Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies? Chce to dost vajec i čokolády!
Zdroj: Šárka Adámková

Dnes je svátek svatého Valentýna. Ať už jej slavíte nebo ne, něco sladkého na stůl se vždycky hodí a pokud jde o čokoládu, málokdo by jí odolal. Proto jsem si právě na dnešek pro vás připravila recept na úžasně vláčné čokoládové brownies, zpestřené arašídy.

Americký původ

Čokoládové brownies jsou něco jako hutné čokoládové řezy, jejichž základem je čokoládové těsto, do kterého se ale nedává kakao, nýbrž rozpuštěná čokoláda. Té čokolády je opravdu hodně. Výsledkem je hutný, výrazně po čokoládě chutnající a čokoládou vonící dezert. Jak ve svém článku uvádí časopis Fobes, jedna z legend o vzniku brownies se váže k Berthe Palmerové, významné chicagské společenské osobnosti, jejíž manžel vlastnil hotel Palmer House.V roce 1893 požádala Berthe cukráře o dezert vhodný pro dámy, které se účastnily Světové kolumbijské výstavy v Chicagu. Požadovala zákusek podobný koláči, který by byl menší než dort a mohl by být součástí obědů v krabičkách. Výsledkem byl hutný čokoládový dezert s vlašskými ořechy a meruňkovou polevou. První známé tištěné použití slova „brownie“ pro označení dezertu se objevilo v roce 1896 ve verzi Boston Cooking-School Cook Book od Fannie Farmerové v souvislosti s melasovými koláčky pečenými jednotlivě v plechových formách. Tyhle brownies ale ještě  neobsahovaly čokoládu.

V roce 1899 byl v kuchařské knize Machias Cookbook  v sekci věnované koláčům otištěn první známý recept s názvem  „Brownie's Food“ (hnědé jídlo). Později se další recepty na čokoládové brownies v moderním stylu objevovaly v časopisech Home Cookery (1904), Service Club Cook Book (1904) nebo The Boston Globe (1905) a následně i ve vydání kuchařky Fannie Farmerové z roku 1906. Všechny tyto recepty položily základ pro brownies tak jak je známe dnes. Postupně se totiž do těsta přidávalo víc vajec a také čokolády tak, aby po upečení byl dezert skutečně vláčný, a ne vysušený, a aby jeho „kůrka“ byla křupavá a lesklá.

Jak na nejlepší brownie

Brownies se pečou vždy v hranaté formě a krájejí se na čtverečky. Po upečení se musejí nechat několik hodin ztuhnout. Správné hotové brownies mají být hutné, hodně čokoládové, ale ne vysušené. Těsto uvnitř má být vláčné a může připomínat hutnější krém. Pokud jste někdy jedli brownies, které byly uvnitř suché, pak to sice není vyloženě fatální chyba, ale větší zážitek budete mít, když brownies zůstanou vláčné. Proto je důležité dát do brownies pořádnou porci másla, vajec a čokolády a hlídat je při pečení. Vliv na délku pečení má velikost formy. Je-li těsto ve vyšší vrstvě, bude to trvat o něco déle, pokud je v nižší vrstvě, bude hotové rychleji. Já použila na dané množství surovin (viz níže) zapékací formu o rozměrech 26,5 x 7,5 x 17 cm a recept na klasické brownies jsem vylepšila o čokoládu se slaným karamelem a pražené slané arašídy. Ani jedno z toho využít nemusíte, je možné klidně udělat brownies jen z klasické hořké čokolády a bez arašídů. Pro mě je ale spojení vláčného a křupavého uvnitř v těstě plus sladkého a mírně slaného chuťově velmi zajímavé. Tak chcete-li zkuste to taky!

Co budete potřebovat? 200 g hořké čokolády Orion ateliér 68 %, 100 g hořké čokolády Orion ateliér 54 % s kousky slaného karamelu, 180 g másla, 4 vejce, 180 g třtinového cukru, 100 g hladké mouky, pár kapek vanilkové esence a hrst pražených solených arašídů. Jak na to? Troubu si předehřejte na 180 stupňů. V nerezové misce nad vroucí vodou nechte rozpustit čokoládu s máslem. Případně použijte mikrovlnnou troubu, ale pozor, ať se čokoláda nespálí! Poté přidejte do misky k čokoládě třtinový cukr, řádně promíchejte a nechte směs trochu zchladnout. Nakonec vmíchejte vejce, mouku, vanilkovou esenci (nebo trochu pravé vanilky) a arašídy (lze vynechat nebo nahradit vlašskými ořechy). Hranatou formu vyložte papírem na pečení. Pozor, tento krok nevynechávejte! S papírem pak půjdou brownies lépe vyndat a nikde se nepřipálí. Pečte v předehřáté troubě zhruba 27-30 minut. Jelikož je těsto v této formě vyšší, 30 minut je stále v pohodě. Těsto můžete zkusit špejlí, ale pozor, stále na ní budou ulpívat vlhké drobečky těsta, určitě nečekejte, až by špejle z těsta vyšla suchá. Po vyjmutí nechte brownies ještě dojít asi 10 minut ve formě, poté je pomocí papíru vyjměte ven a nechte vychladnout a ztuhnout na mřížce, ideálně do druhé dne. Následně podávejte nejlépe s vanilkovou zmrzlinou, se šlehačkou nebo jen tak samotné. Dobrou chuť!

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

vosje vosje

27. 2. 2022 16:47

Dobrý den, zajímala by mne ta meruňková poleva, máte, prosím někde recept i na tu?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více