Používejte při vaření pokličku. Šetříte tím nejen čas, ale budete platit méně za energie
28. 12. 2021 Domácnost
Víte, že poklička patří k hrnci podobně jako k šálku podšálek? A stejně jako podšálek není zbytečný, tak to samé platí o pokličce. Avšak její význam při vaření je spíše podceňován. Přitom posuďte sami.
Poklička musí přesně sednout na hrnec
Díky pokličce se jídlo vaří kratší dobu, takže ušetříte zároveň čas i spotřebovanou energii. Zásluhou pokličky zůstanou pokrmy pěkně šťavnaté, a navíc jejich příprava bude na všech místech v nádobě stejnoměrná. A kromě všech těchto pozitiv je tu ještě jedna věc: nebudete mít postříkané dlaždičky za sporákem a tím pádem bude méně náročný i závěrečný úklid kuchyně. Na pokličku byste neměli myslet až při vaření, ale měla by být součástí nákupu každého hrnce, případně pánve. Jedině tak se vyhnete tomu, že budete mít málo pokliček, nebo že nebudete mít po ruce takovou, kterou zrovna potřebujete. Pokud totiž chcete, aby poklička správně fungovala, je důležité, aby měla správný průměr i lem. Jakmile je poklička moc velká, nebo její okraj nedoléhá na obvod hrnce, žádný užitek vám to nepřinese. Vzniklými netěsnostmi totiž dojde k úniku páry i vody a okolí hrnce bude víc zašpiněné, než kdybyste ho ničím nepřikryli.
Mohlo by vás zajímat
Je lepší poklička z jednoho, nebo více kusů?
Pokličky se liší nejen velikostí a barvou, ale i konstrukcí. K dostání jsou například pokličky vyrobené z jednoho kusu. Jejich výhodou je, že nepotřebují žádnou zvláštní údržbu. Mají ale i často velkou nevýhodu. Držadlo totiž může být špatně izolované, takže při vaření musíte myslet na to, abyste se nespálili, a musíte si vzít na pomoc chňapku nebo utěrku.
Druhou variantou jsou pokličky, které se skládají z několika dílů. Většinou jsou skleněné s kovovým okrajem a plastovou úchytkou. S nimi je manipulace bezpečnější, ale někdy se stává, že ve spojích zůstane po umytí voda. Pak vám nezbude nic jiného, než odšroubovat držadlo a prostor vysušit.
Ušetříte energie, a tím pádem i peníze
Když při vaření přikryjete hrnec pokličkou, bude příprava jídla trvat kratší dobu, a tím pádem bude i kratší dobu zapnutý sporák. Z toho plynou hned tři pozitiva.
- Ušetříte čas, který strávíte v kuchyni.
- Ušetříte peníze, protože budete mít nižší účet za energie.
- Zachováte se ekologicky, protože nebudete zatěžovat životní prostředí nadměrnou spotřebou energií.
Mohlo by vás zajímat
Můžete si to ověřit
Chcete vědět, jestli to opravdu funguje? Můžete si to sami vyzkoušet. Dejte vařit vodu do hrnce bez pokličky a stopněte si, za jak dlouho dojde k varu. To samé udělejte s hrncem přikrytým správnou pokličkou. Je jisté, že voda při druhém pokusu bude vřít dříve. Máte pravdu, jsou to jen drobné úspory, ale i ty se přece počítají.
Mohlo by vás zajímat
Brambory i maso budou všude stejně měkké
Poklička na hrnci má ještě další, docela důležitý význam. Dochází pod ní totiž ke hromadění páry neředěné vzduchem. Pára má nejen stejnou teplotou jako připravované jídlo, ale také má stoprocentní vlhkost, takže se díky tomu na povrchu tekutin, jako je například omáčka, netvoří škraloup. A dokonce ani nevadí, že některé potraviny částečně vyčnívají nad hladinu. Díky páře změknou totiž úplně stejně a za stejnou dobu jako jejich ponořené části. Ptáte se, co se děje, když vaříte bez pokličky? Při vaření v nepřiklopené nádobě dochází k ředění páry vzduchem, takže je jídlo více vysušené a ta část, která je nad hladinou, zůstává déle tvrdá. A k tomu se váže ještě jedna drobná poznámka na téma koření. Většina druhů koření má totiž i těkavou složku, která ovlivňuje výslednou chuť jídla a jeho aroma. Když ale pokrm během přípravy nepřiklopíte, tyto silice uniknou z hrnce ven.
Mohlo by vás zajímat
Závěrečný úklid kuchyně bude hned hotový
Příjemným benefitem pokličky je také fakt, že po vaření nemusíte urputně drbat varnou desku ani dlaždičky. Když totiž připravujete jídlo v přiklopené nádobě, tak zamezíte nežádoucímu stříkání a prskání vody či tuku. A když necháte už hotový pokrm i nadále přiklopený, tak ani nenačichne aromatickými výpary linoucími se z okolních hrnců.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rychlá a jednoduchá nudlová polévka. Jak nejlépe uvařit těstoviny do polévky
Rychlá polévka s těstovinami Polévka s těstovinami, hlavně zeleninová, představuje velmi rychlou variantu polévky. Může být hotová doslova za pár… Číst více
16 receptů na domácí slané pečivo: Upečte si rohlíky, kaiserky, bagety nebo dalamánky
V našem výběru najdete jen ověřené a spolehlivé recepty na slané pečivo. Můžete si podle nich upéct výborné a křupavé rohlíky, rohlíky hotové do… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Pečeme s Ivou: Výborné domácí kaiserky voní máslem a snadno se připravují
Milujete housky nebo kaiserky z obchodu? Když na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Štědračka: Valašská vánoční polévka v sobě spojuje to nejlepší z kuchyně. Ochutnejte!
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Hit letošních Vánoc: Svařené pivo! Jak si netradiční dobrotu připravit doma?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 19 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14