Kopr a jiné natě v soli

Postup přípravy receptu

  1. Nať čerstvého kopru opereme, necháme důkladně odkapat a jemně nakrájíme.

  2. V porcelánové nebo nerezové míse smícháme se solí a necháme odležet, až pustí šťávu.

  3. Pak napěchujeme a dobře utlačujeme do malých skleniček se závitem, povrch ještě malinko posypeme solí.

  4. Skleničky zavíčkujeme, já pod víčka přes sklenici dávám ještě kousek mikrotenové fólie a uložíme do chladu.

  5. Při použití musíme pamatovat na to, že je dost slaný a proto jídlo ze začátku nesolíme, ochutnáme a dochutíme až po přidání kopru. Kopr v soli vydrží až do nové sklizně. Nahlédla jsem ještě do starší kuchařky, tam je poměr na 1 kg natě 300 g soli. Do soli se dají nakládat i jiné zeleninové natě -např. petržel a celer.

Poznámka od kuchařky

Kopr už nakládám dlouho, pokud mám na zahrádce přebytky. Při setí mrkve a petržele přidávám malinko kopru a na jaře ho vytrhnu. Mrkev a petržel pak roste dál, nemusím mít na kopr samostatný záhonek.Taky to má tu výhodu, že zjara kopr dřív vzejde a jsou vidět řádky, které se můžou okopat.

Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/

Komentáře k receptu Kopr a jiné natě v soli

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Někde jsem četl , že se takto dá do soli nakládat i mrkev , celer a petržel.Má s tím někdo zkušenosti ?
    Díky

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (moderátorka)

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    cathleen: Ivi, ještě se mi nestalo, že by se mi takto naložený kopr zkazil. Chce to dobře upěchovat, zatáhnout víčko a dát do chladu. My máme studený sklep a nemám problém. Vydrží opravdu rok.;-) Můžeš třeba přidat více soli, jak píšou v té kuchařce - 300 g .

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-))Další zelená"mánie":-))Je to príma tip na zpracování:yes:+7:yes:Pokud jsem měla kopru víc,dávala jsem do nálevu,jen do soli nebyla odvaha:-OTeď se už bát nebudu;-)ukládám-díky:-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Merylas tak jsi mě vrátila do dob mého dětství, kdy jsme takto nakládaly kopr s babičkou. V dnešní době jej pouze nasekám a dám do skleniček do mrazáku, ale vím, že byl také fajn:yes::-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Merylas: Maruško, a nezkvasí pak ta nať? Kdysi jsem párkrát mlela česnek i zeleninu do soli a i když jsem soli dávala podle receptu, po čase to jakoby zkvasilo:-//

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    magdalenka: jj,to taky vím, aby nebyla velká spotřeba semínek, stejně se to pak protrhává.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Merylas: naša susedka siala mrkvu s trochou piesku...

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    magdalenka: Magdi, já jsem to taky kdysi dělala od oka, ale když to chtěl někdo známý taky naložit, tak se ptali kolik soli. A když odpovíš že přiměřeně, tak to jako bys neřekla nic:-D
    zizala: Tak jsem ráda, že se vychytávka na setí líbí, naučila mě to už maminka, jen se to zase s tím koprem nesmí moc přehnat, stačí jen trošku semínek;-)
    Jana Remkova: Já měla toho kopru 450 g, takže taky ne kilo, nejsem Mičurin a nepěstuju nic ve velkém.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Merylas: Určitě vyzkouším z menší dávky, kde bych nasbírala kilo kopru?:-D Musela bych přikoupit;-). Mám ráda v zásobě takové věcičky, vždycky se hodí.

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    :-Oparáda kopr na zahradě roste takto vyzkouším :-Kvždy jsem jen zamrazovala:yes::yes:+4

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Taky se mi líbí vychytávka se setím mrkve a petržele spolu s koprem:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Meryl, teraz som si spomenula, moja svokra (tchýně) takto nakladala. Mala ich vo fľaštičkách od detskej výživy na dverách chladničky až do druhej sezóny. Myslím, že robila od oka, ale princíp tento.
    A tip so siatím mrkvy a petržlenu je super!
    :yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Včera jsem dělala ve sladkokyselém nálevu, že já to nečetla dřív;-(;-(;-(

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Jana Remkova: Vyzkoušej třeba jen trošku do malé skleničky, ale myslím, že nebudeš zklamaná;-)Jen je třeba pak opravdu dávat pozor na to solení jídla a třeba nedávat toho kopru moc do malého množství např.omáčky. Prostě přiměřeně a zkoušet:-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak naložit kopr kopr zpracování kopru nakládání kopru kopr zpracovaní jak zpracovat kopr naloženy kopr setí kopru naložení kopru nakládaný kopr kopr do mrazáku kopr recepty kopr nakládání kopr setí jak nakládat kopr recepty z kopru recepty kopr nakládání kopru do soli nakladany kopr v soli nalozit kopr