Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohové syrniki neobsahují téměř žádnou mouku. S těmito lívanci můžete hřešit klidně každý den
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Lívanců, palačinek a podobných placek existuje celá řada, syrniki jsou ovšem mezi nimi výjimečné. Jsou totiž plné tvarohu a bílkovin, úžasně lehké a zdravé a nádherně nadýchané. Nejlepší jsou s ovocem a zakysanou smetanou.

Syrniki jsou dokonalé na snídani i po sportu

Syrniki sice na první pohled vypadají jako klasické lívance, specifické jsou ale tím, že se do nich přidává úplně minimální množství mouky, což ocení ti, kteří zrovna drží nějakou dietu a bojují s tím, že je honí mlsná. Syrniki plné tvarohu doplněné jen čerstvým ovocem jsou ideální zdravou snídaní i lehkou odpolední svačinkou. Jde také o výborný pokrm na doplnění bílkovin po sportu. Ale pokud byste si chtěli trochu dopřát, klidně si je dejte třeba v kombinaci s nutellou.

Místo sýra do syrniků tvaroh

Často se o nich mluví jako ukrajinských lívanečcích, spíš by se ale daly označit za východoevropské. Oblíbené jsou totiž nejen na Ukrajině, ale třeba i v Litvě, Bělorusku, Srbsku nebo dalších východoslovanských zemích. I když se jmenují syrniki, slaný sýr v nich nehledejte, název je totiž odvozen od slovanského slova syr, které ovšem označuje měkký tvaroh. Nekupujte ovšem ten ve vaničce, syrniki by vám špatně držely pohromadě a museli byste přisypat hodně mouky. Stejně jako na tvarohové knedlíky použijte tvaroh z alobalu. I ten je pak lepší nechat ještě navíc okapat a vymačkat. Jen tak budete moci použít co nejmenší množství mouky.

Syrniki - uvnitř krémové, na povrchu opečené

Pokud nemáte nic nachystáno na snídani, syrniki připravíte raz dva. Kromě tvarohu se do nich přidává už jen trocha polohrubé mouky, vajíčko, špetku soli a případně vanilku či vanilkový cukr. Těsto by mělo být trochu tužší, ne jako těsto na klasické lívance. Z něj se pak tvarují malé silnější placičky, jež se obalují v polohrubé mouce a pak se smaží na pánvi nejlépe na másle, které ještě vylepší jejich chuť a vůni. Samozřejmě je lepší na smažení použít máslo přepuštěné, které se nepřepaluje. Placičky není dobré dělat příliš tenké, ty tlustší jsou mnohem nadýchanější, uvnitř jsou navíc krásně krémové a na povrchu dozlatova a dokřupava opečené

Vynikající jsou syrniki i naslano

Syrniki si můžete navíc vylepšit sušenými rozinkami, nasekanými sušenými meruňky nebo s nastrouhanými či na malé kostičky nakrájenými jablky či hruškami. Na Ukrajině podávají syrniki často s marmeládou, ale s trochu jinou, než na kterou jsme zvyklí u nás. Ve zemích východní Evropy totiž mají v oblibě marmeládu zvanou varenye. Ta se připravuje vařením ovoce v cukrovém sirupu, čímž vzniká opravdu hodně sladká pochoutka s velkými kusy ovoce. Vynikající jsou i přelité omáčkou z rozvařeného ovoce. A pokud zrovna sladkému nefandíte, klidně si syrniki udělejte třeba se zelenu cibulkou nebo čerstvým koprem.

Náš tip: Dostali jste na syrniky chuť? Snadno si syrniki připravíte podle našeho receptu. A nebo můžete zkusit neobvyklou slanou variantu s olomouckými tvarůžky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více