Bylinky v soli: Dokonalý způsob, jak uskladnit pažitku nebo petržel. Sůl je uchová šťavnaté a plné chuti
31. 5. 2022 Vaření
Urodilo se vám na zahrádce hodně bylinek? Nebo jste koupili v obchodě velký trs, který nemáte celý jak upotřebit, a víte, že v lednici dlouho nevydrží? Bylinky můžete samozřejmě usušit nebo zamrazit, ztratí tak ale kus ze své chuti i barvy. A nebo je naložte do soli a získáte dokonalé dochucovadlo.
Nakládat se dá do octa i soli
Nakládání je oblíbený způsob, jak si uchovat zeleninu na horší časy. Obvykle se nakládá do octa, případně do oleje, ke konzervaci potravin lze ale použít i jen obyčejnou sůl. Sůl je známým konzervantem již celá staletí, vždyť již kdysi dávno se do ní nakládalo třeba maso. V chladu a suchu pak takto uložené jídlo vydrželo až několik měsíců. Do soli ovšem nemusíte ukládat potraviny pouze z praktických důvodů, některé prosolené potraviny pak díky vysoké koncentraci soli dodají chuť, a to nejen tu slanou, dalším jídlům.
Mohlo by vás zajímat
Bylinky v soli jako koření
Nasolit můžete ledacos, přímo ideální jsou k tomu právě čerstvé bylinky. Sůl z potravin vytahuje vodu, v soli naložené bylinky však přesto zůstanou krásně šťavnaté a hlavně si uchovají svou krásně zelenou barvu, kterou třeba sušením ztrácíte. Vzhledem k tomu, že sůl i uvolní aroma v bylinkách, slouží pak slaná bylinková směs jako vynikající výrazné a voňavé koření.
Prastarý způsob konzervace
Nakládání bylinek do soli se doporučovalo již v prvorepublikových kuchařkách. Hospodyňky té doby s oblibou nasolovaly pažitku, petrželku, libeček nebo kopr. Příprava tohoto dochucovadla byla a ostatně stále je ostatně snadná. Bylinky nejprve omyjte, nechte oschnout, pak je nakrájejte nadrobno (krájejte jen lístky nebo jemnou nať) a v míse smíchejte se solí tak, aby se do ní bylinky dobře obalily. Nakonec už směs jen napěchujte do vysterilovaných zavařovacích sklenic. (Lepší je použít jen nějaké menší a udělat si jich víc, pak je budete moci postupně otvírat a odebírat jen potřebné množství). Důležité je bylinky ve skleničce dobře utěsnit a vytlačit co nejvíc vzduchu a zavíčkovat. Povrch je vhodné ještě posypat vrstvou soli, aby se vám směs nezačala kazit.
Mohlo by vás zajímat
Solí při nakládání nešetřete
Na nasolení bylinek je třeba použít opravdu hodně soli, mělo by jí být asi 20 % z celkového množství. Nemusíte si nic přesně odvažovat, stačí se řídit pravidlem, že na tři lžíce nasekaných bylinek použijete lžíci soli. Sůl a bylinky můžete i do sklenic na střídačku vrstvit a utěsňovat. Používejte raději nějakou kvalitnější mořskou sůl.
Pokud chcete něco extra, sázkou na jistotu jsou třeba křehké krystalky soli Fleur de Sel z Kambodži s lehce nasládlou chutí nebo křupavé vločky britské maldonské soli. Vzhledem k tomu, jak moc jsou tyto bylinky slané, je třeba pak již solí při následném dochucovaní pokrmu, do něhož jste je použili, šetřit. Bylinky naložené se solí skladujte v chladu, vydrží vám tak až několik měsíců.
Zdroje informací:
Vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Máta, rozmarýn, pažitka... Které bylinky by neměly chybět na vašem parapetu nebo terase a jak je využít?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 13 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží