Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá pečená jablíčka: Jednoduchý podzimní dezert vyjde na pouhých 7 Kč a provoní celý dům
Zdroj: Unsplash, Elena Leya

Honí vás mlsná na něco dobrého, ale přitom zdravého? Pokud máte doma jablka, není nic jednoduššího, než si je upéct. Dělávaly to už naše babičky. Připomeňte si to s námi.

Pečená jablka jako od babičky

Také máte pečená jablíčka spojená s dětstvím a návštěvou u babičky? Byla to asi nejjednodušší dobrota, kterou mohla připravit, když byl vznesen požadavek na něco dobrého a zrovna nebylo napečeno. Pečená jablíčka totiž zvládnete udělat z minimálního množství surovin, stačí vlastně jen mít doma jablka, cukr a skořici. Různými náplněmi se ale dají „vytunit“ až do podoby luxusního dezertu, který můžete směle podávat i návštěvě. A nebudete se muset zdražovat ani s přípravou těsta na koláč. Upéct můžete jakákoliv jablka, některé odrůdy jsou ale přímo k tomuto účelu ideální. Jde například o Jonagold, Gala, Granny Smith, Jonathans, Golden Delicious nebo Pink Lady.

Doplňte jablka kořením

Už jen samotným pečením sladká jablka krásně zkaramelizují. Pokud je ale posypete třtinovým cukrem, bude karamelová chuť ještě intenzívnější. Jablka je nejlepší spojit s aromatickým podzimním a zimním kořením, jako je skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek nebo zázvor. Sáhnout můžete rovnou i po nějaké směsi, jako je třeba perníkové nebo dýňové koření. Tyto druhy se k jablíčkům báječně hodí, navíc mají zahřívací účinky. Voňavá pečená jablíčka jsou pak výborným dezertem, když se vrátíte z procházky podzimními plískanicemi. A když je ještě zapečete na másle, které je krásně zjemní, bude taková sladká máslem vonící dobrota i pohlazením na duši.  

Snadný a levný jablečný dezert

Hlavní předností této jablečné dobroty je, že vás v té nejjednodušší verzi vyjde opravdu jen na pár korun. Pokud máte jablka ze zahrady, máte úplně vyhráno, v obchodě vás pak jedno jablko vyjde na 5-6 Kč podle druhu. Když k tomu připočtete trochu cukru, skořici a rozinky, dostanete se na cenu cca 7 Kč za porci. A jak tedy pečená jablka připravit?

Budete potřebovat: 6 jablek, hrst sultánek, 2 lžíce světlého cukru muscovado, 1 lžičku skořice, kousek másla, 2 lžičky cukru demerara

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Z každého jablka opatrně vyřízněte nebo vydlabejte jádřinec, aby se neponičilo. V míse smíchejte sultánky, cukr muscovado a skořici. Postavte jablka vedle sebe do zapékací misky. Prsty vtlačte do každého jablka trochu rozinkové směsi, zbytek nasypejte kolem. Na každé jablko přidejte kousek másla a posypte je cukrem demerara. Pak jablka vložte do trouby na 20 minut a pečte, dokudnezměknou. Aby se vám jablka nepřipékala, podlijte je trochou vody nebo jablečného moštu, Ten můžete navíc dochutit rumem nebo whisky. Pokud byste si chtěli pečená jablíčka vylepšit, můžete je podávat s vanilkovou pudinkovou omáčkou, která dezert dovede k dokonalosti. Na ozdobu se hodí také slaný karamel nebo šlehačka či kopeček vanilkové zmrzliny, který vytvoří kontrast k teplému pečenému jablku.

Další jablečné náplně

Pečená jablíčka lze připravit na mnoho způsobů a náplň tak můžete obměňovat podle vaší chuti nebo zásob ve spižírně. Inspirovat se pak můžete třeba následujícími tipy:

  • do náplně se výborně hodí ořechy – nejlepší jsou vlašské nebo lískové, vyzkoušet můžete i pekanové, jejichž chuť se báječně snoubí s javorovým sirupem
  • místo rozinek vyzkoušejte sušené třešně nebo brusinky
  • jako náplň se hodí i strouhaný kokos – stačí jej smíchat s nějakou výraznou zavařeninou (výborná je třeba meruňková) a směsí pak naplnit střed jablka
  • vynikající křupavou náplň vytvoříte prostřednictvím ovesných vloček, které jen smícháte s cukrem, kořením a trochou másla, aby směs držela pohromadě
  • svěžejší náplň uděláte z tvarohu – smíchejte jej s cukrem a rozinkami a směsí naplňte vydlabaná jablíčka. Vršky si můžete opatrně odříznout a náplň pak jimi přiklopit. Pak už stačí jen jablíčka zapéct.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více