Zeleninová směs naložená v soli: Přes 2 kg výborného základu do polévek a omáček připravíte za necelých 70 Kč
17. 10. 2022 Vaření
Nashromáždilo se vám doma větší množství mrkve, celeru a petržele? Tato zelenina sice vydrží v lednici relativně dlouho, její trvanlivost se ale prodlouží, když si ji nastrouháte, naložíte do soli a uložíte do spíže. A navíc ještě budete mít stále po ruce univerzální polotovar na přípravu mnoha pokrmů.
Kořenová zelenina základ nejen do vývaru
Nejlepší vývar je ten domácí, to ví každá správná hospodyňka. Vynikající je samotný třeba jen s nudlemi nebo s knedlíčky, lepší jsou z něj ovšem i další polévky, ale i různé druhy omáček. Při přípravě vývaru se nikdy neobejdete bez kořenové zeleniny. Jen ta mu totiž dodá správnou výraznou a hlubokou chuť a pěknou barvu.
Mohlo by vás zajímat
Naložená zelenina usnadní vaření
Ne vždy ale máme na její čištění a loupání dostatek času, proto občas sáhneme po dochucovadlech jako je bujon v kostce nebo kořenicí směs vegeta. I když se i tato dochucovadla dají dnes sehnat kvalitní bez různých přídatných látek, chuti čerstvé zeleniny se ale stejně nic nevyrovná. Pokud si chcete ušetřit čas, je dobré si připravit univerzální směs nastrouhané zeleniny ve skleničce, která vám dlouho vydrží a můžete po ní sáhnout kdykoliv bude potřeba.
Zelenina v soli vydrží dlouho
Již naše babičky věděly, že naložit si zeleninu či ovoce na zimu se vyplatí. Je pravda, že jim ani nic jiného nezbývalo a zkrátka musely celou zimu vydržet s tím, co se během léta a podzimu urodilo. Dnes si sice můžeme pro čerstvou mrkev zajít do obchodu kdykoliv, přesto se i tak vyplatí mít doma připravenou železnou zásobu potravin na horší časy. Naloženou zeleninou oceníte i ve chvíli, kdy nebudete mít doma nakoupenou čerstvou, nebo když budete mít na vaření málo času. Pokud máte navíc zeleninu k dispozici ze zahrádky nebo od nějakého farmáře, takový polotovar vás vyjde levněji a hlavně budete vědět, co jste do něj dali.
Dokonalé dochucovadlo
Nakládání do soli je prastarou metodou konzervace potravin. Již za dávných časů se tak nakládalo maso nebo ryby. Posléze tak začali naši předkové sterilovat zeleninu, houby nebo bylinky, aby prodloužili jejich trvanlivost. Tato metoda se ovšem vyplatí i dnes, kdy máme k dispozici lednice. Už třeba jen proto, že díky uskladnění potravin do skleniček aspoň ušetříme místo v mrazáku. Aby sůl fungovala jako konzervant, je třeba, aby tvořila aspoň 20 % celkového obsahu naložené směsi. Vzhledem k tomu, že je pak tato směs hodně slaná, nepoužívá se samostatně, ale jako přídavek do různých pokrmů na zvýraznění chuti. Navíc pokrm zároveň dosolí.
Kořenová zelenina v soli
Stejně jako třeba bylinky můžete snadno do soli naložit i kořenovou zeleninu. Je to snadné a jedině co potřebujete je dostatek zavařovacích skleniček. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: 1 kg mrkve, 300 g petržele, 300 g celeru (bulvy), 200 g cibule a česnek podle chuti a 500 g soli.
Postup: Zeleninu důkladně pomelte v ručním mlýnku nbeo ji nastrouhejte. Elektrický sekáček raději nepoužívejte, rozmixoval by zeleninu na kaši. Namletou směs pak smíchejte se solí a napěchujte do důkladně vymytých vysterilizovaných zavařovaček. Uzavřete a uložte někam do chladu. Takto zakonzervovaná směs vydrží až dva roky. Směs je hodně slaná, do jísla pak stačí přidat jen 1-2 lžíce.
A na kolik vás taková směs vyjde? Za celou dávku zaplatíte cca (mrkev – 20 Kč, petržel 12 Kč, celer 10 Kč, cibule 5 Kč, česnek 10 Kč, sůl – 10 Kč).
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bylinky v soli: Dokonalý způsob, jak uskladnit pažitku nebo petržel. Sůl je uchová šťavnaté a plné chuti
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 8 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Klobásy
Přidáno před 19 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 20 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Zeleninové hořčice: Skvěle se hodí k teplým uzeninám, při grilování i jako základ dipů
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Komentáře
17. 10. 2022 14:05
17. 10. 2022 09:47