Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Je vaše trouba v tak dobré formě, že vydrží přípravy vánočních dobrot?
Zdroj: Freepik, ArthurHidden

Není pochyb o tom, že se trouba před vánočními svátky a během nich stává jedním z nejdůležitějších kuchyňských pomocníků. Pečení vánoček, cukroví i masa vám moderní trouby dokáží hodně usnadnit. Které užitečné funkce vám nové modely nabídnou a čeho byste si měli všímat při nákupu, si přečtěte v tomto článku. Ještě je třeba podotknout, že rady v tomto článku se týkají trub elektrických, neboť trouby plynové bývají převážně součástí sporáku.

Volně stojící, nebo vestavná?

Na trhu jsou jak trouby volně stojící, tak vestavné. Výhodou solitérů je, že s nimi můžete manipulovat, můžete je přemisťovat podle potřeby a bez potíží vyměníte starý model za nový. Nevýhodou je, zabírají v kuchyni více místa než trouby vestavné. Pravdou je, že jsou sice oproti nim sice levnější, ale jejich kapacita bývá menší a disponují také menším množstvím vychytávek. V českých kuchyních jednoznačně vedou trouby vestavné. Jejich instalace je sice obtížnější než u solitérních modelů, ale odměnou je fakt, že ušetříte v kuchyni cenné centimetry. Úskalím u některých vestavných trub může být skutečnost, že je jejich obsluha navázána na varnou desku, resp. ovládání varné desky je na panelu trouby, nebo naopak. Proto pokud kupujete pouze troubu, dejte si na to pozor.

Když hodně pečete, tak vám malá nestačí

Dalším důležitým kritériem pro výběr trouby je její velikost, nebo spíš její vnitřní objem (kapacita). Obecně platí, že malé domácnosti většinou vystačí s vnitřním objemem 40 až 70 litrů. Tyto malé trouby mají výhodu, že zaberou méně místa a mají i menší náklady na provoz, neboť rychleji docílí požadované teploty. Objem standardních modelů většinou přesahuje 70 litrů. Výhodou je, že v nich upečete nejen více jídla najednou, ale vejdou se tam i velké kusy masa, případně v nich připravíte několik jídel současně.

Jak fungují?

Základní dělení podle typu ohřevu je následující:

  • Nejznámější je asi klasická pečicí trouba, která má topná tělesa nahoře i dole, takže pokrm můžete péct z obou stran současně.  Zvolit si však můžete pečení jen shora, nebo naopak zezdola. Je vhodná spíše pro přípravu jídel, která vyžadují pomalé pečení, nebo která během pečení mají nakynout, jako je například sváteční vánočka.
  • V horkovzdušné troubě, jak už název napovídá, cirkuluje díky ventilátoru horký vzduch, což urychluje přípravu pokrmů. Jídlo je tedy dříve hotové než v pečicí troubě, má křupavou kůrčičku a je šťavnaté uvnitř.
  • Stále populárnějšími se stávají parní trouby. „Trendem posledních let jsou chutné pokrmy připravené zdravě. Pro tento účel se skvěle hodí plné parní trouby nebo trouby s přidanou párou. Plné parní trouby s parním generátorem jsou dražší, a někteří zákazníci váhají, zda takovou to troubu využijí. Pro ně je ideální volbou trouba s přidanou párou, kdy se pára nalije do pekáče a v kombinaci se speciálním programem a algoritmem pulzního ohřevu se vytvoří ideálně napařené prostředí například pro pečení domácího chleba, ryb či masa. Pára je skvělým pomocníkem i pro rozmrazování, ohřev nebo regeneraci pokrmů. Po pečení stačí plech, ve kterém byla voda jen vložit do myčky nádobí a o čištění je postaráno,“ uvádí pro Toprecepty.cz Jana Neuszerová, odbornice značek MORA a Gorenje. Zkušení kuchaři pak mohou využít model vybavený parním generátorem.
  • Můžete si však pořídit i model multifunkční, např. 2v1. Výjimkou však nejsou ani daleko úspornější kombinace, jako jsou třeba multifunkční mikrovlnné trouby, které dokáží péct jako klasická horkovzdušná trouba, grilovat, vařit v páře pomocí speciální nádoby nebo zapékat či smažit do křupava s minimem tuku.

Užijte si praktické vychytávky

Asi nikoho už nepřekvapí teleskopické výsuvy na pečicí plechy ani dvířka a madla, která jsou chladná i během provozu, takže se o ně nespálíte. Co ale v dnešní uspěchané době určitě oceníte, je funkce, která umožňuje tepelně upravovat až tři rozdílné pokrmy současně, aniž by se smísily jejich chutě či vůně. Zajímavostí pak je teplotní sonda, díky níž můžete kontrolovat teplotu uvnitř pokrmu. Některé typy troub disponují také speciálními programy. „Přednastavené programy jsou ideální pro začátečníky, kteří nemají zkušenosti s pečením, nevědí jaký typ ohřevu je vhodný pro konkrétní typ jídla, na jakou teplotu a jaký čas. Tehdy jsou automatické programy skvělým řešením, protože jsou odzkoušeny a můžete se na ně spolehnout. Všechny programy jsou podrobně vysvětleny v návodu, také je uvedeno, na kterou pozici je třeba plech s jídlem vložit,“ dodává Jana Neuszerová. Užitečné jsou také programy pro rychlý předehřev trouby, program pro kynutí těsta, sušení, rozmrazování, přípravu domácího jogurtu, ohřívání talířů či jídla nebo program pro pomalé pečení metodou sous-vide.

Čím víc funkcí, tím víc si připlatíte

Většinu z vás při rozhodování o tom, kterou troubu si vyberete, asi ovlivní její cena. Pokud bychom to měli zobecnit, tak se dá říct, že když si vystačíte se spotřebičem vybaveným standardními funkcemi (např. časový displej, horký vzduch, minutka) vyjde vás to zhruba na 10 000 Kč. Na multifunkční přístroje (teleskopické rošty, paměť na recepty, otočným roštem, samočištění) si budete muset připlatit asi o pět tisíc. A výrazně vyšších částek pak v závislosti na značce dosahují „chytré“ trouby, které spoustu věcí ohlídají za vás a navíc je můžete klidně ovládat na dálku pomocí aplikace v tabletu nebo telefonu.

Na co byste si měli dát pozor

Přestože e-shopy většinou nabízejí trouby levněji, zajděte se alespoň podívat do kamenného obchodu a tu svou vybranou si pořádně prohlédněte. Vezměte si s sebou metr a pečlivě si ji přeměřte. Udávané rozměry u popisu výrobku nemusí vždy tak úplně „sedět“. A když už budete v obchodě, tak si nechte vybraný spotřebič předvést a sami si vyzkoušejte alespoň to, zda jdou dvířka pohodlně otevřít a zavřít či jestli není obsluha ovládacího panelu moc složitá. Přece jen, bude to váš spotřebič, tak musí sedět právě vám. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více