Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vydatné polévky, dušené maso i zelenina. To vše nás v zimě zahřeje na těle i na duši!
Zdroj: zdroj: Freepik, KamranAydinov

Nejjednodušší a nejlevnější, a to nejen v zimě, je využívat chutnou sezónní zeleninu a ovoce. Do popředí se právě teď dostává zelí, červená řepa, ale také mrkev a ostatní kořenová zelenina, z ovoce pak jablka či hrušky.

Dušené maso a zelenina

Jak píše web lecker.de, když je venku zima, máme chuť na jídla, která zahřejí a zasytí. To jsou třeba různé guláše a dušená masa – a to i trochu pálivější chuti. Kromě masa se v jídelníčku objevují brambory a zelenina, která obsahuje cenné vitaminy a minerály posilující imunitní systém. Základem mnoha vydatných zimních pokrmů je zelí, které je opravdu všestranně využitelné, ať už dušené, kysané nebo čerstvé v různých salátech. A hustá zelňačka, ta nahradí celý oběd. Kapusta, mrkev, ostatní kořenová zelenina, to jsou zimní evergreeny. Oblíbené jsou zapečené brambory nebo bramborové nákypy se zeleninou. Trochu opomíjená je pořád červená řepa, která je zdravá syrová jako carpaccio, přidává se také do dušených pokrmů a je základem pravého ukrajinského boršče.

Zimní saláty

Web brigitte.de doporučuje zimní saláty z sezónních ingrediencí, které jsou hotové za pár minut. Rychlý je třeba salát s hruškou a sýrem. Stačí jemně nakrájet či natrhat hlávkový salát, z hrušky odranit jádřince a nakrájet na plátky, stejně tak na tenké plátky nakrájet i sýr gorgonzola. Zalijeme omáčkou z nakrájených opražených pekanových ořechů, octa, vody, medu a dýňového oleje. Osolíme a opepříme. Jednoduchý je i salát z vařených brambor, čerstvého zelí a avokáda. Stačí promíchat se zálivkou z najemno nakrájené šalotky, prolisovaného česneku, hořčičného semínka, zeleninového vývaru, žloutku, vinného octa a cukru.

Jablka, hrušky i ořechy

Jak píše essen-und-trinken.de, nejlepším zimním ovoce je to regionální, tedy v našich klimatických podmínkách jablka a hrušky. Jablka a ochucují a vylepšují koláče, ale také sláty nebo i slaná jídla (například se přidávají k pečené kachně). K chuti přijdou určitě i čerstvé kompoty nebo pyré. Hrušky se zase hodí jako příloha ke zvěřině, v salátech jsou ideální v kombinaci se stále oblíbenější čekankou a s chuťově výraznými sýry. A nezapomínejme ani na ořechy a kaštany! Vlašské ořechy dodávají energii. Vařené kaštany v kombinaci s růžičkovou kapustou jsou skvělou přílohou. Pečené a dochucené máslem, skořicí či vanilkou ochutí různé moučníky a dezerty.

Nezapomínejte na pitný režim

Vyvážený příjem tekutin je důležitý nejen v létě, ale i v zimě, jak se dočteme na webu worldsoffood.de.  I v chladném období je třeba vypít 1,5 až 2 litry vody. Jestliže sportujete, tak samozřejmě ještě více. Pokud necítíte žízeň, musíte si pití pravidelně připomínat, a to zejména při práci. Láhev s vodou je nejlepší umístit tak, aby na ni váš pohled bezděčně padl, například hned vedle obrazovky počítače. Potřebu tekutin můžete pokrýt různými způsoby. Stejně jako v létě i v zimě je na prvním místě minerální voda. Neobsahuje žádné kalorie, podporuje metabolismus a dodává tělu důležité minerály. Čerstvě uvařený čaj přispívá k pohodě a zahřívá zevnitř. Pokud nejde o pivo nebo víno, měli byste si nápoje v zimě vychutnávat v pokojové teplotě.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více