K čemu může být dobrý hazard? To nejlíp věděl hrabě ze Sandwiche
16. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Už podle jména je jasné, že sandwich není český vynález; my máme housku se salámem a rozhodně nic proti ní. Faktem ale je, že byť cizácký, sednvič přesto vyvolává jenom pozitivní emoce. Důvod je celkem jednoduchý - kromě toho, že si sendvič můžete uzpůsobit podle momentální chuti a nálady, vydatný pokrm spolehlivě nahradí i jedno hlavní jídlo.
Chvála hazardu
Legenda, která se váže k sendviči, souvisí s vášní jednoho chlapíka pro risk a hazard. V druhé polovině osmnáctého století žil v Anglii jistý John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche. A ten měl poměrně zásadní problém s hazardem, kvůli němuž trávil dlouhé hodiny u karetního stolu. Jednou v pozdních večerních hodinách byl opět zaneprázdněný hazardními hrami. Měl hlad, ale kvůli rozjeté partii neměl čas si dojít pro jídlo, a tak požádal kuchaře, aby mu přinesl pečené hovězí. Jenže hrabě si nechtěl svačinkou zašpinit ruce, proto nařídil, aby kuchař maso vložil mezi dva plátky chleba. A sendvič byl na světě. Hrabě si na svém vlastně náhodném výmyslu pochutnával i dál, díky čemuž se povědomí o této novince velmi rychle rozšířilo v celé londýnské lepší společnosti. A protože lidé potřebovali mluvit o „něčem“ s konkrétním jménem, pojmenovali toto občerstvení po jeho vynálezci.
Mohlo by vás zajímat
Kde je pravda?
Přiznejme si na rovinu, že John Montagu asi nebyl tak úplně první, kdo vymyslel fígl s chlebem a něčím mezi ním. Daleko pravděpodobnější je fakt, že Montagu tenhle nápad odkoukal nejspíš během cesty do Středomoří, kde se podávaly turecké a řecké mezze, tedy talíře s masem, sýry nebo zeleninou, přičemž se vše jedlo vložené mezi plátky chleba. Nutno dodat, že většinou u hráčského stolu. První písemná zmínka o sendviči se objevila v roce 1762 v jistém časopise. Anglický vědec, historik a spisovatel Edward Gibbons se ve svém článku rozepsal o svém překvapení, když sandvič spatřil poprvé, a to rovnou mezi uhlazenými šlechtici. Zarazil ho pohled na anglickou smetánku, jak v jednom tehdy populárním herním londýnském klubu klidně diskutuje nad politikou se svačinou v ruce.
Mohlo by vás zajímat
Pár tipů k přípravě sendvičů
Připravit dobrý sendvič není nic těžkého, ale existuje pár vychytávek, které ho dovedou k dokonalosti. Chléb či veku krájejte na tenké plátky, aby se spolu s náplní dal sendvič snadno ukousnout. Než se pustíte do přípravy, vyndejte si máslo a nechte ho v pokojové teplotě povolit. Lépe se bude roztírat a jednotlivé plátky se vám neroztrhnou. Myslete na to, že vrstva másla by měla být tenká. Obsah sendviče odráží nejenom to, co máte rádi, ale třeba i to, co můžete z důvodů různých omezení, ať již zdravotních či dietních, jíst. V náplni se tak často objevuje kuřecí nebo hovězí maso, plátky studeného vepřového, oblíbené jsou různé druhy šunky. Svůj účel ale splní i vejce, tuňák nebo sýr. Plátky chleba nemusí být pouze dva, ale klidně i více, lépe tak jimi oddělíte jednotlivé náplně. Koneckonců proč nezvolit třeba tmavý a světlý chléb; ze zdánlivě obyčejného chleba „s něčím“ tak vznikne jídlo efektní i na pohled. Tip: Namočte jeden plátek chleba do šťávy z masa, které do sendivče dáváte, a vložte jej doprostřed mezi náplň. Bude to božské!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Kadeřávek na zahradě: Oblíbená zelenina vydrží na záhonech až do jara a v kuchyni se rozhodně neztratí
K čemu se hodí vepřová bránice? Poradíme, jak využít neprávem opomíjenou surovinu
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
Komentáře