Čokoládové brownies podle Katharine Hepburnové: Vláčné a na jazyku se rozplývající!
24. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Herecká hvězda, která na hollywoodském nebi zářila několik desetiletí, proslula také láskou k sladkým moučníkům. Když Katharine Hepburnová dostala chuť na něco sladkého, neměla problém si nějakou tu dobrotu sama upéct.
Je tam moc mouky!
Katharine Hepburnová je známá z filmového plátna. Filmy Hádej, kdo přijde na večeři?, Obchodník s deštěm, Lev v zimě nebo Africká královna ji katapultovaly do hollywodských výšin. Láska k sladkým moučníkům zase do těch cukrářských! Proslulý se stal recept na čokoládové koláčky brownies. Popularitu získal okamžitě potom, co byl zveřejněn na stránkách New York Times.
Recept pochází z dopisu, který 6. července 2003 redakci poslala Katharinina newyorská sousedka Heather Hendersonová. Vzpomínala v něm na jejich dlouholeté přátelství. Kromě jiného popisovala příhodu, kdy se herečka zotavovala po autonehodě a otec Hether jí přinesl brownies. Hepburnová je ochutnala a řekla, že je tam moc mouky a že byly zbytečně dlouho v troubě. A tak si je upekla sama podle vlastní chuti.
Mohlo by vás zajímat
Co vlastně jsou brownies?
O původu brownies koluje řada legend. Podle jedné kuchař omylem přidal rozpuštěnou čokoládu do dávky sušenek, podle jiné zase hospodyňka pekla koláč a zjistila, že nemá dost mouky. Nejoblíbenější mýtus, citovaný v knize Betty Crocker's Baking Classics a v knize Johna Marianiho The Encyclopedia of American Food and Drink, vypráví o hospodyni z Bangoru ve státě Maine, která pekla čokoládový koláč, ale zapomněla přidat prášek do pečiva. Když jí koláč pořádně nevykynul, nakrájela a podávala ploché kousky. V kuchařské knize se recept poprvé objevil v The Boston Cooking-School Cook Book z roku 1896, kterou napsala známá americká kuchařka a kulinární redaktorka Fannie Merritt Farmer.
Brownies podle Katharine
Když si přečtete složení, překvapí vás hodně másla, hodně cukru a jen malé množství mouky. Co budete potřebovat?
- ½ šálku másla
- 60 g hořké čokolády na vaření nebo ½ šálku kvalitního kakaa
- 1 šálek cukru
- 2 vejce
- ½ lžičky vanilkového pasty nebo vanilkového extraktu
- ¼ hrnku hladké mouky
- špetka soli
- 1 šálek nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů (není nutné)
A jak na to? Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušnou na 150 °C). V hrnci rozpusťte máslo a čokoládu. Odstavte hrnec z plotýnky. Vmíchejte cukr, přidejte vejce a vanilku. Dobře promíchejte. Vmíchejte mouku, sůl, případně vlašské nebo pekanové ořechy. Těsto na brownies přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané čtvercové formy. Pečte cca 35 až 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vnitřek koláče by měl zůstat vlhký a vláčný až lepkavý, proto ho „nepřepečte.“ Koláč nechte vychladnout a nakrájejte na čtverce. A rada pro ty, kterým by snad přílišná lepkavost koláče vadila: jednoduše dejte do těsta víc hladké mouky!
Zdroje informací:
pbs.org: Katharine Hepburn’s Favorite Brownie Recipe
thenibble.com: The History Of Brownies
thekitchn.com: I Tried Katharine Hepburn’s Favorite Brownie Recipe and I Have Some Thoughts
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejlepších receptů na muffiny: Dáte si vláčný banánový, hříšně čokoládový nebo borůvkový?
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Někdo to rád sladké! Hořká čokoláda pomáhá při hubnutí a připravíte z ní skvělé dezerty!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 2 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 3 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 6 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 8 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Queen Mother’s Cake: Vláčný čokoládový dort královny matky Alžběty ozdobí každou oslavu. Upéct jej není vůbec těžké!
Je vaše trouba v tak dobré formě, že vydrží přípravy vánočních dobrot?
Holka u plotny radí: Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies? Chce to dost vajec i čokolády!