Prostřeno v tomto týdnu okouzlí thajskou kuchyní i klasickou českou svíčkovou. Zkuste ji podle našeho receptu!
2. 5. 2022 Vaření
Hostitelé z Prostřeno tentokrát spojuje středočeský kraj. Dva muži a tři ženy předvedou svá kuchyňská království a diváci si aspoň na dálku pochutnají na exotické thajské kuchyni i na té poctivé domácí. Úkolem týdne bude tentokrát připravit něco na zobání. Zvládnou to všichni tak, aby nikdo nepoznal, že je něco navíc?
Tajemný dezert
Soutěžní klání tentokrát zahájí maminka na rodičovské dovolené Adéla. Do soutěže ji přihlásil partner a ona výzvu přijala. Na seznamovací večeři si připravila vajíčkovou pomazánku, pórkový krém, roštěnou na víně a jako dezert bude podávat tajemné ovocné potěšení. Adéle nevyjde časový plán, a tak bude servírovat sice domácí pečivo, ale bude ještě teplé, a to se ne každému zalíbí.
Mohlo by vás zajímat
Thajské chutě
Fundraiser Tomáš se nyní zdokonaluje v cukrařině a do tohoto svého koníčku by i investoval svou případnou výhru. Chuťové buňky hostů vezme v úterý na výlet do Thajska, jenže ne každý to ocení. Hodování zahájí salátem Som Tam, pokračovat se bude ikonickou polévkou Tom Kha Kai. Hlavní chod tvoří dvě jídla - restované krevety na červeném a timut pepři s pomerančem a zeleninové curry s jasmínovou rýží. S dezertem Exotic verrine si jako milovník pečení pořádně vyhraje. Kdyby už měl vlastní cukrárnu, klidně ho ocení na tři stovky. To musí být luxusní dezert. Podívejte se, jak se dělá.
Avokádo v českém menu?
I ve středu vaří maminka na mateřské dovolené. Petra naposledy pracovala jako kurýrka a ráda by se k tomu vrátila. V Prostřeno už soutěžila v roce 2017 a nyní zkouší štěstí znovu. Sází na předkrm s avokádem a jako hlavní chod podává svíčkovou. Jak tyhle chutě můžou jít dohromady? Základem poctivé svíčkové je v másle a kořenové zelenině naložené dobře zatažené maso. Směs se poté upeče či udusí. Kořenová zelenina se rozmixuje a pokud jí je dost, už se omáčka nemusí zahušťovat jíškou, jen se zjemní smetanou. Každá rodina má svůj recept, který zahrnuje někdy i tajné přísady, které svíčkovou povznesou ještě výše. Zkuste uvařit svíčkovou třeba podle našeho ověřeného video receptu.
Mohlo by vás zajímat
Rambajsmanův reparát
I ve čtvrtek vaří starý známý. Barista Michal vařil v Prostřeno v roce 2016. Je to vtipálek a exhibicionista. Vaří v kostýmu a hosty v něm i přivítá. Jako předkrm připraví Club sendvič à la Mates, následuje kuřecí vývar. U hlavního chodu se pokusí o reparát. Znovu uvaří Rambajsmanovu pochoutku s jasmínovou rýží a fazolkami. Jak se mu povede tentokrát?
Králík v pátek
Realitní makléřka Dana, která uvaří v pátek, nemá ráda tlusté maso a nepozřela by ústřice. Ve svém menu sází na české chutě. Hostům předloží uzené, králíka a cuketovou buchtu.
Čí menu bylo nejchutnější? Kdo zvolil úspěšnou taktiku? Těšte se na páteční pokličky, nad kterými bude vše odhaleno! Jeden soutěžící získá výhru 60 tisíc korun.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno oloupat mandle - rady pro začátečníky
Oloupat mandle není nic složitého. Můžete si samozřejmě koupit mandle už oloupané (blanšírované), ale platíte zbytečně navíc za něco, co během… Číst více
Jak na nejkřehčí a nejchutnější vanilkové rohlíčky, aby se staly vaší chloubou
Jak na těsto Nejlepší rohlíčky jsou tvořené postupem na křehké těsto. Prosátá mouka i cukr, studené máslo, strouhané nebo mleté oříšky. Nic víc není… Číst více
Den ořechů
Ořechy skutečně představují velmi zvláštní skupinu ovoce. Jsou to vlastně jedlá semena, která u ostatních druhů ovoce nekonzumujeme. Ořechy obsahují… Číst více
Jak připravovat zimní ovocné saláty. Takto můžete zdravě nahradit moučníky
Ovoce podle sezóny Do salátů používáme kvalitní a dobře omyté ovoce. Jablka jsou výborným základem, nakrájíme je nadrobno a přidáváme k nim na… Číst více
Den marcipánu
Pravý marcipán je hmota, která obsahuje alespoň 30 % mandlí. Z marcipánu se nejčastěji tvoří květiny nebo zvířátka, kterými zdobíme dorty. Marcipánem… Číst více
Vše za začalo mandlí v cukru. Belgická pralinka se zrodila z hořkého léku obaleného čokoládou
Ačkoliv je Belgie relativně malá země, dává o… Číst více
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Umíte si představit život bez vanilky? Asi sotva.… Číst více
Ledový salát je ozdobou letních zeleninových salátů. Vyzkoušíme ty nejoblíbenější recepty
Ledový salát vytváří pěkné a robustní hlávky, proto potřebuje k růstu více prostoru. Výhodou je, že většinou dobře snáší horké počasí a není náchylný… Číst více
Den mandlí
Mandle, tedy jádro plodu mandloně obecné neboli mandlovníku, můžeme konzumovat jen tak, ale jsou také velmi ceněnou ingrediencí třeba při pečení.… Číst více
Hrst mandlí pro zdraví: Proč denně jíst plody, o kterých se píše i v Bibli svaté?
Mandle jsou nenápadnou zásobárnou zdraví. Skvěle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší svíčková podle soutěže Masterchef: Chuti pomůžou hořčice, jalovec i portské víno!
Tom Yum voní exotikou: Připravte si známou thajskou polévku, která vás spolehlivě zahřeje
Prostřeno se syrovým masem. Naučte se s námi poctivý tatarák i ten falešný z řepy nebo z lilku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 1 hodinou
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 2 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 3 hodinami
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 6 hodinami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
Svíčková omáčka neexistuje! Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje a proč?
MasterChef Česko: Jak na nejlepšího králíka na paprice? Omáčce prospěje jeden fígl navíc!