Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lososový tatarák výborně dochutí kopr, kapary i crème fraîche. A připravit se dá snadno i z uzené ryby
Zdroj: Toprecepty, Mika59

I když originální tatarský biftek by měl být z hovězího masa, zvykli jsme si na jeho jiné a o trochu chudší zeleninové verze. Kromě nich jsou ale poměrně oblíbené i tataráky z ryb, hlavně z lososa. V tomto případě jde ovšem o delikatesu rovnající se tomu ze svíčkové.

Jak nejlépe dochutit tatarák?

Tatarský biftek neboli tatarák patří k oblíbeným pochutinám. Slavná specialita ze syrového masa nasekaného na drobné kousky se připravuje původně z hovězího masa, nejlépe ze svíčkové, a u nás se podává s na sádle smaženými topinkami a hlavně s orosenou sklenicí piva. Tatarák ovšem není žádnou českou specialitou. Populární je v mnoha zemích světa a způsob podáváním se v nich hodně liší. Zatímco my si jej nedokážeme představit bez kmínu a mleté papriky, v Itálii jej zas dochucují třeba kapary nebo balsamicem, ve Francii místo klasické plnotučné hořčice dávají dijonskou a navíc pro větší šmrnc ještě přidávají pár kapek koňaku.

Tatarák s francouzským šarmem

I když se v souvislosti s tatarákem vyprávějí příběhy o kočovných kmenech Tatarů, kteří si pod sedlem na koni naklepávali syrové maso a pak je jedli, první opravdový pokrm tohoto typu se objevil na jídelních lístcích restaurací v newyorském přístavu až v 19. století a bylo to spíš z nouze, neboť takto podávané maso bylo jednodušší a méně nákladné na přípravu. Právě tímto tatarákem se zřejmě inspiroval známý kuchař a zakladatel moderní francouzské gastronomie Auguste Escoffier, který z pokrmu udělal delikatesu, když roku 1921 poprvé servíroval syrové hovězí maso jemně nasekané, smíchané s kapary, cibulí a vaječným žloutkem a dijonskou hořčicí pod názvem, „steak a l´américaine“ (americký steak). Právě on položil základy modernímu tataráku.

Od hovězího tataráku k rybímu

Postupně se začal tatarák připravovat i z jiných druhů masa, třeba z telecího, maso začalo být nahrazováno levnější zeleninou nebo dokonce vařenými bramborami a dnes tímto názvem označujeme i další pokrmy ze surovin najemno nakrájených, podobně dochucených a podávaných v podobě úhledného kopečku s nějakým pečivem. Vzhledem k tomu, že ryby se konzumují syrové poměrně běžně, není divu, že se postupně zrodila i alternativa tataráku z rybího masa. Nejčastěji je to právě losos, který výborně chutná i v syrovém stavu, setkat se ale můžete i s tuňákem nebo třeba s tatarákem ze pstruha.

Rybí tatarák - dokonalý předkrm

Tatarák z lososa je jemný delikátní pokrm, který je oblíbeným předkrmem hlavně v Itálii. Jde o lehkou, svěží a zdravou chuťovku, po níž vám nebude těžko a vychutnáte si ji nejlépe právě jako první chod nebo jako pohoštění někde na párty. Hlavní rozdíl mezi ním a klasickým tatarákem spočívá v tom, že ten z lososa se nedochucuje kečupem, kmínem a sladkou paprikou. Důležité je v jeho případě zachovat jemnost a svěžest pokrmu, proto se na drobné kousky nasekaný losos dochucuje citronovou šťávou a místo běžné cibule se používá méně štiplavá šalotka. Stejně jako hovězí tatarák se i ten lososový může ochutit mnoha způsoby. Nejčastěji se však do něj přidává hrubozrnná nebo dijonská hořčice, kapary nebo najemno nasekaný kopr. Používá se i vinný ocet, olej, majonéza, na zjemnění zase tučná zakysaná smetana nebo rovnou francouzská hustá crème fraîche.

Na tatarák jen kvalitního lososa

Chcete-li si pochutnat a nezpůsobit si žaludeční problémy, je hlavně třeba vybrat kvalitního čerstvého lososa. Maso musí být na omak tuhé a mělo by krásně vonět mořem. Jakou část použijete, je poměrně jedno, doporučuje se však ta ocasní, která je méně tučná. Rybu je pak třeba zbavit kůže a nasekat na drobné a pokud možno stejně velké kostičky. Část úplně o ocasu s hodně kostičkami pak můžete snadno naškrábat. A pokud byste z konzumace syrové ryby měli obavy, není vůbec problém udělat specialitu z lososa uzeného nebo případně oba druhy nakombinovat. Uzený losos zase dodá pokrmu další zajímavou kouřovou chuť a navíc bývá levnější než ten čerstvý.

Losos je nejlepší s avokádem

Vzhledem k tomu, že lososový tatarák je lehká delikatesa, topinky smažené na sádle by s ním moc nekorespondovaly. Mnohem lépe se k němu hodí plátky na másle opečeného toastového chleba nebo bagety. Můžete jej podávat i naaranžovaný na slaném krekru. Chuť lososa se báječně snoubí s avokádem. Často se proto podává s avokádem nakrájeným na kostičky a smíchaným s citronovou šťávou, solí a pepřem. Oblíbený je způsob servírování, kdy se nejprve vytvoří vrstva avokáda a na ni se navrší ochucený losos. Vznikne vám tak pěkný dvojbarevný tatarák. Ten pak můžete ozdobit třeba polníčkem, rukolou, cherry rajčátky, krásně se na něm vyjímají i různé klíčky a výhonky.

Náš tip: Pokud jste na tatarák z lososa dostali chuť, můžete zkusit třeba jeho verzi z uzeného lososa podle našeho ověřeného receptu.

Zdroje informací:
Lifeinitaly.com
Tastingtavle.com
Escoffier.edu

Recepty k tomuto článku