Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavá sýrová pomazánka s pivem: Slavnou německou obatzdu si vychutnáte nejen během Octoberfestu
Zdroj: Pixabay, Micheltomato

Octoberfest se sice již chýlí ke konci, říjen, který dal tomuto svátku piva jméno, však teprve začíná. Říznou pomazánku obatzda, která se právě během vyhlášeného mnichovského pivního festivalu servíruje, si však můžete dopřát kdykoliv. Stejně jako to pivo, k němuž se báječně hodí.

Pomazánka, bez níž se neobejde Octoberfest

Obatzda je nejslavnější bavorská pomazánka, která je neoddělitelně spjata s Octoberfestem, slavností, na níž pivo teče proudem. Známý festival se v německém Mnichově koná již od počátku 19. století a navzdory svému názvu neprobíhá v říjnu, ale v září a končí na začátku října. Na tomto velkolepě pojatém festivalu se z obřích tupláků popíjejí hlavně ležáky nebo märzeny z nejslavnějších německých pivovarů, k nimž si návštěvníci vychutnávají ty nejlepší speciality bavorské kuchyně. Kromě bavorských klobás, vepřové pečeně a lesklých hnědých preclíků je to i pomazánka obatzda.

Obatzda je vynikající k pivu

Obatzda nebo také obazda je zřejmě nejslavnější německou pomazánkou. Podává se na každé typické bavorské pivní zahrádce s louhovaným preclíkem nebo dlouhými tyčinkami vydatně posypanými solí a zapíjí se jak jinak než pivem. Pivo se hodí přidat i do samotné pomazánky, dodá jí totiž říz. Vzhledem k tomu, že se obatzda dochucuje i mletou paprikou, podobá se u nás známější liptovské pomazánce z brynzy, která je zase oblíbená v Rakousku a patří k místním vinným zahrádkám a sklípkům Heuriger.

Sýr do obatzdy musí být uleželý

Základem pomazánky je sýr camembert, případně brie, oba sýry se ovšem dají bez problémů nahradit i naším hermelínem. Pokud si libujete ve výraznějších chutích a vyzrálých sýrem, uděláte jen dobře, když ji umícháte ze sýra romadur či jeho belgické alternativy Limburger. Důležité hlavně je, aby byl sýr dostatečně uzrálý, klidně i trochu tekoucí. Mladé sýry nejsou tak pikantní a nedodají pomazánce tu správnou chuť. Měkký sýr se dá také lépe rozmačkat do pomazánkové konzistence. Ostatně takové sýry stály za zrodem obatzdy.

Nejlepší pomazánka je na pivní zahrádce

Pomazánka je od počátku spjata s kulturou bavorských pivních zahrádek, která vznikla již před 150 lety. Již kdysi se na zahrádkách k pivu podávaly zrající sýry. Tehdy ještě ovšem nebyla dostupná dostatečná chladicí zařízení a sýry za teplého počasí rychle zrály a přezrávaly. Vynalézaví bavorští hostinští tak přišli s nápadem smíchat přezrálé měkké sýry s máslem, přidat sůl, mletou papriku, cibuli, kmín a pivo, aby byly opět poživatelné. A tak se zrodila obatzda.

Zpočátku se podávala pouze v bavorských hospodách, posléze se stala známou téměř po celém světě. Na šíření jejího věhlasu měl největší vliv pivovar Bräustüberl ve Weihenstephanu, kde ji začali hostům servírovat v první polovině 20. století. A protože do tohoto nejstaršího pivovaru na světě jezdili turisté z mnoha zemí, stala se obatzda slavnou i za hranicemi Bavorska.

Pravá obatzda podle bavorského receptu

Pravá obatzda by sice měla být z Bavorska, snadno si ji ale připravíte i doma. Jak na to?

Budete potřebovat: 3 zralé camemberty po 250 gramech, asi 100 g taveného sýra bez příchuti, 250 g másla, 1 doušek piva, mletou papriku dle chuti, špetku soli a pepře a 1 střední cibuli.

Postup: Máslo vyndejte z lednice alespoň hodinu před přípravou, aby změklo. Poté nakrájejte camembert na co nejmenší kousky. Kousky camembertu vložte do velké mísy a přidejte měkké máslo a tavený sýr. Poté vše nejlépe prsty důkladně prohněťte a spojte. Můžete si vzít na pomoc i vidličku, budete na ni ale muset trochu přitlačit. Pro dokonale hladkou pomazánku můžete použít ruční mixér. Pro hladší konzistenci přilijte před mixováním trochu piva a promixujte s ním. Pomazánka bude krémovější. Pokud do pomazánky nechcete alkohol, můžete pivo nahradit mlékem nebo smetanou. Pak přidejte koření. Papriku přidávejte postupně a průběžně ochutnávejte. Hotová pomazánka by měla být krásně oranžová. Poté je podle chuti osolte a opepřete. Nakonec do pomazánky vmíchejte nasekanou cibuli. Pokud doma nemáte zrovna preclíky, klidně si obatzdu namažte i na chleba. A nezapomeňte jej ještě dozdobit nasekanou cibulkou či pažitkou nebo ozdobit ředkvičkami, s nimi je pomazánka ještě lepší.

Zdroje informací:
Kaesewelten.info
Einfachbacken.de

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více