Jídelní rozmary slavných: Zpěvák Freddie Mercury měl rád maminčinu kuchyni, zejména směs luštěnin s kořeněným kuřetem
16. 9. 2022 Historie a zajímavosti
Kdyby žil Frediie Mercury dnes, určitě by plnil sociální sítě svými postřehy na život kolem nás. Je ale otázkou, jestli by se příznivci frontmana kapely Queen dozvěděli, na jaké delikatese si Freddie pochutnal. Ačkoli se dobrému jídlu nevyhýbal, nebylo pro něj prioritou.
Sekt a čokoláda
„Někteří z nás žijí, aby jedli, ale Freddie patřil k těm, kteří jedli, aby žili.“ Tak na svém blogu odpověděl Freddiho dlouholetý osobní asistent Peter Freestone na otázku jednoho z Mercuryho fanoušků: Co Freddie rád jedl a jaké byly jeho stravovací zvyky?
Podle Petera si Freddie skutečně uměl vychutnat dobré jídlo, nikdy však neslyšel, že Mercury řekl „To jsem se tedy přejedl!“. Jídlo bylo pro Freddieho Mercuryho jen jedna z mnoha nezbytností, rozhodně ne zážitek, který by si s oblibou dopřával.
Freddie Mercury se netajil tím, že miluje kvalitní sekt, zejména Moët & Chandon. Ví se o něm, že občas „ujížděl“ na belgické čokoládě Godiva. Co ale běžně jedl? Z čeho čerpal energii před často fyzicky vyčerpávajícími koncerty?
Mohlo by vás zajímat
Nejlépe vaří maminka
Peter „Phoebe“ Freestone, osobní asistent a zároveň kamarád, strávil po boku Freddieho v jeho londýnském domě plném koček dvacet let, a to včetně smutných okamžiků Mercuryho nemoci. O zpěvákově soukromí pak leccos prozradil v knize, která česky vyšla v roce 2010 pod názvem: Freddie Mercury.
„Když jsem pro něj začal pracovat, Freddie miloval kořeněná jídla, jako důsledek dětství prožitého na Zanzibaru,“ upřesňuje Freestone na svém blogu. Freddie Mercury měl ale nejraději jednoduchou, „domácí“ kuchyni – parsíjsko-indická jídla, která mu vařila maminka, od ní mu chutnalo nejvíc.
Kuřecí dhasank
Miloval kuřecí dhansak, tradiční parsíjské jídlo, které se připravuje z různých druhů luštěnin, zeleniny a z kuřecího nebo kozího masa. Pokud máte při ruce správné ingredience, jeho příprava není nijak složitá. Suroviny běžně nakoupíte v prodejnách orientálních potravin. Budete potřebovat:
- 25 g cizrny
- 25 g fazolí mungo (žlutý hrách)
- 25 g červené čočky
- 50 g žluté čočky
- 125 ml rostlinného oleje
- 650 g kuřecích prsou, nakrájených na na 2cm kostky
- 3 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 410 g konzervovaných rajčat
- 1 středně velký lilek nakrájený na kousky
- 1 velká nakrájená brambora
- 115 g mraženého špenátu
- 100 g čerstvého koriandru
- 50 g čerstvé máty
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 1 lusk kardamomu
- 1 celá skořice, rozdrcená
- ½ čajové lžičky černých hořčičných semínek
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- ¼ čajové lžičky mletých semen pískavice (řecké seno)
- ½ čajové lžičky chilli
- sůl (podle chuti)
A jak na to? Den předem všechny luštěniny (fazole, cizrnu a oba druhy čočky) důkladně propláchněte a přes noc je společně namočte.
Druhý den je vařte přibližně 30 minut ve dvojnásobném objemu vody. Zatímco se luštěniny vaří, rozehřejte ve velkém kastrolu olej a při vysoké teplotě na něm 5–10 minut restujte maso. Poté ho vyjměte z hrnce a uchovejte na teplém místě.
