Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5+3 tipů, jak nepřibrat během Vánoc
Zdroj: Ketofit

Všude kolem nás je vánoční výzdoba, voní cukroví a čerstvé jehličí. Obchody lákají, abyste zastoupili Ježíška a pořídili svým nejbližším nějaký pěkný dárek. I když letos na mnoha místech nejsou oblíbené trhy a neslyšíme ze všech stran koledy, někteří z nás se začínají trochu bát. Ne Vánoc jako takových, ale toho, že během nich zase přiberou. Jak se tomu vyhnout?

Plné stoly k Vánocům patří

Vánoce jsou svátky klidu a míru, kromě toho ale taky jídla. Stoly se prohýbají pod nejrůznějšími laskominami, které by byl hřích neochutnat. Cukroví, kanapky, chlebíčky, jablečný závin, řízek, ryba, vánoční kachna. To všechno k Vánocům patří a my tomu jen obtížně odoláme. Pak se není čemu divit, že nedopneme kalhoty, nebo že nám je tričko malé.

Jak během svátků nepřibrat? 

Chcete si i přes svátky udržet svou aktuální váhu? Vyzkoušejte některý z našich následujících tipů a uvidíte, že letos se vám to povede!

Tip číslo jedna: Pečete cukroví? Nepřehánějte to!

Pečení cukroví je v mnohých rodinách skoro národním sportem. Jedna hospodyňka se snaží trumfnout druhou, a i když si většina z nás říká, že letos to vážně nebudeme přehánět, výsledek nás pak překvapí. Ani se nenadějeme a je toho ještě víc než loni. Že se nemůžete rozhodnout, jaký druh letos neupečete? Tak pečte aspoň je, nezbytně nutné množství.

Tip číslo dva: Vsaďte na zdravější variantu vaření i pečení

Mezi základní suroviny, ze kterých se peče cukroví, patří cukr, bílá mouka a tuk, každý kousek se tak promění doslova v kalorickou bombu. Do bramborového salátu dáte štědrou porci majonézy a kapra smažíte v oleji. Co na to jít letos jinak a vsadit na zdravější varianty?

  • Cukr v receptech nahraďte medem nebo agávovým sirupem, další možností je vsadit na alternativní sladidla jako stévii nebo xylitol.
  • Zkuste si letos upéct keto cukroví s minimem sacharidů, bez cukru, mouky a dalších příměsí.
  • Místo smažení radši grilujte nebo vařte na páře. Že to není ono? Pak řízek nebo kapra po usmažení v oleji namočte na chvíli do horké vody.
  • Majonézu v salátu nahraďte bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
  • Chuť pokrmům dodávejte bylinkami a kořením.
  • Máslo nahraďte přepuštěným máslem ghí, nebo tam, kde to jde, rozmačkaným banánem nebo dýňovým pyré.
  • K vánoční kachně si místo knedlíků dejte dušené zelí.
  • Honí vás mlsná? Dejte si čerstvé nebo sušené ovoce
  • Předpřipraveným jídlům se vyhněte, bývají plné tuků a cukrů.

Tip číslo tři: Hýbejte se

Těšíte se, jak Vánoce prolenošíte u pohádek? A bude vás to vůbec bavit? Ani o svátcích nezapomínejte na pohyb. Že je fitko zavřené a běhat s vámi nikdo nepůjde? Nevadí! Vyrazte se svými nejbližšími na svižnou procházku zimní krajinou.

Tip číslo čtyři: Pozor na velikost porcí

Když si nandáváme jídlo na talíř, často máme velké oči a na talíř si toho naložíme, co se na něj vejde. Během jídla zjistíme, že to vlastně nemůžeme sníst, ale zase nám přijde hloupé to nesníst. 

Dalším problémem je to, že lidé nakupují spoustu potravin, často víc, než dokážou spotřebovat, protože se bojí, aby jim během svátků něco nedošlo a nechybělo. 

Kromě toho, že během svátků konzumujeme i kalorické bomby, prostě jíme víc. Nudíme se, vypadli jsme ze zažitého stereotypu. Dejte si na to pozor, ani o svátcích to s jídlem nepřehánějte, používejte třeba menší talíře a misky, aby se vám toho do nich moc nevešlo. K jídlu přidejte i víc krásně barevné zeleniny bohaté na vlákninu. Takové jídlo potěší nejen žaludek, ale i oči.

Tip číslo pět: Zažeňte stres

Stres našemu zdraví neprospívá, hubnutí a udržování hmotnosti už vůbec ne. Jen se zamyslete, co děláte, když jste ve stresu? Taky vás pak honí mlsná? 

Tip číslo šest: Dobře se vyspěte

Kdo by to řekl, že i spánek má vliv na to, kolik toho sníte? Je to ale tak, nedostatek spánku totiž ovlivňuje hladinu hormonů jako kortizol a leptin, které řídí pocity sytosti a hladu.

Tip číslo sedm: Jezte pomalu a užívejte si to

Taky kolikrát ve spěchu něco zhltnete během schůzek, práce nebo třeba u televize? Děláte velkou chybu, komu z nás se to ale už nestalo? Když se na jídlo nesoustředíte, ani nevnímáte, kolik toho vlastně sníte. Tak si najděte čas, jezte pomalu, každé sousto dobře rozžvýkejte. Bude se vám lépe trávit a taky budete rychleji sytí.

Nezapomínejte ani na pitný režim, ale pozor, alkohol se do něj nepočítá. Ideální je bylinkový čaj nebo neperlivá čistá voda.

Tip číslo osm: Hlídejte si příjem vlákniny a bílkovin

Vánoční dobroty jsou plné cukru, vlákniny a bílkovin ale už moc neobsahují. Přitom právě na jejich příjmu záleží, spolu s dalšími živinami se totiž postarají o pocit sytosti. Každé jídlo by mělo obsahovat 15-20 g bílkovin a nějakou tu vlákninu, která vám pomůže uhlídat celkový příjem kalorií.

 

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více