Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Herec Danny DeVito rád vaří, těstoviny si připravuje vlastní čerstvé a umí to dokonale!
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0, a Freepik, freepik

Kulaťoučký herec s italskými kořeny lásku k jídlu na první pohled nezapře, má ji v genech. Proto překvapí, že v 60. letech coby příznivec hnutí hippies propadl vegetariánství a poté se stal vyznavačem makrobiotické stravy. Dnes už ale zase dobrým steakem nepohrdne.

Chvíli byl vegetarián

vegetariánství a makrobiotické stravě ho v roce 1968 přivedl nedostatek peněz. Tehdy hrál v divadle ve Filadelfii a společně s dalšími hereckými kolegy bydleli dohromady v jakési „komuně“. „Nikdo neměl peníze. Když ji přišel plat, všichni jsme se vrhli do kuchyně,“ řekl v rozhovoru pro heated.medium.com.

Jak uvedl, živili se především neloupanou hnědou rýží a fazolemi, doplněné zeleninou a sezamovou pastou tahini nebo japonským umeboshi (švestky ume nakládané v mořské soli spolu s listy rostliny shiso).

Ryby má rád od dětství

Jakmile herec dostal příležitost v newyorských divadlech a finačně si polepšil, vrátil se k rybám a masu. Jak sám říká: „Jsem z New Jersey, takže jsme pořád chytali ryby. Můj otec chodil k řece nebo stál na molu u Atlantského oceánu dole v Asbury a chytal všechny druhy skvělých ryb.“

Rád chodí do dobrých restaurací, vždy má ale doma dost surovin, aby mohl pohostit nečekané návštěvy. Ryby si připravuje sám. A to úplně jednoduše – rybu nebo její filety obalí v marinádě z olivového oleje, česneku a soli a pepře a dá na gril.

Ve filmu Batman se vrací mu scénář dokonce předepisoval sníst syrovou rybu. Danny s tím neměl problém: „Mám rád sushi. A ta ryba byla opravdu čerstvá.“

Asi nepřekvapí, že Danny si rád vaří i na natáčení. V jeho přívěsu jsou vždy zásoby olivového oleje, česneku, bylinek a samozřejmě těstovin.

Domácí těstoviny al pangratto

„Jednoduchý, krásný a rustikální pokrm pochází ze San Fele v oblasti Basilicata v jižní Itálii. Jde o těstoviny s pangrattatem (křupavou strouhankou), ale já jsem přidal ingredienci, která je pro tento region jedinečná – sladké sušené papriky známé jako peperone crusco, které se sbírají, věší a suší a odedávna jsou nedílnou součástí mnoha místních jídel. Je radost je jíst.“

Pokud si chcete pochutnat na čerstvých těstovinách jako známý herec, budete potřebovat:

  • 400 g semolinové mouky z tvrdozrnné pšenice, plus další na poprášení
  • 1 kg zralých rajčat
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • 2 celé sušené papriky
  • 100 g strouhanky z kvalitního pečiva
  • extra panenský olivový olej

Příprava čerstvých těstovin

A jak na to? Mouku dejte do velké mísy, uprostřed udělejte důlek a postupně vidličkou vmíchejte 200 ml vlažné vody, dokud se nespojí. Rukama hněťte 10 minut, nebo dokud nebude těsto vláčné a hladké, ale ne lepivé (v případě potřeby přidejte trochu mouky navíc). Přikryjte a nechte 30 minut odpočívat.

Těsto rozdělte na čtvrtiny (kousky přibližně o hmotnosti 50 g), každý kousek srolujte do dlouhého hada a nakrájejte na asi 2,5 cm nugety. Každý kousek srolujte do tvaru mini klobásky a poté třemi prsty pevně přitlačte a přetáhněte těsto směrem k sobě, aby vznikly tři zřetelné důlky se špičatými konci. Odložte na moukou vysypaný tác.

Jednoduchá omáčka

Jak připravit omáčku? Rajčata blanšírujte 45 sekund ve velkém hrnci s vroucí vodou. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící do mísy s ledovou vodou, poté je oloupejte, zbavte slupky a nahrubo nakrájejte.

Oloupejte a nakrájejte nadrobno 4 stroužky česneku a vložte je do velké nepřilnavé pánve se 3 lžícemi olivového oleje. Dejte na střední teplotu a smažte, dokud se nerozvoní, ale nezhnědnou.

Přidejte nakrájená rajčata, přiveďte k varu a nechte asi 45 minut vařit. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem.

Na pangrattato rozpulte a zbavte jadřinců sušené papriky a dejte je na nepřilnavou pánev na střední teplotu se 3 lžícemi olivového oleje. Vařte 5 minut nebo do změknutí, poté je vyjměte na prkénko a nakrájejte nadrobno.

Zbylý česnek oloupejte a nasekejte nadrobno, poté ho 1 až 2 minuty smažte na rozpáleném oleji.

Přisypte strouhanku a smažte ji ještě 1 až 2 minuty, dokud nezezlátne a nezkřehne, pak přidejte nakrájenou papriku a promíchejte.

Těstoviny vařte ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou 3 minuty nebo dokud nejsou al dente.  (Pokud se vám nechce doma vyrábět vlastní těstoviny, použijte kvalitní semolinové penne, farfalle, fusilli či rigatoni a uvařte je podle návodu.) Těstoviny vložte do omáčky, přidejte pořádnou dávku vody na vaření, aby se uvolnily, a zakápněte extra panenským olivovým olejem.

Těstoviny rozdělte na talíře a na každý dejte velkou hrst pangrattata. Podávejte s listovým salátem ochuceným kvalitním balzamikovým octem.

Zajímavost na závěr: Danny  DeVito umí svou lásku k jídlu i dobře prodat. Spolu s hereckým kolegou Gergem Clooneym obchoduje s italským citronovým likérem limoncello. Impulsem k tomu byla jejich společná večeře v jedné italské restauraci, kde tohoto lahodného nápoje vypili „trochu víc.“

Zdroje informací:heated.medium.com a www.jamieoliver.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více