Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skořicový čaj: Dokonalý zabiják bacilů pomáhá i s hubnutím! Víte, jak jej správně uvařit?
Zdroj: zdroj: Flickr, Marco Verch Professional Photographer

Není nad ranní šálek dobrého horkého čaje! Aby něj vaše tělo získalo co nejvíc, přidejte kromě kolečka citronu, lžičky medu nebo kousku zázvoru také skořici.

Vzácné koření od starověku

Každý pije svůj šálek čaje jinak. Někteří ho pijí neslazený, jiní do něj přidávají lžíci medu a další přísahají na kousek oloupaného zázvoru. Všechny tyto přísady vedou k tomu, že čaj je mimořádně lahodný a v případě zázvoru ještě navíc podporuje imunitní systém. Ale už jste si někdy přidali do čaje trochu skořice? Skořice má na tělo mimořádný účinek. Skořice byla  nesmírně ceněným kořením už od starověku. Do Evropy ji přivezli ze svých tažení křižáci. Jak uvádí kniha Rady babky kořenářky, od středověku se skořicí ochucovaly pokrmy, používala se při únavě a vyčerpání, sloužila jako slabé antidepresivum, podávala se jako podpůrný lék nemocným s cholerou a věřilo se, že má i afrodiziakální účinky.

Pomáhá proti zánětům

Pití skořicového čaje zdraví je prospěšné. Jak uvádí healthline.com, skořice má silný protizánětlivý účinek, a to dokonce větší než česnek! O skořici se také hovoří souvislosti s omezením rizik onemocnění srdce. Snižuje krevní tlak a pomáhá také léčit bakteriální a plísňové infekce. Podle freundin.de má skořice vysoký obsah antioxidantů. Ty mj. chrání buňky před poškozením volnými radikály, bojují proti zánětům a zabraňují nemocem. Skořice je rozpustná ve vodě, a proto je optimální přidávat ji do čaje. Tímto způsobem se cenné a zdraví prospěšné látky skořice mohou ideálně dostat do našeho těla. Tara Coleman, odbornice na klinickou výživu z Kalifornie, radí jednoduše povařit tyčinku skořice v šálku horké vody po dobu asi 15 minut. Pak vyjměte skořici a přidejte plátek citronu a trochu medu, abyste nápoj dochutili. Můžete také jednu čajovou lžičku skořice zalít vroucí vodou a nechat ještě pár minut povařit.

Chutná s jablkem

Pravidelné pití skořicového čaje udržuje rovnoměrnou hladinu cukru v krvi. Skořice totiž napomáhá transportu cukru z krve do buněk. Skořice navíc dodává čaji přirozeně zdravou sladkost a potlačuje chuť na nezdravý průmyslový cukr. Skořicový čaj můžete zařadit do pravidelného pitného režimu. Čaj ze skořice je často také součástí různých diet – urychluje  metabolismus a zabraňuje tak usazování tuků v těle. Skořice bývá často v „páru“ s jablkem. Zkuste také horký jablečný nápoj se skořicí. Plátky zázvoru a tyčinku skořice vložte do konvice, zalijte půl litrem jablečného džusu a půl litrem právě uvařeného vroucího silného černého čaje. Přidejte 2 plátky citronu a 4 silnější plátky jablka. 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více