Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princ Harry miluje tenhle slaný sýrový koláč s dokonale vláčnou náplní
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons, Lancering Invictus Games 2020-5.jpg by Defensie, CC0 a Wikimedia Commnons, Abhinaba Basu from Redmond, United States , CC BY 2.0

Princ Harry je v jídle tak trochu tradicionalista. Mezi jeho oblíbená jídla patří klasické britské pokrmy, od yorkshirského pudinku až po koláč cottage pie, který je pro prince Harryho nejoblíbenějším pokrmem již od mládí.

Co je to cottage pie?

Objevil se v průběhu 18. století na anglickém a irském venkově. Šlo o způsob, jak využít zbytky jídla, aby se zabránilo plýtvání potravinami i penězi. Tehdy se také v Anglii a Irsku začaly brambory považovat za všeobecně dostupnou plodinu. Možná bylo jen otázkou času, kdy někdo přijde na to, že pokrm s masem a bramborami je sytý, snadný na přípravu a levný.

Jednoduše řečeno, po víkendovém pečení se z nespotřebovaného masa udělal koláč, na jehož korpus se použily dostupné brambory. Název tohoto úsporného, ale velice chutného jídla „cottage pie“ odkazuje na nejčastější konzumenty pokrmu – na chudé irské rolníky, kteří žili na venkově v chalupách. Protože Irové si v té době obvykle nemohli dovolit hovězí maso, nejstarší recepty cottage pie obsahovaly skopové maso, protože skopové maso bylo levnější a dostupnější alternativou hovězího nebo jehněčího masa.

Pastýřský koláč

Cottage pie byl předchůdcem pastýřského koláče, který vznikl v polovině 19. století. Nějakou dobu se používal zaměnitelně s cottage pie. Postupem času se však začalo rozlišovat: pastýřský koláč označoval pokrm z jehněčího masa (protože o ovce se starají pastýři!), a cottage pie se stal názvem pokrmu z hovězího masa. Každopádně před tímto obdobím byly koláč cottage a pastýřský koláč v podstatě jedno a totéž a obsahovaly studené, upravené maso jakéhokoli druhu, pečené nebo vařené.

Pokaždé chutná jinak

Už proto, že jde vlastně o jídlo ze zbytků, se může lišit dům od domu. A pokaždé jinou chuť může mít i od jedné hospodyňky – záleží na tom, jaké maso a jak ochucené má zrovna k dispozici. Dnes se ale často používá čerstvé mleté hovězí maso. „Povinný“ není v receptu ani sýr, i když zrovna ten pokrm chuťově doladí. A když už jsme u sýra, tradiční anglické a irské recepty do cottage pie přidávají čedar, novější recepty se nebojí experimentovat i s italským parmezánem.

Snadný recept na cottage pie

Co budete potřebovat:

na masovou náplň

  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 velká cibule nebo 3–4 šalotky, jemně nasekané
  • 650 g hovězího mletého masa
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 150 ml červeného vína
  • 4 snítky čerstvého tymiánu, pouze listy
  • 400 ml z hovězího vývaru
  • worcestrová omáčka, podle chuti
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

na kaši

  • 900 g moučnatých brambor C, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 115 g másla
  • 125 ml mléka
  • 200 g strouhaného čedaru

A jak na to? Na velké těžké pánvi rozehřejte polovinu oleje. Přidejte cibuli a duste ji do změknutí. Pak ji dejte stranou do misky. Vraťte pánev na sporák a přidejte zbývající olej. Když je rozpálený, opékejte mleté maso po dobu 4–5 minut nebo dokud nezhnědne po celém povrchu. Vmíchejte podušenou cibuli a rajčatový protlak a vařte 1 minutu. Přidejte mouku, promíchejte a vařte další minutu. Přilijte červené víno a přidejte tymián.

Přidejte vývar a vařte 45 minut, nebo dokud mleté maso nezměkne a směs nezhoustne. Podle chuti dochuťte a přidejte několik kapek worcesterské omáčky. Udržujte v teple na velmi mírném ohni. Mezitím vložte brambory do hrnce s osolenou vodou a přiveďte je k varu. Snižte teplotu a vařte 12–15 minut, nebo dokud brambory nezměknou. Brambory slijte, dobře je rozmačkejte, přidejte máslo, mléko a strouhaný čedar a vyšlehejte do hladké kaše. Do ohnivzdorné formy dejte nejprve masovou náplň, na ní pak bramborovou kaši. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C) a pečte asi 20 minut, dokud kaše nezezlátne. Podávejte se zeleninovým salátem.

Zdroje informací: 

mashed.com: Here's What Prince Harry Typically Eats

greatist.com: A History of Shepherd’s Pie

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více