Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dřevěné vařečky a obracečky: Jak o ně správně pečovat a proč nikdy nepoužít myčku ani drátěnku?
Zdroj: Freepik

Dřevěné vařečky, obracečky nebo kvedlačky jsou nezbytnými pomocníky v každé kuchyni. A když o ně budete správně pečovat, budou vám sloužit opravdu dlouho. Stačí se jen vyvarovat některých chyb při jejich používání a občas jim věnovat trochu péče.

Vařečky nenechávejte namočené ve vodě

I když máte na vařečce třeba připečené kousky jídla, jako je třeba mexický guláš, v žádném případě ji nenechávejte odmočit přes noc. Kuchyňskému dřevěnému náčiní, jako jsou především vařečky, obracečky a kvedlačky, voda prostě nesvědčí. Dřevo by mohlo nabobtnat, a potom začít praskat.

Vařečky nikdy nedávejte do myčky

Jednou z největších chyb, kterou můžete udělat při mytí dřevěného kuchyňského náčiní, je dát ho do myčky na nádobí. Teplo, saponáty a horká voda dřevo příliš vysuší a způsobí, že se dřevěné předměty začnou kroutit a popraskají.

Jak tedy správně mýt dřevěné náčiní?

  1. Špinavé dřevěné náčiní opláchněte vlažnou vodou s trochou saponátu na nádobí.
  2. K odstranění zbytků pokrmů použijte houbičku s jemným abrazivním povrchem.
  3. K čištění nikdy nepoužívejte kovovou drátěnku na nádobí. Ta povrch dřeva poškodí, a to se začne „třepit“. Pak se může snadno stát, že budete mít dřevěné třísky i ve znojemské omáčce.
  4. Po umytí dřevěné pomůcky utřete do sucha textilní utěrkou na nádobí.
  5. Dřevěné náčiní hned po utření neukládejte do kuchyňské linky. Nechte je ještě pár hodin venku, aby mohlo důkladně doschnout na vzduchu. Zabráníte tak deformaci dřeva i případým prasklinám.

Vařečky ošetřete minerálními oleji

Aby dřevěné náčiní zůstalo co nejdéle pěkné a plně funkční, je potřeba mu zhruba jednou měsíčně dopřát wellness kúru v některém z minerálních olejů nebo přímo v oleji určeném na údržbu krájecích prkének a dalšího dřevěného náčiní. Tyto oleje odpuzují vodu, takže zvyšují odolnost dřeva proti vlhkosti a prodlužují jeho životnost. Nikdy nepoužívejte kuchyňské oleje, jako jsou například olivové nebo řepkové oleje, protože ty snadno žluknou a dřevo by kvůli tomu nepříjemně zapáchat. Další možností, jak ošetřit dřevěné nádobí, je potřít ho včelím voskem.  

Hrubší místa vyhlaďte brusným papírem

Občas se stane, že se vlivem nárazu nebo vysoké teploty objeví na dřevě hrubé místo, na kterém by mohly ulpívat různé zbytky, třeba bešamelové omáčky. Proto jakmile se tohoto místa všimnete, ihned ho vyhlaďte brusným papírem s nejmenší zrnitostí a přetřete minerálním olejem. Jinak se bude dřevo víc a více „třepit“ a budou se v těch místech usazovat další nečistoty a tím pádem i škodlivé bakterie.

Se zápachem zatočí citron nebo jedlá soda

Nevýhodou dřevěných vařeček je, že snadno absorbují zápach z jídla, které s nimi mícháte. Týká se to především hodně aromatických potravin. Vždyť právě z toho důvodu používaly naše babičky jinou vařečku na hnětení těsta a jinou na míchání cibulky. Pokud touto cestou jít nechcete, nevadí. Existují i jiné způsoby, jak dřevo nežádoucího zápachu zbavit.

Podobně jako zbaví zápachu třeba lednici, pomůže i v tomto případě citron. Stačí potřít náčiní půlkou citronu a nechat ho na vzduchu uschnout. Nebo můžete smíchat jedlou sodu s vodou tak, aby vznikla hustá kašička. Tou pak potřete vařečky a nechte ji zaschnout. Poté náčiní umyjte běžným způsobem. Uvidíte, že po zápachu nebude ani památky a vařečky budou zase jako nové.

Témata

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více