Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do prostředí hráčských doupat. Tam údajně musíme hledat počátky jeho vzniku. Nebo to bylo jinak?

Večer s Elvisem

Na hosty ve čtvrtečním Prostřeno čeká překvapení. Nepřivítá je princ Bajaja, ale šašek. Barista Michal Bajaja je vtipálek, a tak ve svůj den přivítá hosty v kostýmu. A na vlně vtípků se ponese celý večer. Jenže, nesnědl té vtipné kaše až příliš? A jak to Michal zvládne v kuchyni? Nebude spíš všechno jen na oko?

Michal není v soutěži nováčkem a dnešním dnem skládá reparát, minule mu to moc nevyšlo. Pro hosty si připravil jako předkrm club sendvič alá Mates. Polévku naservíruje kuřecí vývar. Hlavní chod tvoří Rambajsmanova pochoutka, kterou servíroval už minule. Vyjde mu sázka na jednu kartu? A sladkou tečku na závěr tvoří jahody se šlehačkou. Jako zábavu uspořádá hostům koncert Elvise.  

Michal dříve rozvážel bagety a připomínkou té doby mu je club sendvič. Na menu ho najdete v mnoha hotelích a barech. Je rychlý, jednoduchý, efektivní a rychle zasytí a udělá základ pro konzumaci dalších drinků. Jako ikonické jídlo je opředený i řadou legend - třeba o svém vzniku.

Královská svačinka

Samotný klasický sendvič vymyslel sluha britského šlechtice Earla of Sandwiche. Jeho pán rád hrál karty a on mu mezi plátky chleba servíroval takové ty věci, které se obvykle svačí, aby nemusel při hře odkládat karty z ruky a aby si je neumastil.

Má se za to, že club sendvič se poprvé objevil v roce 1894 v klubu Saratoga v New Yorku. Byla to exkluzivní herna pouze pro pány, kam ani ženy nesměly. Mimochodem ve stejném klubu se původně zrodily i bramborové chipsy.

Další legenda legenda o jeho původu říká, že jednou přišel muž domů pozdě v noci hladový a služebnictvo už bylo pryč. On měl hlad, tak vyplenil ledničku a spíž. Našel spoustu věcí, ale nic v takovém množství aby ho to nasytilo. Protože chtěl nějaký toast, opekl pár krajíců chleba a ostatní suroviny mezi to nějak naskládal. Do klubu se pak sendvič dostal tak, že o tom povídal svým přátelům a ti ho chtěli ochutnat a místní kuchař jim ho podle vyprávění připravil. Pak o něm mluvili jako o „klubovém“.

Někteří historici se domnívají, že sendvič byl původně jen dvoupatrový. Podával se v dvoupatrových klubových vozech vlaků, které jezdily ve 30. a 40. letech 20. století mezi New Yorkem a Chicagem.

Mimochodem tohle byla i oblíbená svačina bývalého anglického krále Edwarda VIII. Seznámila ho s ním jeho americká manželka Wallis Simpsonová, kvůli které se vzdal dokonce trůnu.

Kuře nebo krůta?

Club sendvič může mít mnoho variant, ale základem jsou plátky křupavého chleba potřené majonézou mezi kterými je vařené drůbeží maso, a slanina doplněná plátkem šťavnatého zralého rajčete na křupavém salátu.

Píšeme drůbežího, ale tradicionalisté se dokážou hádat, zda tam patří vařené kuřecí nebo krůtí. Každopádně nejstarší recept z roku 1903 uvádí: „Rovnoměrně opečte krajíc chleba a lehce jej namažte máslem. Na jednu polovinu položíme nejprve nasucho a do měkka opečený tenký plátek slaniny, plátek bílého masa – krůtího nebo kuřecího. Na jednu polovinu položte plátek rajčete, na druhou jemný list křupavého salátu, který zakryjte štědrou vrstvou majonézy a přiklopte druhým kusem toastu.“

Většinou se dělá ten sendvič několikapatrový, protože má připomínat půdorys svržené věže. Základem je však vždy toast, ale co je mezi, záleží na fantazii toho, kdo ho dělá. A nakonec ještě dodatek. Club sendvič se jí vidličkou a nožem.

Jaké suroviny zvolí Michal pro svůj club sendvič? A budou jeho hosté s průběhem večera spokojeni? Dívejte se ve čtvrtek večer na Prostřeno na TV Prima.

Zdroj informací: 
whatscookingamerica.net
br.de

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více