Osmahněte kmín, kardamom, skořici a hořčičná semínka, přidejte cibuli, česnek a sůl. Jakmile cibule zezlátne, přidejte rajčata a duste ještě asi 5 minut. Poté přidejte lilek, bramboru a špenát, promíchejte a vařte 10 minut. Pak vsypte vařené luštěniny a vše nahrubo rozmačkejte. Přidejte maso a zbytek koření. Dobře promíchejte a vařte dalších 40 minut doměkka. Nakonec na směs nasypte čerstvý koriandr a mátu a vařte ještě 10 minut. Podávejte s obyčejnou vařenou rýží.
A pokud máte rádi indická jídla, vyzkoušejte třeba indickou čočku podle našeho videoreceptu:
Britské kuchyni se nevyhýbal
Freddie Mercury se nevyhýbal ani klasické britské stravě, osobní kuchař Joe Fanelli mu každou neděli připravoval tradiční pečeni. K jeho dalším oblíbeným jídlům patřil „cottage pie“, tedy anglický masový koláč, a klobásky, které Mercury nosil do nahrávacích studií, kde se o ně dělil se svými kolegy a spolupracovníky.
Když se u Freddieho naplno projevily příznaky nemoci AIDS, mj. těžce snášel výrazné kořeněné chutě. Tehdy se jeho strava postupně měnila a v posledním roce života mohl jídlo dochucovat jen solí a pepřem.
Zdroje informací:
gordon-ramsay-recipe.com: Freddie Mercury's favorite foods
faroutmagazine.co.uk: How to make the Freddie Mercury chicken dhansak
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Zjistili jste, že vaše konvice poslední dobou pomaleji vaří, uvnitř konvice se objevil nehezký povlak z vodního kamene nebo se vám kousíčky dokonce… Číst více
Jak vyčistit myčku na nádobí? Zvládnete to i bez chemie
Zjistili jste po ukončení programu, že nádobí není dokonale čisté a lesklé nebo dokonce cítíte zápach linoucí se z vaší myčky? Je načase věnovat se… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
Jak vyčistit připálený hrnec. Osvědčené a jednoduché postupy, jak se zbavit připáleniny bez zbytečné námahy
Když se jídlo v hrnci lehce přichytí Jakmile se pokrm začne přichytávat ke dnu, bývá nejlepší obsah hrnce co nejrychleji přemístit do jiné nádoby.… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Cukrovinka nebo dezert? Ptačí mléko je obojí. A víte, co má společného s plovoucími ostrovy?
Představte si moře lahodného vanilkového krému, v… Číst více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Různé způsoby mletí máku K mletí použijeme buď mechanický mlýnek, který si mnozí schováváme ještě po babičce, nebo moderní elektrický přístroj. S… Číst více
Jak vyčistit sítko. Jednoduché tipy nám usnadní pracné čištění zanesených otvorů v cedníku či sítku
Čištění zanesených otvorů v sítku Sítko, kterým jsme prosívali mouku, nikdy neoplachujeme horkou vodou, ale nejprve ho propláchneme studenou. Horká… Číst více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Připravujete si často kávu a zbytek z ní skončí v… Číst více
Jak dobře vyčistit mikrovlnnou troubu. Pomůže měkký hadřík i miska s teplou vodou
Mikrovlnná trouba je výborným pomocníkem při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Rihanna si na turné vozí kufřík s kořením a miluje tohle kuřecí kari
Jídelní rozmary Beyoncé: Slavná zpěvačka si stáčí vlastní med a miluje lávové čoko dortíky. Víme, jak je připravit!
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec Bruce Willis pěstuje vlastní zeleninu a k snídani musí mít tohle burrito
Jídelní rozmary slavných: Colin Firth miluje arabské mezze a sám připravuje indická jídla, třeba tohle kuře tandoori
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější