Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinky v soli: Dokonalý způsob, jak uskladnit pažitku nebo petržel. Sůl je uchová šťavnaté a plné chuti
Zdroj: Pixabay, neelam279

Urodilo se vám na zahrádce hodně bylinek? Nebo jste koupili v obchodě velký trs, který nemáte celý  jak upotřebit, a víte, že v lednici dlouho nevydrží? Bylinky můžete samozřejmě usušit nebo zamrazit, ztratí tak ale kus ze své chuti i barvy. A nebo je naložte do soli a získáte dokonalé dochucovadlo.

Nakládat se dá do octa i soli

Nakládání je oblíbený způsob, jak si uchovat zeleninu na horší časy. Obvykle se nakládá do octa, případně do oleje, ke konzervaci potravin lze ale použít i jen obyčejnou sůl. Sůl je známým konzervantem již celá staletí, vždyť již kdysi dávno se do ní nakládalo třeba maso. V chladu a suchu pak takto uložené jídlo vydrželo až několik měsíců. Do soli ovšem nemusíte ukládat potraviny pouze z praktických důvodů, některé prosolené potraviny pak díky vysoké koncentraci soli dodají chuť, a to nejen tu slanou, dalším jídlům.

Bylinky v soli jako koření

Nasolit můžete ledacos, přímo ideální jsou k tomu právě čerstvé bylinky. Sůl z potravin vytahuje vodu, v soli naložené bylinky však přesto zůstanou krásně šťavnaté a hlavně si uchovají svou krásně zelenou barvu, kterou třeba sušením ztrácíte. Vzhledem k tomu, že sůl i uvolní aroma v bylinkách, slouží pak slaná bylinková směs jako vynikající výrazné a voňavé koření.

Prastarý způsob konzervace

Nakládání bylinek do soli se doporučovalo již v prvorepublikových kuchařkách. Hospodyňky té doby s oblibou nasolovaly pažitku, petrželku, libeček nebo kopr. Příprava tohoto dochucovadla byla a ostatně stále je ostatně snadná. Bylinky nejprve omyjte, nechte oschnout, pak je nakrájejte nadrobno (krájejte jen lístky nebo jemnou nať) a v míse smíchejte se solí tak, aby se do ní bylinky dobře obalily. Nakonec už směs jen napěchujte do vysterilovaných zavařovacích sklenic. (Lepší je použít jen nějaké menší a udělat si jich víc, pak je budete moci postupně otvírat a odebírat jen potřebné množství). Důležité je bylinky ve skleničce dobře utěsnit a vytlačit co nejvíc vzduchu a zavíčkovat. Povrch je vhodné ještě posypat vrstvou soli, aby se vám směs nezačala kazit.

Solí při nakládání nešetřete

Na nasolení bylinek je třeba použít opravdu hodně soli, mělo by jí být asi 20 % z celkového množství. Nemusíte si nic přesně odvažovat, stačí se řídit pravidlem, že na tři lžíce nasekaných bylinek použijete lžíci soli. Sůl a bylinky můžete i do sklenic na střídačku vrstvit a utěsňovat. Používejte raději nějakou kvalitnější mořskou sůl.

Pokud chcete něco extra, sázkou na jistotu jsou třeba křehké krystalky soli Fleur de Sel z Kambodži s lehce nasládlou chutí nebo křupavé vločky britské maldonské soli. Vzhledem k tomu, jak moc jsou tyto bylinky slané, je třeba pak již solí při následném dochucovaní pokrmu, do něhož jste je použili, šetřit. Bylinky naložené se solí skladujte v chladu, vydrží vám tak až několik měsíců.

Zdroje informací:
Vitalia.cz

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Světový den rumu

Světový den rumu

V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více

Den vína

Den vína

Víno je alkoholický nápoj z hroznů nebo moštu z vína. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká lahodný mok s obsahem alkoholu v rozmezí cca 9… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více