Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 potravin, které můžou být z mrazáku lepší než čerstvé. Co se vyplatí zamrazit na zimu už teď?
Zdroj: unplash, Jakub Kapusnak

Berete mražené jídlo jako z nouze ctnost? Chyba! Mnohdy může být lepší než čerstvé. Když se totiž čerstvé suroviny zamrazí v době jejich nejlepší sezony, je to ten nejlepší možný způsob jejich uchování. Těchto pět potravin si mimo sezonu užijete lépe, když je dáte k ledu!

Tisíce let u ledu 

Mražení potravin má dlouhou historii. Už 3 tisíce let před naším letopočtem používali Číňané ledové sklepy k uchování potravin v chladných zimních měsících i po nich. Podobně i Římané využívali ve sklepích led a sníh. Je známá i teorie o první zmrzlině ve formě medem ochuceného sněhu. Historie moderního mražení se ovšem datuje až do roku 1917. Tehdy biolog Clarence Birdseye pracoval jako přírodovědec pro americkou vládu a byl vyslán do Arktidy, kde pozoroval, jak místní obyvatelé, Inuité neboli Eskymáci, uchovávají čerstvé ryby a maso tím, že je nechávají rychle zmrazit při arktických teplotách.

Vynález mrazáku 

Birdseye viděl, že kombinace ledu, větru a teploty téměř okamžitě zmrazí právě ulovené ryby. A co je důležitější, zjistil, že když se ryby uvařily a snědly, jejich chuť a struktura se téměř nelišila od čerstvých. Mladý biolog si všiml, že ryby byly zmraženy příliš rychle na to, aby se v nich vytvořily ledové krystalky a zničily jejich buněčnou strukturu. Birdseye se vrátil  do New Yorku a začal pracovat na tom, aby vytvořil systém rychlého zmražení potravin. To se mu podařilo a v roce 1924 založil společnost Birdseye Seafoods. I když ta později zanikla a byla nahrazena jinou, základy pro tento způsob uchovávání potravin byly položeny. 

Prostorný mrazák je dnes v každé domácnosti neocenitelný pomocník. Pomáhá nám omezit plýtvání jídlem a má pro nás připravené zásoby pro chvíle, kdy nestíháme nakoupit nebo navařit. A navíc, pokud se ovoce, zelenina, ryby či jiné potraviny zmrazí "bleskově rychle", nedojde uvnitř k vytvoření krystalků a potraviny jsou po rozmrazení výživově i chuťově téměř totožné s těmi čerstvými, někdy i jsou i lepší. Potraviny uchovávané v mrazu si totiž uchovávají živiny a chuť daleko lépe než třeba špatně skladované jídlo převážené do našich obchodů tisíce kilometrů. Některé potraviny jsou dokonce pro mrazák jako stvořené. Které to jsou? 

  1. Bylinky
    Čerstvé bylinky v květináči nebo na záhonu umí posunout domácí kuchyni na mnohem lepší úroveň. Jak si ale poradit během zimy, kdy nejsou tolik dostupné a v obchodech stojí velké sumy? Ideální je si vytvořit zásoby v mrazáku právě teď, kdy bylinky začínají růst a jsou v nejlepší kondici. Čerstvé nasekané byliny se dají skladovat v igelitových sáčcích nebo ještě lépe v ledových kostkách, kde je mráz tolik nevysuší. Stačí bylinky nasypat do tvořítek na led, zalít troškou vody a po zmrznutí uložit do sáčku či krabičky rozdělené podle druhů. Jak pro Toprecepty.cz říká bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová, takto uchované bylinky z vlastní zahrádky jsou určitě lepší, než ty během zimy kupované ze supermarketu. 
  2. Houby
    Podobně jako bylinky bychom chtěli mít celoročně k dispozici i houby. Možné to sice je, ale kromě žampionů a hlívy toho během zimy moc neseženete. Když si chcete pochutnat na křemenáči, praváku nebo lišce, je opět lepší houby si nasbírat a zamrazit je. Nejen, že si v zimě užijete pardání omáčky, polévky či jiné dobroty, ale také ušetříte. Stačí jen v sezoně vyrazit do lesa a pak houby správně zamrazit. Jak na to? Po očištění je nakrájejte na menší kousky a povařte asi pět minut ve vroucí vodě. Tím zabráníte rozkladným procesům, při kterých by v houbách vznikaly nežádoucí látky. Poté je stačí už jen nechat důkladně vychladit a v sáčku nebo krabičce vložit do mrazáku. Podle mykologů je tento způsob mražení hub nejlepší. Povařením či podušením navíc houby zmenší svůj objem, takže ještě ušetříte místo v mrazáku.
  3. Mořské plody a ryby
    Ideální pro uchovávání v mrazáku jsou i mořské plody a ryby. Ostatně, byly to právě ryby, které inspirovaly amerického biologa k vytvoření prvního patentovaného stroje na mražení potravin. „Ohledně kvality chlazených ryb je třeba se zamyslet nad tím, zda je možné dostat do České republiky mořské ryby včas, aby byly stále čerstvé. V drtivé většině bylo zboží, které vidíme v chladicích pultech na ledu, zmrazeno a zde opětovně rozmrazeno,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Pavel Domkář z rodinné firmy BonFood, který se dovozem a zpracováním mořských ryb zabývá přes 30 let a dodává, že díky moderním mrazícím technologiím se daří zachovat chuť i cenné látky obsažené v mase a maso je po rozmrazení stále pevné a neztrácí šťávu. Nejlepší je rozmrazovat ryby přes noc v ledničce, aby se při pokojových teplotách zbytečně nemnožily bakterie. Rozmrazujte je v původním balení, v sáčku, aby povrch neosychal.
  4. Bobulovité ovoce
    Když v prosinci dostanete chuť na borůvky, vaše peněženka "zapláče" a vaše chuťové buňky budou zklamané. Čerstvé borůvky a jiné bobulovité ovoce se sice dá koupit celoročně, ale cena je astronomická a kvalita může být nevalná. Veškeré druhy ovoce a zeleniny jsou totiž nejlepší a mají nejvíc vitaminů a minerálů přesně v době jejich sezony a přirozené sklizně. A pochopitelně jsou i nejlevnější, z vlastní zahrádky dokonce "zadarmo". Proto uděláte nejlépe, když si v létě natrháte a následně zamrazíte borůvky, rybíz, maliny nebo jahody sami. Stačí očištěné ovoce nasypat na plech na pečicí papír a nechat je zmrznout. Jakmile ovoce zmrzne po jednotlivých bobulích, můžete je z plechu sesypat do sáčku. Později se vám bude ovoce takto zmražené lépe dávkovat. 
  5. Mango
    Kupovat exotické ovoce v českém supermarketu je často sázka do loterie. Například mango je dost často tuhé a nazelenalé a o šťavnaté oranžové dužnině dozrálých plodů si zákazníci mohou nechat jen zdát. Aby vydrželo dlouhou přepravu, sklízí se totiž exotické ovoce dlouho před dozráním. I když to může působit zvláštně, je skutečně z hlediska chuti a výživnosti lepší si koupit exotické ovoce, konkrétně mango, v mrazené formě. To totiž rostlo na slunci až do úplné zralosti a po utržení hned putovalo ke zpracování. Bude tak paradoxně chutnější než tvrdé ovoce čerstvé.

Zdroje informací:
Freshfromthefreezer.co.uk: History of frozen food
Lemelson.mit.edu: Clarence Birdseye, Birdseye Frozen Foods
https://www.birdseye.com
https://healthyeating.sfgate.com

web Provoněný den
kniha Ovoce a zelenina jako lék

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více