Indické máslové kuře: Jak připravit vyhlášenou specialitu? Jeden krok nesmíte vynechat!
3. 3. 2022 Vaření
Indická jídla jsou si hodně podobná, většinou jde o směs masa se zeleninou v nějaké chutné kořeněné omáčce. A obvykle je tato směs extrémně pálivá. Butter chicken je v tomto výjimečné, ačkoliv v něm nechybí výrazné indické koření, velké množství másla chuť zjemňuje, takže chutná i dětem.
Když se maso vaří v kořeněné omáčce
Butter chicken patří mezi pokrmy typu curry (česky kari). Ty jsou v Indii hodně oblíbené. Nepředstavujte si ovšem výrazně žlutý kořenicí prášek, který se u nás často používá k dochucení různých masových směsí. Podobá se směsi koření garam masala, používá se ale hlavně v Evropě do jídel majících připomínat ta indická. Pravé indické curry je vlastně ragú z masa nakrájeného na menší kousky, zeleniny a různých druhů koření, které se dlouho vaří v omáčce zjemněné smetanou, kokosovým mlékem nebo jogurtem, aby se dokonale prolnuly všechny chutě a omáčka zhoustla. Pokrm se pak podává s vařenou rýží nebo typickými indickými plackami naan, roti, paratha nebo čapátí.
Mohlo by vás zajímat
Maso se používá většinou kuřecí, případně jehněčí či skopové, ve vegetariánské verzi se maso často nahrazuje speciálním indickým tvarohovým sýrem zvaným paneer (neboli panír), jenž se připravuje z kravského a buvolího mléka. Přímo v Indii ale dávají spíš přednost bezmasým variantám curry. Chuť dodává pokrmu hlavně speciální směs aromatického koření, která se liší v závislosti na konkrétní specialitě – v každé indické směsi je trochu jiná. Její součástí mohou být i listy stromu curry, jež se v Indii používají nejen na vaření, ale i v lidové medicíně. Vedle indického curry existuje i curry thajské, v něm ale nesmí chybět kokosové mléko, není tak kořeněné a často se do něj přidávají mořské plody a rybí omáčka.
Mohlo by vás zajímat
Nejjemnější z indických jídel
Curry bývá stejně jako mnoho dalších indických jídel většinou hodně pálivé. Chilli papričky jsou ostatně v indické kuchyni vůbec oblíbené, stejně jako v dalších asijských zemích. I když nás po nich většinou hodně pálí jazyk, tělo zchladí, což v indickém horkém klimatu přijde vhod. Mezi další koření typická pro curry patří římský kmín, koriandr, kardamom, zázvor, kurkuma, skořice, hřebíček nebo pískavice. Do správného indického curry se nepoužívá žádný univerzální prášek, ale celé kousky koření, které se nakonec odstraní tak, že se omáčka propasíruje přes síto. Výrazné koření se dává i do pokrmu butter chicken, pro nějž je typická rajčatová omáčka, které je krásně krémová a jemná díky přidanému máslu, jemuž ostatně pokrm vděčí za jméno (butter znamená máslo), a také smetanovému jogurtu, v němž se nechává maso marinovat. Butter chicken má hodně společného s další indickou specialitou tikka masala. I do ní se přidává rajčatová pasta a i další ingredience jsou podobné. Hlavní rozdíl je, že butter chicken má více krémovou omáčku sestávající z rajčat a koření, v tikka masale je omáčka méně krémová, více rajčatová a cibulová a také pikantnější. I když vypadají téměř stejně, jejich chuť a vůně je lehce odlišná.
Mohlo by vás zajímat
Nejprve grilujte, pak vařte
Butter chicken neboli máslové kuře je jedním z nejoblíbenějších indických pokrmů. Podle stránek Indianhealthyrecipes.com slavná specialita vznikla v letech 1930-1935 v restauraci Moti Mahal v indickém Dillí, kde ji společnými silami vymysleli zakladatelé podniku Kundan Lal Jaggi a Kundan Lal Gujral. Zbylo jim prý tenkrát grilované kuřecí maso marinované ve směsi koření s jogurtem. Tento pokrm je v indické kuchyni znám jako kuře tandoori, neboť se marinované maso peče ve speciální peci tandoor, která má podobu velké hliněné nádoby a topí se v ní dřevěným uhlím. Napadlo je tedy, že tyto suché kousky kuřecího masa nakrájí na kousky a podusí je v kořeněné rajčatové omáčce. A tak vznikl pokrm, který celý svět zná jako butter chicken a Indie jako Murgh makhani.
Příprava butter chicken sestává tedy ze dvou kroků, nejprve je nutné opéct maso. To se předtím musí dvakrát namarinovat – nejprve jen s citronovou šťávou, solí a chilli papričkami, a poté ještě ve směsi koření (pískavice, garam masala, kurkuma), zázvoru a česneku a hustého (nejlépe řeckého) jogurtu. Díky marinování je maso krásně měkké a šťavnaté. Podle správného postupu by se pak mělo maso upéct ve směsi tandoor, bez výčitek svědomí ji klidně nahraďte obyčejnou pánví nebo grilem, na nichž maso opečete. Pak už se jen maso povaří v omáčce, do které se ale na rozdíl od té na tikka masalu nepřidává cibule. Důležité je, aby byla omáčka krásně jemná. O to se postará jogurt z marinády, ale hlavně máslo a smetana. Bohatší chuť jí také dodají kešu oříšky, které můžete rozmixovat společně s rajčaty a přidat je do omáčky. Hotový pokrm podávejte nejlépe s rýží nebo plackami. Pokud máte rádi indickou kuchyni a butter chicken vás zaujalo, připravte si ho podle našeho receptu:
Zdroje:
Indianhealthyrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kyjevský kotlet: Připravte si legendární máslem plněný kuřecí řízek podle originálního receptu!
Nejlepší chlebové placky jsou ty z Indie: Vyzkoušejte roti, naan, papadam a parathu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 15 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 17 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41