Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

námraza v mrazničce
Zdroj: Unsplash, Dev Benjamin

Nemáte beznámrazovou mrazničku? Tak to ji nemine námraza a vás nepříjemné odmrazování, které rozhodně nepatří mezi oblíbené činnosti. Přečtěte si, jak mrazničku rychle odmrazit a proč je nutnost odmrazovat pravidelně.

Nutnost odmrazovat

Odmrazování není právě zábavnou činností. Musíte ho provádět pravidelně, protože se kvůli námraze zvyšuje spotřeba energie. Věděli jste, že námraza, která přesáhne pouhé 3 milimetry, dokáže účet za provoz ledničky zvýšit až o 75 procent? Odmrazování se doporučuje alespoň 2x do roka.

Pokud ale zjistíte námrazu vyšší než zmíněné 3 milimetry, pusťte se do její likvidace hned. Když byste se chtěli této nepříjemnosti zbavit, je na čase zvážit nákup lednice nebo mrazničky s funkcí No frost, se kterou vás námraza nečeká. Jinak je třeba se vrhnout na odmrazování ručně a ušetřit nějakou tu korunu za zvýšenou spotřebu. Jaké pro vás máme tipy?

Ohlídejte si teplotu prostředí

Než se vydáte na odmrazování, hodí se zkontrolovat počasí. Ve velkých teplech by se vám rozmrazilo hodně potravin a vy byste je pak museli zpracovat, aby se neznehodnotily. Na druhé straně, odmrazování v horku jde rychleji. Pokud na to myslíte dopředu, můžete potraviny z mrazničky spotřebovat včas, nebo si je na pár hodin odložit třeba k sousedům, a pak odmrazovat prádzný prostor. 

Připravte si potřebné náčiní

Než budete rozmrazovat, připravte si věci, které byste mohli potřebovat. Spoustu hadrů, které dobře odsají přebytečné tekutiny. Hodí se třeba staré ručníky, dále kýbl na led, kýbl s čistou vodou a octem na konečné vyčištění. Také budete potřebovat dřevěnou nebo plastovou špachtli nebo vařečku, případně plastovou škrabku na led.

Nezapomeňte ani na velké plastové boxy, pokud nemáte šuplíkový mrazák. Může pomoci i chladící box, chladicí taška. Do nich naskládejte obsah mrazničky. Je vhodné, když tuto práci dělá více osob, díky rychlejší práci ochráníte před rozmrazením více potravin.

První kroky před samotným odmrazováním

Vypněte mrazničku a lednici odpojte z elektriky. Nasuňte všechno z mrazáku do plastových boxů, případně vyndejte šuplíky. Když budou zmražené potraviny více u sebe, lépe udrží teplotu. Led nesundávejte, nechte to na později.

Trik na odmrazování pomocí horké vody

Na velmi rychlé odmrazení budete potřebovat nízký kastrol s horkou vodou. Když ho dáte do mrazničky, začne led povolovat, pak ho začněte pomocí špachtle opatrně odstraňovat a hned házet do připraveného kýble nebo do umyvadla. Mějte připravenou další teplou vodu, abyste mohli kastrol s vystydlou vodou vyměnit za ten s teplejší.

Trik na odmrazování pomocí soli

Sůl se hodí na úklid domácnosti, nejen na vaření a uchovávání potravin. A pomůže i v tomto případě. Posolte ledovou krustu a sledujte, jak pod solnou vrstvičkou led mizí. Dál opět postupujte jako v předchozích případech. 

Mražení

První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…

Úklid mrazničky

Mezitím bude stékat voda a tak do spodní části lednice dejte savé hadry, abyste neměli potopu, a průběžně je ždímejte. Když bude vše odstraněno, mrazák vytřete octovou vodou a dobře jej osušte. Teď je čas na rychlou kontrolu. Opět se bude hodit více rukou. Je třeba zkontrolovat, zda jídlo není staré a nezaslouží vyhodit. Odstraňte případný led. Pokud najdete maso, rybu, nebo jiné potraviny povolené, hned je zpracujte. Rozhodně je znovu nemrazte. Rozmražené a uvařené jídlo jde často zase znovu zmrazit. Znovu nasuňte potraviny do dokonale vysušených šuplíků a dejte je do mrazáku. Když je vše hotovo, zapněte mrazák na maximální teplotu a nejméně 2-3 hodiny jej neotevírejte.

Zdroje informací:
https://www.cleanipedia.com/gb/kitchen-cleaning/how-to-defrost-a-freezer-quickly.html
https://dengarden.com/cleaning/defrost--freezer-quickly
epet.cz
https://pardubice.rozhlas.cz/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více