Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený kapr s bramborovým salátem

Bez tohoto tradičního pokrmu by snad ani nebyly Vánoce. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra asi dvě třetiny českých domácností. A samozřejmostí je ke kaprovi na Štědrý den bramborový salát.

Hodnocení receptu je 3,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Avynka Avynka

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez odležení masa i salátu

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez odležení masa i salátu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Použijeme kapra, stáhnutého z kůže, rozpůleného (kdo zvládne, může vykostit), nakrájeného na řízečky o šířce cca 5 cm. Krok 2: Maso z obou stran opravdu pořádně nasolíme, opepříme bílým pepřem a zakapeme šťávou z celého citronu. Takto přichystané maso zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky odležet. Krok 3: Oloupané brambory nakrájíme na kousky (nebo protlačíme kolečkem), to samé uděláme s uvařenými bílky (uvařené žloutky dáme stranou do hrnečku), oloupaná jablka nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na menší kostičky. Brambory, bílky, jablíčka a cibuli nakrájenou najemno dáme do větší mísy. Krok 4: Moravanku scedíme přes sítko, odstraníme cibulky a feferonky a zbytek zeleniny pořádně propláchneme vodou. Ze sítka vyjmeme okurky a proužky kapií a oboje nakrájíme. Nyní zeleninu z Moravanky, včetně té nakrájené, přidáme k bramborám. Krok 5: Pak vezmeme hrneček, ve kterém máme odložené uvařené žloutky. Tyto vidličkou rozmačkáme a k nim přidáme plnotučnou hořčici, trošku cukru, trošku vody z okurek, maličko octa a pořádně umícháme, až vznikne chuťově silná kašička (množství jednotlivých surovin časem vychytáte podle vaší chuti). Kašičku přidáme taky k bramborám. Krok 6: Přidáme sůl, mletý pepř, majonézu a jogurt (zhruba v poměru 60% majonéza + 40% bílého jogurtu) a opatrně, ale důkladně promícháme, abychom nerozbili brambory, ale zároveň, aby všechno bylo promíchané. Ochutnáme, dochutíme podle vlastní chuti, zakryjeme a dáme odležet. Krok 7: Vyndáme maso z lednice. Každý řízeček obalíme v osolené hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a čerstvé strouhance. Ihned dáváme smažit do rozpálené směsi oleje a sádla. Smažíme do zlatavé barvy.

TIP: Smažené řízky v trojobalu: Z čeho všeho jdou udělat

Zveřejněno 21. 9. 2016

Poznámka autorky Avynka

Jedna rada: Nikdy nedávejte do ledničky obalené řízky. V ledničce zvlhne strouhanka a už nikdy nebudou krásně křupavé.

... a ještě druhá rada: Z pánve, ve které se smaží, odstraňujte průběžně napadané a přepalující se kousky strouhanky.

http://rozmarynacitronova.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažený kapr s bramborovým salátem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9P6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažený kapr s bramborovým salátem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g9P6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

JosefZeravicky: autor receptu nemôže mazať príspevky. Prípadné dotazy môžete nasmerovať na moderátorky.

DOBRÝ DEN,
a už dělám ten salát podle tohoto receptu.
No a napsal jsem jako první a přidal můj názor, jak se mi líbí ty žloutka a do nich vše další a asi jsem se obšírněji zmínil , že se mi nelíbí ta hudba, a tak mně autorka smazala.
A toš máte na to právo a já jsem si jen posteskl a zkouším to znovu, jestli mně zase smažete.
A S TOU MORAVANKOU a její propláchnutí je dobré, zejména pro zjemnění salátu.
,,toš teda tak,,

