Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších receptů na pomazánky plus užitečné tipy, na čem je podávat
Zdroj: Toprecepty

Když spěcháte, nemáte čas nebo dost surovin nebo se vám jen nechce trávit hodiny v kuchyni, jsou pomazánky ideální volba. Pomůžou nakrmit celou rodinu a nestojí moc práce ani peněz. Přinášíme přehled těch nejoblíbenějších receptů plus praktické rady, jak na to!

Co s čím smíchat 

Základem každé pomazánky by měla být nějaká tekutější složka nebo tuk. To znamená: máslo, pomazánkové máslo, tavený sýr, ale třeba i majonéza, jogurt, tvaroh nebo rozmixovaná či najemno nastrouhaná vařená nebo syrová zelenina. K tomuto základu pak stačí přidat utřený česnek, strouhaný sýr, nastrouhanou zeleninu, mletou uzeninu nebo mleté pečené maso, dochutit a malý zázrak je na stole. U pomazánek hraje hlavní roli kromě chuti také to, aby šly namazat. Tedy, aby jedna ze složek byla dobře roztíratelná. A na co pomazánku namazat? 

Na co namazat

Chleba nebo rohlík jsou jasnou volbou číslo jedna. Ale tím to zdaleka nekončí. Kromě všech rozličných druhů pečiva, od dalamánků přes toustové chleby až po preclíky, pita chleby a tortilly jde dát pomazánka třeba i na slané krekry nebo na kolečka nakrájené zeleniny, třeba okurky, případně do "lodiček" z paprik nebo vydlabaných rajčat. Vždycky záleží na tom, pro koho a za jakým účelem pomazánku děláte. K večeři to chce pečivo, pro účely předkrmu dobře poslouží jako podklad zelenina. Tak, teorii bychom měli, pojďme k praxi. Nabízíme vám osvědčené a čtenáři prověřené recepty na ty nejlepší pomazánky. 

Česnekové, co mají říz! 

Ano, česnekové pomazánky patří mezi ty nejoblíbenější ze všech. Jak je správně připravit jste si mohli přečíst v naší rubrice Tipy a triky. Není to ovšem nic těžkého. Česneku "sluší" sýr, ale i mletá paprika nebo majonéza. Případně lze zkombinovat všechno uvedené. Česneková pomazánka musí hlavně po česneku vonět a chutnat, proto se nebojte dát ho tam dost!

Masové a salámové

Jjeich výhodou je, že v nich můžete zužitkovta zbytky. Zbytek pečeného kuřete, zbytek salámu, šunku nebo třeba jen jednu klobásu. Tyhle pomazánky se hodí pro různé oslavy a večírky. Na rohlíku jako jendohubky budou perfektní. Inspirujte se našimi recepty, ale o finální chuti stejně rozhodujete vy! Dáte si sardinkovou, uherskou nebo z kuřecího masa?

Tvarůžkové a jiné

Tohle je část pro fajnšmekry. Ne každému voní tvarůžky, ne každému chutná droždí. A přesně pro milovníky těchto a podobných chutí jsou následující recepty. A připomínáme, že pokud si tyhle "vůně" potřebujete doma obhájit, tak řekněte, že tvarůžky jsou nejméně tučný sýr ze všech a droždí je plné vitaminů B!
 
 
Jak už jsme psali na začátku, základ na pomazánky lze udělat čistě i jen ze zeleniny. Rozmixovaná vařená mrkev je základem pomazánky ve formě salátu s názvem ommek houria, rozmačkané avokádo je zase skvělou pomazánkou na jakýkoliv opečený chléb nebo toast. Zkuste to!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více