Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ovocný salát
Zdroj: Toprecepty, mika59

Na rychlý ovocný salát potřebujete jen pár surovin, které máte při ruce. Můžete si vystačit s málem a dodat salátu svěží vzhled a lahodnou podobu. S těmito tipy bude vynikající.

Proč připravit ovocný salát

Ovocný salát je osvěžující, může se jednat o rychlé pohoštění, které trochu i zasytí. Kromě toho vypadá také díky různým barvám dekorativně.

Jaké vybrat ovoce

Teď v zimě jsou snadno dostupné citrusy (grep, pomeranč, nebo třeba mandarinka), banány a samozřejmě jablka. Můžete využít čerstvé ovoce, ale také kompotované (nakrájené kompotované meruňky nebo broskve můžete dát na spod misky jako zlatou sladkou tečku), případně ovoce, které jste si zamrazili. Zmražené bobulové ovoce teď ještě vypadá výborně.

Bobulovité ovoce (rybíz, borůvky, víno) dodá salátu na svěží barvě. Každý druh ovoce připravte zvlášť. Teprve pak je opatrně smíchejte dohromady. Skvěle působí i ovocný salát pouze s jablky, obzvlášť, kdy jsou různobarevná. Jediným problémem v případě čerstvého ovoce je tendence k uvadání. Při delším zpracování může působit povadle, což neodpovídá tomu, co byste si představovali. Proto se hodí několik rad.

Jak zpracovat ovoce na salát

Ovoce jako jsou jablka, nebo banány, mají tendenci hnědnout. Na to existují fígle: pokapejte je trochou citronové šťávy a rozetřete brkem na vymaštění pekáčů, což povede trochu k vyšší kyselosti. Místo citronu můžete využít i limetku, nebo ananas. Mimochodem ananas je také na salát skvělý, a pokud ho máte k dispozici, určitě ho využijte. Ovoce citlivé na změnu barvy připravujte až naposled.

Jak připravit zálivku na salát

Pokud skutečně spěcháte, použijte na ovoce jen nastrouhanou čokoládu a nasekané oříšky. Ale pokud máte trošku času, využijte zálivku. Zálivka na salát vše korunuje. Použijte takovou zálivku, která směs ovoce podpoří. Když budete mít základ z jablek, budete potřebovat kyselejší zálivku z citrusů. Jestliže budou základem pomeranče, mandarinky, případně kiwi, bude se vám hodit více jemnosti v podobě zakysané smetany, nebo bílého jogurtu. Zálivku můžete dosladit medem, případně třeba javorovým sirupem.

Jak na dozdobení ovocného salátu

Jak už bylo dříve uvedeno, navrch se hodí oříšky, strouhaná čokoláda, výborné jsou semínka slunečnice, dýně, ale i lístek máty, meduňky, pokud je teď máte za oknem v květináči. Krásně ozdobí také plátky sušeného kokosu, případně pokud máte granátové jablko, tak vysypte zrníčka do mističky a posypte jimi hotový salát.

Jak na rychlý ovocný salát

Na rychlý ovocný salát budete potřebovat: 1 jablko, ½ pomeranče, 1 kiwi, hrst nasekaných vlašských ořechů, 100 g bílého jogurtu, 1 lžička javorového sirupu (nebo medu) a ½ lžičky citronu. Jak na to? Pokrájejte pomeranč na kousky, stejně tak pokrájejte kiwi a vlašské ořechy. Do malé mističky dejte jogurt, citron a javorový sirup. Do větší mističky pomeranč a kiwi. Pak nakrájejte na kostky jablka, přidejte je k pomeranči, kiwi, a promíchejte. Ovoce zalijte jogurtovou zálivkou a navrch nasypte nasekané ořechy.  

Z pomeranče, jablek, banánu a citronu můžete vytvořit vynikající ovocný salát, když ho doplníte o skořici, jako v tomto receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více