Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyčistit varnou desku? Pomůže obyčejná sůl, citronová šťáva, bílý ocet nebo soda
Zdroj: Pixabay, alondav

Varné desky jsou vyrobené z dobře udržovatelných materiálů, jako nerez nebo sklokeramika. Přestože oba materiály vypadají skvěle, péče o ně je často náročnější, než výrobci uvádějí. Na to, abyste jejich povrch nepoškodili, musíte dávat pozor nejen při vaření, ale i při čištění. Díky našim tipům si s tím však určitě poradíte.

Úvodem pár obecných rad

Na čištění varné desky musíte jít opatrně. Drsné čisticí metody by mohly mít opačný účinek a místo krásně lesklé varné desky by vám zbyla nevratně zničená a poškrábaná ohavnost. Máte-li desku z nerezové oceli, musíte se při čištění vyhnout hlavně hrubým a ostrým předmětům, jako jsou nevhodné škrabky či drátěnky, případně drátěné kartáče. Sklokeramická varná deska je na tom stejně, ale kromě toho ji nesvědčí ani abrazivní čisticí přípravky. Z toho plyne, že oba povrchy byste měli čistit prostředky, které jsou k tomu určené. Pokud preferujete metody šetrnější k životnímu prostředí, můžete k čištění použít také ingredience, které najdete doma ve spíži.

Využijte vlastností sodovky

Mezi nejšetrnější způsoby, jak vyčistit varnou desku, patří směs kuchyňské soli a sodovky. Smícháním těchto dvou ingrediencí zhruba v poměru 2 : 1 vznikne řídká pasta. Tu pak naneste v tenké vrstvě na špinavá místa a nechte ji působit minimálně půl hodiny. Uvolněné nečistoty pak vyčistěte vlhkým měkkým hadříkem. Kdyby to nestačilo, můžete si vzít na pomoc umělohmotnou škrabku. Nejlepší je použít tu, která je přímo určená k čistění varných desek.

Účinnější jsou citron nebo sůl

Vyzkoušeli jste sůl se sodovkou, ale fleky z varné desky stále nezmizely? Asi to čištění bylo přece jen příliš šetrné. Zkuste tedy přitvrdit. Vyrobte si čisticí pastu z citronové šťávy a soli. Ingredience smíchejte v takovém poměru, aby vznikl přípravek husté konzistence. S ním potřete špinavá místa. Nechte ho působit zhruba 10 minut, a pak varnou desku vyleštěte vlhkým hadříkem. Pokud stále ještě nejste spokojeni, zkuste celý proces ještě jednou zopakovat. Nebo můžete citron nahradit bílým octem. Přípravek možná bude o něco účinnější.

Možná pomůže jedlá soda

Pokud vaše pokusy byly neúspěšné, možná bude lepší nahradit kyselé prostředí zásaditým. Místo citronu či octa vyzkoušejte jedlou sodu. Výhodou je, že ji ani nemusíte s ničím míchat. Prostě vezměte práškovou jedlou sodu a nasypte ji na varnou desku. Pak už jen povrch čistěte vlhkým hadrem tak dlouho, dokud sodu nesetřete. Lepší je použít k čištění místo hadru  vlhkou houbičku a krouživými pohyby nečistoty vyčistit.

Nakonec desku vyleštěte

Ať už použijete kterýkoli způsob, bude potřeba varnou desku ještě vyleštit. Po odstranění čisticího prostředku povrch pořádně osušte pomocí papírové utěrky, a pak ho ještě jednou důkladně otřete hadříkem namočeným v teplé vodě. Nakonec všechno přeleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna.

Octem vyčistíte i plynové hořáky

Máte-li elektrickou varnou desku, bude její čištění jednodušší a hlavně už nebudete muset nic řešit. Ti z vás, kteří vaří na plyn, však ještě zdaleka nemají hotovo. Přece nedopustíte, aby krásu čisté varné desky rušily mastné litinové hořáky. Ale i s tím si snadno poradíte. Nejdříve sáhněte do lékárničky a vyndejte z ní gázu. Celou ji tak, jak je zamotaná, namočte do bílého octa a nechte ho do ní pořádně vsáknout. Pak ji omotejte kolem jednotlivých mřížek. Nejlepší je si pod ně dát igelit a nechte očistnou kúru působit alespoň tři hodiny. Klidně to ale může být i déle, třeba přes noc. Připečené nečistoty změknou, a vy je pak bez problémů odstraníte pomocí houbičky namočené ve vodě s odmašťovacím přípravkem na nádobí. Podobně se můžete zbavit nečistot na hořácích, ty ale můžete do octa namočit přímo.

Recepty k tomuto článku