Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

čočkový karbanátek
Zdroj: Toprecepty, aisha

Luštěniny jsou pro organismus důležitou složkou jídelníčku. Pro jejich přípravu se vyplatí respektovat základní pravidla. Právě díky nim bude i čočka skvělá. Po které čočce sáhnout a jak si z ní připravit výborná jídla.

Konzumace luštěnin

Luštěniny by se měly konzumovat alespoň jednou týdně a důležité jsou nejen pro vegetariány. Jsou přirozeně bezlepkové a výživné. Čoček je několik druhů a stojí za to vědět o nich i o jejich výhodách. Kromě čočky hnědé a tmavozelené, je tu ještě červená a černá (beluga). Čočka je cenná pro rostlinné bílkoviny, beluga obsahuje dokonce dvojnásobné množství. Je důležitá také jako zdroj vlákniny, a protože většina osob konzumuje vlákniny málo, jedná se o skvělou možnost jak ji doplnit.

Často bývá diskutována stravitelnost luštěnin. Doporučuje se luštěniny namočit přes noc, i když je uvedeno, že je namáčet není potřeba. Díky dlouhému namočení méně nadýmají. Vodu z namáčení vylijte, zbavíme se tak i části nadýmavých látek. Nejméně nadýmavá je červená čočka. Této negativní vlastnosti luštěnin se také můžete zbavit přidáním některých druhů bylinek, jako je saturejka, tymián, petrželka, koriandr a třeba i fenykl.

Pokud jste čočce ještě nepřišli na chuť, třeba vás přesvědčí následující recepty.

Čočkový burger

Burgery se dají připravit na pánvi, v troubě, díky grilu získáte typické rýhování. Na 12 jednoduchých čočkových burgerů potřebujete 1 ½ hrnku suché červené čočky, 2 nasekané velké stroužky česneku, 1 malá cibule nakrájená na malé kostičky, 3 malé nastrouhané mrkvičky, 1 lžíci rajčatového protlaku, ¼ hrnku nasekané čerstvé petržele nebo koriandru, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky mletého pepře.

Jak na to: Okapanou předem namočenou čočku, česnek, cibuli, mrkev, rajčatový protlak, koriandr, pepř a sůl dejte do robotu a pulzováním ingredience dobře propojte tak, že směs drží pohromadě (když ji zmáčknete rukama). Směs vypadá trochu lepkavě, ale po tepelné úpravě bude vypadat skvěle. Vytvořte placičky a naskládejte na pečicí papír a potřete je olivovým olejem. Pečte v předem rozehřáté troubě na 180 °C dokud lehce nezezlátnou. Zhruba po pěti minutách je obraťte. Měly by být hnědé a křupavé. Při pečení by měly mít placky okolo sebe dostatek prostoru.

Burgery si můžete připravit do zásoby. Vychlazené vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 5 dnů. Můžete je také mrazit. Lepší bude, když každý burger zabalíte do pečicího papíru a vložte do mrazicího sáčku. Pokud chcete nějakou variantu, můžete mrkev zaměnit třeba za špenát, nebo cuketu. Hrát si také můžete z bylinkami. Hodí se každá z těch, které pomáhají při nadýmání. Podávejte ve výborné housce s cibulí, třeba a listem salátu a některým z dipů.

Čočkový karbanátek

Podobně jako burger vypadá karbanátek. Čočkové karbanátky jsou co se týká ingrediencí hodně proměnlivé a chuťově pestré. Můžete si je připravit třeba se zelenou čočkou a ořechy, slunečnicovými a lněnými semínky. Budou krásně křupavé a získáte tak ještě hodnotnější jídlo díky obsaženým látkám z těchto potravin. 

Náš tip: Připravte si italskou čočkovou polévku podle tohoto videoreceptu.

Čočková polévka

Možná si doma připravujete klasickou čočkovou polévku z čočky, cibule, mrkve, česneku, vývaru, jíšky, majoránky a soli. Někdo do ní přidává i párek. Polévka je velmi oblíbená, ale můžete si také připravit jinou variantu. Když připravujete čočkovou polévku s pohankou, vznikne výborná falešná zabíjačková polévka. Hned využijete dvě skvělé suroviny, protože pohanka obsahuje rutin, který ocení vaše cévy (zvyšuje jejich pružnost). 

Čočková pomazánka 

Jednoduchou a dobrou svačinu získáte, když si připravíte pomazánku z červené čočky. provoněná hořčicí a česnekem chutná podobně jako škvarková, ale je mnohem zdravější.

Zdroje informací:
https://www.stobklub.cz
https://www.vitalia.cz
https://www.bylinkyprovsechny.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více