Lehounké piškotové řezy

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: 1,5 hod plech 30 x 40 cm Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 122 názorů

Suroviny

Na těsto:
4 vejce
4 lžíce vlažné vody
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
90 g polohrubé mouky
90 g solamylu
kypřicí prášek do pečiva
Na náplň:
230 g kompotovaných mandarinek ( já přidala ještě broskve )
500 g polotučného tvarohu
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1/2 ( nejlépe chemicky neošetřeného )citronu
2 lžíce citronové šťávy
smetana ke šlehání 250 g (40%)
zakysaná smetana 250 g
1 balíček želatinového ztužovače za sudena ( Dr. Oetker )
100 ml kompotové šťávy
Recept si zatím oblíbilo 89 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce vyšleháme s vodou elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky do pěny cca 1 minutku.

  2. Pak přisypeme cukry a vyšleháme ho husté, lesklé pěny.. cca 2 minutky.

  3. Mouku, solamyl a prášek do pečiva přesijeme přes sítko a do vaječné hmoty zlehka a po částech vmícháme stěrkou nebo vařečkou.

  4. Plech vystříkáme olejem ve spreji, vysteleme papírem na pečení a ten taky vysprejujeme.

  5. Těsto vylijeme na papír a stěrkou uhladíme. Dáme do trouby ( horní + spodní ohřev ), vyhřáté na 200°C a pečeme dorůžova cca 15 min. Respektujeme zkušenosti a troubu, ne manžela.. i když.. toho jistě taky respektujeme :-))

  6. Hned po upečení piškot pocukrujeme, přiložíme na něj čistý pečicí papír a obrátíme. Ten původně spodní papír opatrně odstraníme a piškot necháme zcela vychladnout.

  7. A připravíme náplň: tvaroh, zakysanku, cukry, citron. kůru i šťávu smícháme ručně nebo elektricky do hladké konzistence. Šlehačku vyšleháme dotuha.

  8. Mandarinky necháme okapat v sítku a šťávu ponecháme (neupíjet!).

  9. Tuhou šlehačku opatrně vimpregnujeme do tvarohové hmoty a všechno opět promícháme.

  10. A nyní použijeme tu šťávu z mandarinek. Do ní nasypeme ztužovač a dále postupujeme dle návodu na témže. Ti šikovnější chladný piškot rozřežou vodorovně. Já jsem nemehlo, tak jsem to prostě flákla napříč, proto to vypadá tak, že byste si mohli vyhodit sanici :-)) Ale ten piškotek je tak nadýchaný, něžný a jemný, že jsem se bála, že bych to zmatlala.

  11. Do krému přidáme mandarinky, případně např. ty broskve a zlehka promícháme.

  12. Krém natřeme na spodní plát a horním to přiklopíme. Necháme minimálně 2 hodiny v chladu ztuhnout. Pocukrujeme, uvaříme si kávičku a popřejeme si dobrou chuť.

Poznámka

Tento recept jsem dnes ráno objevila na fcb a jen malinko upravila. Je to opravdu nadýchaný moučník s nepřeslazenou a lehkou náplní.

Zdroj: Pečieme s láskou ( facebook )

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 214 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lehounké piškotové řezy

  • Oblaka Oblaka

    Práce s krémem děsná. Dala jsem i na chvíli do lednice a stále teče, tak jsem se na to vykašlala a dala jsem ho na piškot. Hádejte co? Skoro polovina stekla... Za mě :no::no::no:

    Odpovědět

  • ondra ondra(neregistrovaná)

    nelíbi:no::no:

    Odpovědět

  • evauff evauff

    .... zdravím - a co s tou šťávou z kompotu? ... autorka píše: "A nyní použijeme tu šťávu z mandarinek. Do ní nasypeme ztužovač a dále postupujeme dle návodu na témže." ... a pak jen krájí piškot :-p ... a podle fotečky to tedy nepoznám

    Odpovědět

  • Milena Jurečková Milena Jurečková(neregistrovaný)

    Ahoj Jaruško, posílám ti recepty na další zákusky mňam, pa Milena

    Odpovědět

  • JANKA JANKA(neregistrovaný)

    nějak mi v tom receptu chybí co stou št´ávou a ztužovačem.tu přidám k tvarohu?:-((

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    bulva: zkus znovu přečíst postup - buď se prokrojí nebo překrojí:-)

    Odpovědět

  • bulva bulva(neregistrovaná)

    teda nevim,ale ve vysledku jsou dve testa,kde vemu to druhe
    :-O8-(:-//

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Jana Stangel: To je pravda,do piškotu se žádný tuk nedává,jsem kuchařka, a hodně peču, peču piškotovou roládu z 5 vajec, a vždycky na 180 stupňú, přeci jen je to slabší placka.:yes:

    Odpovědět

  • nelinka nelinka

    Dnes jsem řezy upekla na oslavu našeho tatínka.
    Už i takto bez krému jsou báječně hebounké a to si ani neumím představit, jak budou úžasné, až se vše krásně uleží spolu s krémem.:yes:
    Těžké to vůbec není :-K <3 :-)

    Odpovědět

  • Jana Stangel Jana Stangel(neregistrovaný)

    Helena: Dobrý den, mám hotelovku i praxi jako cukrářka. Klasický lehounký piškot se dělá pouze ze čtyř surovin a tuková složka tam být nemusí. Řezy jsem udělala dle návodu, jen jsem vyšlehala zvlášť bílek a žloutky třela s cukrem. Chtěla jsem to vyfotit, protože korpus byl opravdu nadýchaný a lehoučký. Bohužel manžel na řezy přišel dřív, než ztuhly a zbyl mi po nich jen umazaný plech. Recept je úžasný a za nás 1****:-)

    Odpovědět

  • ladus31 ladus31

    Je to dost složité,ale za vyzkoušení to stojí<3je to velice lákavé a tak uvidím,snad se povede po té kritice:-( ale stejně díky :-K

    Odpovědět

  • Punčochářová Jarka Punčochářová Jarka(neregistrovaná)

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    evča: je to popsáno v postupu, co se dělá se šťávou z kompotu

    Odpovědět

  • evča evča(neregistrovaná)

    DANKA: Dáváte ten kompot se štávou prosím Evča

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Tady si snad dělá někdo srandu. Péct piškot na 200°C je hotový nesmysl, zvláště bez tukové složky. Ten musí být každopádně vysušený, takže za mne :no:

    Odpovědět

1 2 3 5 7 9

Tématické fráze: piškotove řezy piškotové řezy na plech piškotový řez piškot recept piškotove testo na rezy nadýchané piškotové těsto na řezy piškot na řezy řezy piškotové recept na piškotové řezy recepty piškotové řezy piškotové řezy s tvarohem piškot s tvarohem nejjednodušší tvarohové řezy s jahodami recept piškotové řezy recept piškot na plech rezy s piškoty řezy s piškotama lehké piškotové řezy piškotová bublanina s jahodami nadýchaný piškot

Zapomněl/a jsem heslo