Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

gnocchi s rukolou
Zdroj: Toprecepty, kafu.p

Levná jídla neznamená špatná jídla a vůbec nemusí být obyčejná. Jen pár fíglů dokáže z několika surovin vytvořit výborný pokrm a takové nás vlastně baví nejvíc.

Základem je plánování a nápaditost

Když chcete vařit levně, je potřeba nákup a využití surovin dobře plánovat. Když si sestavíte jídelníček, bude vše promyšlenější a navazující. Když koupíte kuře, nejspíš ho neupečete celé, ale využijete stehna, křídla, v jiný den zase na rizoto, nebo na některý z řady receptů použijete kuřecí prsa. Ze skeletu pak připravíte polévku.

Zapomínat nejde na pestré recepty z těstovin a další spoustu jídla z rýže. Vděčné jsou i luštěniny. Můžete z nich připravit nejen salát, ale poslouží také jako hodnotná sytá příloha. Samostatnou kapitolou jsou i brambory. Vypadají jako obyčejná surovina, ale dá se z nich vykouzlit i velmi zajímavé jídlo. Nezapomeňte, že je jaro a roste už spousta bylinek, které jsou zadarmo, jako například pampeliška, sedmikráska, kopřiva. 

Bramborové placky vonící tradicí

Mezi velmi vděčný a oblíbený pokrm u nás patří bramborové placky. Můžete si je připravit nasladko. Výborné jsou s povidly. Dají se ale také natřít samotným džemem, nebo tvarohem smíchaným s džemem. Na recept, který už připravovaly naše prababičky a krajově jim říkaly i lokše, nebo třeba vopelky, je potřeba 500 g vařených brambor (hodí se varný typ C), 300 g polohrubé mouky, mouka na podsypání, 1 vejce, lžička soli.

Jak už jsme psali, placky se připravují z vařených brambor. Ani je předem neloupejte, uvařte je ve slupce doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Pak brambory oloupejte, a pokud to půjde, tak je rozmačkejte. Jinak je nastrouhejte najemno. Přisypejte mouku, vejce a sůl a rychle zpracujte do těsta. Odebírejte části, ze kterých pak hned na vále posypaném moukou vyválíte tenké placky.

Pokud potřebujete symetrii, tak vyválejte velkou placku a miskou nebo velkým kulatým vykrajovátkem vykrajujte kolečka. Placky se mají správně opékat nasucho. Pokud možnost nemáte, upečte je na malém množství oleje, a pak usušte na papírových utěrkách. Slanou variantu stačí mírně potřít sádlem a posolit, můžete podobně jako u brambor sáhnout po tvarohu s najemno nastrouhanou cibulí. Někdo ale placky potírá třeba hořčicí.

Lahodné noky s kuřetem a špenátem

Noky nebo chcete-li gnocchi se dají koupit. Ale většinou z toho, co je běžně k dostání, žádná přílišná radost není. Tuhle oblíbenou italskou záležitost si můžete připravit doma. Máme pro vás gnocchi se špenátem, kuřecím masem a smetanou. Na dvě větší porce potřebujete dvě kuřecí prsa, 3 velké brambory, hrubou mouku, 1 vejce, mražený listový špenát, 1 smetanu ke šlehání, 1 malou cibuli, 2 menší stroužky česnek, olej, mletou papriku, pepř a sůl, případně parmezán.

Noky si připravíte v poměru brambor a mouky 3:1. Oškrabané brambory uvařte doměkka. Do hrnce dejte vařit vodu na noky. Horké brambory dobře rozmačkejte (aby byly noky nadýchané, měly by brambory oschnout), a když trochu vychladnou, rozklepněte do nich vejce, přidejte hrst mouky a sůl. Promíchejte a dejte na vál. Pokud je potřeba, přidejte mouku.

Důležité je pracovat rychle, aby těsto neřídlo. Pak by se totiž noky lepily. Variantou je rozložit si noky na plech, dají se i zmrazit. Zkuste vytvořit kuličku a dejte ji vařit. Jestliže se ve vodě nerozpadne, můžete připravit noky. Z těsta udělejte váleček o síle palce a vykrajujte 1-2cm špalíčky, které hned dejte do osolené vařící vody. Když jsou uvařené, vyplavou. Trvá to asi dvě minuty. Správné gnocchi se vytvoří opatrným přitisknutím noku na vidličku. V pánvi rozpalte olej, orestujte osolené a okořeněné střední kostky prsou. Přidejte pokrájenou cibuli, opečte ji a nakonec přidejte zhruba polovinu špenátu. Chvilinku poduste, prolisujte česnek, vše promíchejte a zalijte smetanou. Opatrně do směsi přidejte noky, přihřejte je, a můžete podávat, třeba s nastrouhaným parmezánem.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

merycka

11. 1. 2023 17:23

Do placek z vařených brambor se nemusí dávat vejce. Dělali jsme to tak za války a pak jsme si na to zvykli a děláme to tak stejně. Do těsta na chlupaté knedlíky a bramboráky je možno strouhat umyté brambory i se slupkou. Dělám to tak léta a zatím na to nikdo z rodiny nepřišel.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více