Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro dezert střecha vznikl z nouze, ale hitem je dodnes. Jeho tajemství tkví v krému!
Zdroj: Toprecepty, kucerova45

Slavný retro dezert střecha frčí dodnes. Pokud chcete nachystat pro návštěvu nějaký zajímavý a trochu slavnostnější moučník, ale do dortu nebo rolády se vám nechce, je tahle dobrota značka ideál. Její příprava je jednoduchá, po nakrájení na řezy ovšem vypadá dokonale. Nejčastější je verze z bebe sušenek, můžete ji ale sestavit i z plátů těsta.

Hit českých kuchařek

Když se řekne moučník střecha, každý si představí nepečený dezert slepený ze sušenek, které spojuje obvykle tvarohový či pudinkový krém s máslem a celá střecha je nakonec přelitá čokoládou. Vše se pak nechá jen ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc, aby měly sušenky čas trochu zvláčnět. Po nakrájení pak vzniknou řezy ve tvaru trojúhelníku se zajímavou mozaikou vytvořenou ze sušenek. Tento ryze český dezert vznikl z nouze v dobách socialismu, ale ihned se stal hitem a nesměl chybět na žádné oslavě.

Sušenky dvou barev

Sušenková střecha se obvykle dělá ve dvou verzích. V první jsou sušenky jen po obvodu, uvnitř je krém a do jeho středu se navíc vkládá celý banán nebo nějaké jiné ovoce. V druhé verzi jsou sušenky naskládané jedna vedle druhé a vytvářejí pěkné pruhy. Ty vypadají ještě lépe, když použijete sušenky dvou barev – klasiku a kakaové. Na první verzi budete potřebovat alobal. Na něj naskládáte sušenky ve dvou vrstvách, přičemž každou potřete krémem. Do středu pak položíte banán nebo jiné ovoce, obě strany spojíte k sobě, aby vznikl trojúhelníkový tvar, přitlačíte, aby vše drželo pohromadě a dáte chladit. Druhý postup je možná trochu složitější, neboť je větší riziko, že se vám střecha rozpadne. První fáze je jednoduchá – sušenky a tvaroh jen skládáte v několika řadách na sebe a slepujete krémem tak, aby vám vznikl kvádr. Ten je pak nutné dát na nějakou dobu odležet a ztuhnout do lednice. Kvádr se pak překrojí po celé délce zešikma, aby vznikly dva trojúhelníky. Ty pak už jen spojíte k sobě a střecha je na světě. Nakonec jen stačí přelít čokoládou.

Pokud máte na přípravu dezertu více času a chcete si na něm dát víc záležet, můžete si střechu vyrobit z předem upečených plátů klasického piškotového těsta. V tom případě je dobré si udělat aspoň těsto dvou barev. Když pak moučník rozříznete, bude to vypadat ještě efektněji. Úplně postačí jednoduchá varianta v podobě světlého a kakaového těsta, chcete- li se trochu odvázat, kupte si v obchodě gelové potravinářské barvy a těsto před upečením obarvěte. Pokud takový barevný zázrak připravíte na dětskou oslav, její účastníci budou nadšeni.

Výroba takovéto střechy je trochu pracnější, nejsložitější je ale v celém procesu její sestavování. Postup je vlastně stejný jako v případě sušenkové verze. Těsto si jen musíte předem nařezat na stejně velké pláty, které pak vrstvíte na sebe a spojujete krémem. Jeden plát si nechte jako podklad celé střechy. Po ztuhnutí pak celý moučník rozřízněte úhlopříčně a pomocí krému oba díly spojte k sobě. Krémem je také přilepíte na základ střechy. Hotovou střechu nakonec přelijte čokoládovou polevou. Pokud byste použili bílou čokoládu, i tu můžete nabarvit potravinářskými barvami. V případě, že byste chtěli vyzkoušet tuto verzi střechy, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu:

Tajemství tkví v krému

Základem celé střechy je dostatečně pevný krém, které vám sušenky či pláty spojí dohromady, aniž by se rozjížděly. Místo tvarohu můžete do krému použít i smetanový sýr mascarpone nebo třeba lučinu. Navíc jej můžete vylepšit rumem, vanilkou, skořicí, kakaem či citronovou kůrou. Záleží na vaši chuti i fantazii. Ve formě střechy můžete připravit třeba i váš oblíbený dort. Svěžejší verzi dezertu uděláte, když do krému použijete čerstvé či kompotované ovoce. Pokud byste měli obavy, že bude krém příliš tekutý a střecha se vám rozpadne, můžete jej zpevnit pomocí želatiny. To přijde vhod hlavně v případě, že byste zvolili krém třeba z kysané smetany a šlehačky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více