Eja57: "Vzniknou krásné kapří řízečky bez kostí, dokonale propečené."
No, už věky poukazuji na to, že v české kotlině se ryby obecně dělají příliš dlouho na ohni...;-(
***
Vyjadřuji se pouze k masu :-)
Ještě dopoledne si šupináč rochnil na sádkách a nyní si hoví v našich útrobách:-D
Když jsem si ex post přehrál vííídeo, tak stran obalování masa se mi líbí, jak kuchtík používá obě ruce: skoro důsledně jednu na mokrý proces (já používám vidličku) a druhou na obalování ve strouhance :yes:
A odležení masa?
No, kapr evidentně netrpí rigor mortis;-) a než uvařím rybí polévku (dnes jsem si to stopnul, vzalo mi to skoro hodinu vč. vyvrhnutí a porcování, vaření vývaru (vařím celou hlavu vč. žáber ale bez očí + všechny odřezky + "kožuch" bez šupin, obírání masa po uvaření, příprava a osmažení zeleniny) tak je nasolené maso i bez fólie OK
...a použití citronu? U nás až na talíři a každý podle svého Gusty;-) já ano (byť si myslím, že ryba má vonět rybinou), paní casinová neééé

Veronika.Hrozna: no, mí kamarádi rybáři tvrdí, že když je dobrá ryba tak citron až ev. na talíř na dochucení, že citron je takové šidítko a srazí tu rybí chuť...

Do mléka ještě přidám šťávu z půlky citronu. Dělala to moje tchýně, aby bylo maso křehčí a lahodnější. Kdo chce ať zkusí.

Včera jsem náhodou narazila na debatu na téma "kapr a Štědrý den"... množství příspěvků "kapra neeee" mě zas tak úplně nepřekvapilo... Ale kapra podle toho receptu a foto bych si dala..
Když vidím nadšení kamarádky, že sehnala mamuta 5,8 kg, tak si představím, jak mi jednou donesla ochutnat kousek smaženého a chápu ty, co kapra nemůžou ani vidět...Obří podkova se skoro nedodělaným masem u páteře...fuj se o jídle neříká, já vím...
Dvoukilový kapřík je tak akorát ( samozřejmě množství kapříků podle množství jedlíků). Potřebujeme dostatečně velký a ostrý nůž a trochu trpělivosti, která se bohatě vyplatí. Kapří půlku si položíme před sebe s ocasní částí směřující k levé ruce, nožem zajedeme mezi páteř a maso a velmi pečlivě celou kostru oddělíme od plátu masa ( a ev. hodíme k hlavám do hrnce). Stejně pečlivě vzniklý plát masa stáhneme z kůže, doporučuji kombinačky, chytit kousek kůže u páteře a plochou dlaní postupně stáhnout - ale porce určené na stůl někdy nestahuji, ty co budeme snídat na Boží Hod :-8 ano. Pláty masa nakrájíme na porce a vložíme do vhodné nádoby, zalijeme mlékem, aby byly porce úplně ponořené a necháme do druhého dne v chladu. Pak je vyjmeme, důkladně osušíme, osolíme, opepříme. U nás tradičně na Štědrý den jak smažíme, tak děláme pár porcí přírodních. Část porcí obalíme lehce v mouce smíchané s paprikou a uděláme na másle přírodně. Na zbytek si připravíme obyčejný nebo vylepšený trojobal. Část strouhanky smícháme se strouhaným parmezánem, část necháme jen tak. Obalujeme - mouka, vajíčko rozšlehané s pivem, strouhanka s parmezánem, zase vajíčko a nakonec čistá strouhanka. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, do kterého hodíme kolečko mrkve, aby se nám nepřepaloval - můžeme i sádlo nebo ghí. Vzniknou krásné kapří řízečky bez kostí, dokonale propečené.

Tématické fráze:
smažený řízek z kapra, smažený kapr s kůží, kapr a bramborový salát, smažený kapr, kapr se salátem, smažený kapr recept, smažení řízků z kapra, smažený kapr s jogurtem, smažený kapr v jogurtu, kapr s bramborový salát, recept bramborový salát, křupavý smažený kapr, kapr s brmborovým salátem, postup jak osmažit kapra, recepty z kapra, top recepty kapr smažený, smažený kapr s jogurtem, pomer brambor a zeleniny v s bramborovým salátem, smažení kapra bez z kůže, smažený kapr k kuzi

Suroviny:
kapr, mouka hladká, sůl, pepř bílý mletý, citron, vejce, strouhanka, sádlo, olej, brambory, moravanka, vejce, cibule, jablko, okurka čerstvá, majonéza, jogurt bílý, hořčice, okurka čerstvá, ocet, cukr, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu