Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hit zimní kuchyně? Červené zelí! Jak si je nejlépe vychutnat a jak na ně, aby nenadýmalo?
Zdroj: zdroj: Pixabay, congerdesign

Koupíte ho sice po celý rok, ale červené zelí patří především mezi kulinární šlágry zimní kuchyně. A salát ze syrové zeleniny je skutečně vitaminová bomba! Už pouhých 100 gramů pokryje například zhruba třetinu denní potřeby vitaminu K, důležitého pro srdce a krevní oběh.

Za syrova je zdravější…

A že je červené zelí zdravé, věděli už naši předci. Nejen ve střední Evropě, ale i na severu a na východě našeho kontinentu se totiž pěstuje od 8. století. Kromě již zmíněného „káčka“ se v něm skrývají i vitaminy C, B₆  a E a taky některé minerály. Jak píše portál eastmaster.de, v zelí najdete selen, hořčík, draslík, fosfor, zinek i železo. Právě proto je čerevné zelí výborné jako salát s vlašskými ořechy nebo s vyškvařenou slaninou. Pokud snadno trpíte nadýmáním, ale chcete si zelí dopřát v salátu, měli byste proužky syrového červeného zelí krátce přelít vroucí vodou. To potíže zmírní. Ale pozor, delší tepelná úprava může tělu prospěšné látky zničit. 

…tepelně zpracované zase chutnější

Červené zelí si nejspíš vybavíme jako nedílný doplněk pečené kachny nebo husy. Podává se i se zvěřinou nebo jinými druhy masa. Pokud jsou listy červeného zelí dostatečně velké, lze je plnit (předem je raději blanšírujte) jako zelné závitky. Výborné je i červené zelí s cibulí podušené na tuku a zalité vývarem, vínem, octem nebo jablečnou šťávou. Červené zelí je lépe stravitelné, pokud do něj při vaření přidáte trochu kmínu. Pokud zelí nakrájíte na proužky a předem naložíte do marinády (například šťáva z jednoho citronu, 6 lžic vinného octa, dvě lžíce cukru a špetka soli), při dušení mu zůstane skvělé aroma. Ke kilogramu červeného zelí můžete také přidat 2 oloupaná a nahrubo nakrájená jablka a nechte vše přes noc marinovat v lednici a druhý den podusit.

Červená barva se těžko odstraňuje

Před přípravou červeného zelí vždy nejprve odstraňte vnější listy, které jsou mnohem jsou tvrdší než ty vnitřní listy. Kuechentipps. de radí hlávku zelí nejprve rozkrojit na čtvrtiny a poté ji příčně od vrchu nakrájet na proužky. Snadněji a rychleji to však zvládnete s kráječem na zeleninu. Červená barva zelí, kterou způsobují antokyany, se špatně odstraňuje. Raději předem navlhčete kuchyňské prkénko vodou, červená šťáva do něj tolik nepronikne. V závislosti na tuku, který při tepelném zpracování použijete, získá zelí různou chuť. Stejně jako například u růžičkové kapusty se nedoporučuje při dušení nebo smažení používat rostlinné oleje – a to ani olivový nebo slunečnicový. Takže z ledničky vyndejte sádlo (nejlepší je husí), máslo nebo ještě lépe máslo přepuštěné a zelí pomalu duste na mírném ohni. Použít můžete i kvalitní margarín.

Jak zelí skladovat?

Záleží na tom, zda chcete skladovat zelí „rané“ nebo „pozdní“ . Rané červené zelí lze uložit do zeleninové přihrádky v chladničce,ale je třeba ho spotřebovat do týdne. Podzimní červené zelí, které se prodává od listopadu do března, je mnohem trvanlivější. Vydrží i několik měsíců v tmavé a chladné místnosti, teplota by měla být těsně nad bodem mrazu. Můžete ho samozřejmě také zamrazit, a to buď syrové, lehce blanšírované nebo již tepelně upravené. Nakrájejte ho na malé kousky a dejte do krabiček ideálně jednotlivé porce.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více