníku. Želatina sama nemá žádnou barvu a chuť, jen jemně voní po klihu.… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více