Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud jste sledovali pořad Peče celá země, pak víte, že jedním z úkolů bylo připravit dortová lízátka. Tyhle malé bonbonky na tyči jsou cukrářským hitem už několik let. Baví i mě, i když je nedělám moc často. Ale pro vás a pro tenhle díl svého seriálu jsem se pokusila zjistit, která metoda přípravy cake pops je nejlepší. Tak, abyste s tím neměli moc práce a výsledek stál za to!

Od kuliček k medvídkům

Říká se jim cake pops, někdy i cake balls, dortová lízátka, pečená lízátka, lízátkové dorty nebo dortové kuličky. Všechny tyhle názvy směřují ke kulatému tvaru, byť dortová lízátka dávno nemusí být jen kulatá. Ovšem na začátku tomu tak bylo. Podle webu Sprinklesofhistory.com první, tehdy růžové, cake pops vyrobila v roce 2008 bloggerka a amatérská pekařka Angie Dudley z americké Georgie známá jako Bakerella. A protože se s nimi poprvé pochlubila 1. února, od té doby je toto datum Mezinárodním dnem cake pops. Co to vlastně je? Cake pops jsou malé kuličky (nebo jiné tvary) připravené z upečeného těsta, které se rozdrobí, spojí s krémem, zavařeninou, máslem nebo nutellou do jednolité hmoty a z této hmoty se pak tvarují buď kuličky nebo jiné tvary. Kuličky jsou nejčastější a také nejsnazší tvar. Na ty ostatní tvary už potřebujete zručnost při modelování nebo speciální formy. 

Z čeho se dělají  

Na výrobu cake pops můžete použít jakýkoliv korpus (čokoládový, citronový nebo třeba perníkový) i různé druhy krémů. Já to dělám tak, že když mi doma zbude dort nebo perník, schovám si korpus do mrazničky a pak z něj právě udělám cake pops. Ostatně, i cukrář Josef Maršálek v pořadu Peče celá země zmiňoval, že cake pops by měly zužitkovat "zbytky". Takže si představte, že máte doma v mrazáku zbytek perníku na plech, v lednici zbytek marmelády a trochu másla nebo nutelly a to všechno spojíte dohromady, trochu přizdobíte a parádní mini dezert je na stole! Pokud si uchováte v mrazničce kus dortu i s krémem, máte o starost méně, není potřeba vymýslět "spojovací prvek". Správné cake pops by měly mít skutečně vlastnosti dortu. To znamená, že by měly mít korpus, krém, polevu a nějaké zdobení

Jak na dortová lízátka? 

Teorii známe, můžeme jít k praxi. Já jsem si dala tentokrát za úkol vyzkoušet, jestli se budou dortová lízátka dělat lépe klasicky nebo "hlavou dolů". To je totiž taky trned sociálních sítí posledního roku. Cake pops už neuvidíte jen jako kuličky na špejli, ale také přesně naopak. Tedy jako kuličky, ze kterých vykukuje dřívko nebo špejle. Tento obrácený postup má své výhody. Mimo jiné tak můžete dortové lízátko servírovat hezky stojící na talířku a nemusíte vymýšlet žádnou vázu nebo jinou nádobu, do níž špejle s dortovými lízátky naaranžujete. Ovšem, jak jsem sama zjistila, tohle vlastně není to nejdůležitější. Záludnost cake pops tkví v něčem úplně jiném. V jednom kroku, který spousta receptů vynechává, ale který je pro dokonalý výsledek naprosto zásadní. Je totiž jedno, jestli budete podávat cake pops "hlavou nahoru" nebo "hlavou dolů", podstatné je v určité chvíli je dát k ledu! Vysvětlíme si to během receptu. 

Na zhruba 30-35 dortových lízátek budete potřebovat: 450 g hotového korpusu (já jsem použila domácí jablečný perník), dále 100 g džemu a 50 g másla. Dále: čokoládu a zdobení dle své fantazie. Postupujte následovně: Těsto rozdrobte rukama a smíchejte s džemem a máslem. Mělo by být tak akorát tvárné na to, aby se z něj daly hezky dělat kuličky. Postup najdete taky ve fotogalerii nahoře. Ty si vyskládejte na tácek, vyložený alobalem nebo pečicím papírem, a dejte do ledničky. Pokud chcete následně lízátka podávat "hlavou dolů", jednu část kuličky hned trochu zploštěte. Mezitím, co kuličky chladnou, si rozehřejte čokoládu. Špejle nebo dřívka na nanuky namočte jedním koncem do rozpuštěné čokolády a kuličky na ně napíchněte. Tento krok pomůže udržet kuličky na špejli! Čokoláda funguje tak trochu jako lepidlo. 

A teď přichází to zásadní! Takto připravené kuličky dejte do mrazničky a nechte je tam nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne. Následně si v misce nad horkou párou nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu. Mražená dortová lízátka chytněte čistýma rukama za špejli a celou kuličku ponořte do rozpuštěné čokolády. Poté špejlí několikrát klepněte o okraj misky, v níž je čokoláda, abyste setřásli přebytečnou polevu. Proč to dělat takto?

Když máte kuličky předmražené, čokoláda na nich velmi rychle ztuhne a krásně hladce přilne k těstu. Pokud tento krok vynecháte a kuličky máte jen chlazené, je nutné mnohem déle čekat, než čokoláda ztuhne a je riziko, že se při tom stékající čokoládou zašpiní špejle. Jakmile čokoláda ztuhne, což je u mražených kuliček skoro hned, můžete na ni "přilepit" marcipán nebo fondán, případně udělat pomocí cákanců další vrstvu čokolády a než ztuhne, rychle ji posypak oříšky nebo cukrovým zdobením. Pokud jste se rozhodli pro variaci "hlavou dolů", nasypte si na talíř předem nadrobno nasekané oříšky, nebo klidně i müsli směs, a v čokoládě obalené kuličky do této "podestýlky" posaďte. A rovnou na ní můžete lízátka i servírovat. Ostatně, za sebe doporučuji dodat lízátkům křupavost přávě oříšky nebo müsli směsí. 

Jak servírovat 

Lízátka na špejli vložte do jakékoliv vázy, kterou jste si uvnitř vystlali alobalem. V něm budou špejle pěkně držet. Další možností je vysypat čistou nádobu (například květináč) drobecky těsta či kokosem a do této hmoty zapíchat špejle. Nakonec můžete na špejle navázat ještě mašličky nebo mezi špejle umístit různé girlandy. Chcete-li si se zdobením hodně hrát, udělejte podklad z tmavé čokolády a jakmile ztuhne, přidejte zdobení bílou čokoládou, anebo na kuličky nalepte rozpuštěnou čokoládou kousky marcipánu (jak vidíte v mé galerii nahoře). Tvořit se dají i Mickey hlavy, ananasy, medvídci a podobně. Ale na to už opravdu potřebujete více zručnosti, ale taky času a trpělivosti. 

Zdroje informací:
Sprinklesofhistory.com

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více