Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si fantastické jednohubky v retro stylu nebo v moderní úpravě. Těmito fígly je vylepšíte
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Právě jednohubky neboli finger food byly předmětem další venkovní výzvy pořadu MasterChef Česko. Zdánlivě obyčejný pokrm může mít mnoho podob – od plátků rohlíku namazaných pomazánkou až po nazdobené téměř umělecké dílo z luxusních surovin. Jak si s úkolem poradili soutěžící a jak se tímto dílem můžeme inspirovat i my sami v kuchyni?

Klasické retro jednohubky s pomazánkou

Jednohubky jsou neoddělitelnou součástí různých večírků, nejen silvestrovských, ale i narozeninových. Podávají se na setkání s přáteli, na obchodních jednáních, zkrátka všude tam, kde nám přijde vhod jen tak korzovat, konverzovat, popíjet a sem tam si občas něco uzobnout.

Když se řeknou jednohubky, u nás si každý většinou vybaví pečivo (obvykle rohlíky), nakrájené na tenké plátky, potřené nějakou pomazánkou, obložené plátky sýra či salámu a nazdobené kyselou okurkou, proužky kapie nebo kuličkou hroznového vína. Takové jednohubky jsou dodnes stálicí na mnoha oslavách. V poslední době je ale nahrazují krásně nazdobené kanapky podávané na krekru či tmavém pečivu nebo další chuťovky, které mohou mít mnoho podob. Důležité hlavně je, aby splňovaly jedno pravidlo, a sice, že musí být akorát tak jednou do pusy. A pochopitelně, měly by být i krásné napohled. 

Moderní finger foods

Druhá venkovní výzva pořadu MasterChef Česko se odehrávala na místě přímo noblesním, a to rovnou na britské ambasádě. Je tedy zřejmé, že rohlíky s česnekovou pomazánkou ozdobené mandarinkou z kompotu se tu nepodávaly. Úkolem soutěžících bylo připravit tzv. finger foods neboli, jak řekl Přemek Forejt „zobání do ruku“. Finger foods jsou vlastně takovou luxusnější verzí našich jednohubek podávaných na bílém pečivu.

Jde o malá jednoporcová jídla podávaná na společenských událostech, hlavně tedy koktejlových večírcích, anglickou verzi francouzských kanapek, jimiž se vlastně inspirovaly. Hostům se obvykle servírují na tácech a důležité je u nich nápadité provedení a dokonalé spojení zajímavých chutí.

Jednohubky v moderním hávu

Ostatně jak řekl Jan Punčochář soutěžícím: „Při přípravě musíte dbát nejen na chuť, ale i na vzhled. Musíte ještě pamatovat na to, že se musí dobře jíst, aby se ten člověk nezašpinil.“ Soutěžící se tentokrát rozdělili na tři týmy a všichni se rozhodli připravit své finger foods z ryb nebo mořských plodů. Porotcům a hostům na ambasádě se tak podávaly krevety na bešamelové espumě dochucené ančovičkou a citronovou trávou, mušle svatého Jakuba s majonézou z ančoviček, s chipsem z anglické slaniny a bramborovou slámou a tataráček z uzeného lososa s crème fraîche dochuceným křenem a koprem.

U jednohubek je důležitá výrazná chuť

Porotci hodně vychvalovali právě lososový tataráček, který podle Jana Punčocháře přesně splňoval kritéria na finger foods: „Takhle si přesně představuji finger foods. Dáte to do úst, je to vyvážené, přesně dochucené, až malinko přechucené a jak je toho málo, tak si k tomu chcete dát tu skleničku šampaňského,“ říkal slavný šéfkuchař.

Nakonec ale stejně zvítězil tým pod vedením Ondry se svými mušlemi sv. Jakuba. Ty zas vychválil Radek Kašpárek, když řekl: „Skvěle tam funguje kontrast toho křupavého v podobě bramborové slámy a chipsu ze sušené šunky.“ Týmu, jemuž velela Ivka se stala osudnou chyba, jíž se dopustil Robin, neboť při přípravě lososa na tatarák nechal více než 1 kg odřezků a takové plýtvání surovinami porotci nemohli odpustit.

Finger foods se dobře vyjímají ve skleničkách

Finger foods ovšem nemusí mít nutně jen takto luxusní podobu a není nutné je připravovat z nejdražších surovin. Pokud zrovna chystáte nějakou oslavu, můžete se výkony soutěžících aspoň částečně inspirovat. Jestli vás již nebaví klasické jednohubky s pomazánkou, zkuste bílé pečivo vyměnit za vykrojené plátky tmavého chleba nebo slané krekry.

Jako podklad se ale třeba hodí i kolečka okurek, na něž třeba můžete cukrářským sáčkem ozdobně nastříkat pěnu z tuňáka, lososa nebo třeba jen z šunky. Jednotlivé suroviny můžete také napíchat na párátka a podávat takové malé špízy. Výborná je kombinace rajčat a mini mozzarelly nebo sušené šunky a medového melounu. Zajímavé jsou i různé závitky, například z palačinek.

U jednohubek je, jak dokázala soutěž, důležitá nejen chuť, ale i způsob podávání. To hlavní je, aby se dobrota hostům dobře konzumavala a neušpinili se. Proto se často finger foods servírují na malých lžičkách, zajímavým nápadem je i podávání chuťovek v malých skleničkách, tak jak to udělali soutěžící v MasterChefovi.

A samozřejmě nesmíte zapomenout ani pověstnou „třešničku na dortu“, tedy nějaké nápadité zdobení. Místo tradiční okurky nebo plátku kapie, můžete své kulinářské dílo dozdobit jako vítězové výzvy dokřupava opečeným slaninovým chipsem nebo smaženou bramborovou slámou z najemno nakrájených brambor. A pokud by vás zajímalo, jak ji připravit, můžete to zkusit třeba podle našeho receptu.

Ale dáváte-li přednost klasickým jednohubkám nebo kanapakám na pečivu, možná vám přijde vhod trocha insprirace, jaké kombinace zvolit. Tohle jsou ty nejoblíbenější variace, které chuťově fungují i na obyčejném rohlíku s máslem: 

  • niva + česnek + vlašský ořech
  • salám + gouda + oliva
  • smetanový sýr + uzený losos + kopr
  • kozí sýr + brusinky + rukola
  • pesto + sušené rajče + parmezán + bazalka
  • sušená šunka + meloun + máta
  • vajíčková pomazánka + ančovičky + kapary
  • avokádo + kreveta + chilli paprička
  • tuňáková pomazánka + okurka + rajče
  • camembert + hruška + rozmarýn

V galerii si s námi připomeňte, kdo se dostal do finálové šestnáctky. 

Fotogalerie - 10 finalistů MasterChef Česko

Ukázat 11 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více